Temutul lider interlop Marius Crăciun, zis Stripăru, l-a denunțat pe unii dintre șefii Penitenciarului Craiova, după ce ofițerul i-ar fi vândut un telefon. În urma incidentului, Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat parchetul, iar deținutul a fost mutat tocmai la Penitenciarul Iași, situat la peste 600 de kilometri depărtare.
Originar din Sibiu, Marius Crăciun, zis Stripăru, este unul dintre cei mai temuți lideri interlopi din țară, mai ales că, ani la rând, a fost considerat drept unul dintre oamenii de bază ai lui Ion Clămparu.
Încarcerat în regim de maximă siguranță la Penitenciarul Craiova, deținutul Marius Crăciun a declanșat, anul trecut, la data de 9 octombrie, un scandal uriaș de corupție în care este implicat comisarul șef Dan Sfeta, unul dintre șefii de secție din cadrul unității. Mai mult, același Sfeta este chiar fratele directoarei Penitenciarului Craiova, Alina Elena Stănciugelu.
Potrivit unor surse judiciare, deținutul ar fi predat un telefon mobil, despre care a spus că i-ar fi fost vândut de Dan Sfeta. Deținutul a făcut acest gest în curtea de aer, într-un moment în care de față erau în jur de 30 de polițiști și 15-20 de deținuți. Mai mult, șeful de tură a și filmat momentul cu dispozitivul video montat pe echipament.
Sursele citate au precizat că, după producerea evenimentului, ofițerul acuzat de corupție ar fi intrat în concediu medical, iar Stripăru a fost transferat la Penitenciarul Iași, situat la peste 600 de kilometri distanță.
Incidentul a fost confirmat și de Administrația Națională a Penitenciarelor, care a menționat că a fost notificat parchetul.
„ANP confirmă faptul că deținutul în cauză a făcut o sesizare în fața mijloacelor de înregistrare audio/video din dotarea personalului aflat în serviciu, în care a adus acuzații referitoare la conduita unui ofițer, conform cărora cel din urma ar fi introdus telefoane mobile în unitate la solicitarea deținutului, contra unor sume de bani.
Cu excepția acuzației, deținutul nu a mai oferit date care să permită stabilirea veridicității celor afirmate.
ANP a dispus aprofundarea celor reclamate însă, având în vedere baza legală limitată în cadrul căreia instituția noastră poate face verificări, au fost sesizate imediat organele de parchet.
Răspunsul primit a fost în sensul în care sesizarea ANP nu are elementele minime necesare, conform Codului de Procedură Penală.
Așadar, la acest moment, la nivelul structurilor interne cu atribuții din cadrul sistemului penitenciar, aspectele indicate se află în continuă monitorizare. Menționăm că reputația ofițerului în cauză nu a mai fost pusă la îndoială de o asemenea manieră pe tot parcursul carierei sale, iar deținutul care a formulat acuzația este cunoscut ca fiind unul cu un comportament problematic și condamnat 13 ani pentru trafic de stupefiante.
Facem precizarea că ANP nu tolerează conduitele neconforme cu regulamentele și legislația în vigoare și respinge categoric orice acuzație privind mușamalizarea sau reacția superficială ori tardivă, mai ales în cazul unor fapte de corupție”, se arată în răspunsul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
CITEȘTE ȘI: