Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Tensiuni în Coaliție. UDMR pierde ANRE, dar rămâne la guvernare și vrea aceleași ministere. ”Nu-și dorește nimeni instabilitate politică”

EXCLUSIV | Tensiuni în Coaliție. UDMR pierde ANRE, dar rămâne la guvernare și vrea aceleași ministere. ”Nu-și dorește nimeni instabilitate politică”

EXCLUSIV | Tensiuni în Coaliție. UDMR pierde ANRE, dar rămâne la guvernare și vrea aceleași ministere. ”Nu-și dorește nimeni instabilitate politică”

UDMR a refuzat să voteze și a criticat preluarea funcțiilor din Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei exclusiv de către partenerii de Coaliție, iar liderul de grup din Camera Deputaților, Botond Csoma, consideră ”absolut injust” faptul că Nagy-Bege Zoltan a fost îndepărtat din postul de vicepreședinte al ANRE. Această situație nu va schimba însă cu nimic acordul de guvernare și înțelegerea cu privire la cele trei ministere ce revin UDMR, care va rămâne cu aceiași titulari și după rotația premierilor, susțin liderii celor trei partide din Guvern.

Reprezentanții UDMR, PSD și PNL susțin menținerea protocolului Coaliției și a schimbului de ministere convenit la începutul guvernării, cel puțin până la acest moment.

Liderul de grup UDMR din Camera Deputaților ia însă în calcul că ”în politică niciodată nu spui că ceva nu se poate întâmpla”, referitor la ministerele care vor reveni UDMR ulterior rotativei.

Nagy-Bege Zoltan s-a bucurat de sprijinul colegilor din UDMR, care l-au propus pentru rămânerea în funcția de vicepreședinte al ANRE și au reproșat PNL și PSD că au preluat și postul de președinte (George Niculescu, susținut de PNL), și pe cele de vicepreședinți (Mircea Man, susținut de PNL, și Gabriel Andronache, susținut de PSD). Parlamentarii UDMR au ieșit miercuri din ședința plenului în timpul votului pentru funcțiile de conducere din ANRE.

Deși au pierdut funcția de vicepreședinte în ANRE, reprezentanții minorității maghiare din România susțin că nu au cerut în Coaliție un alt post, la schimb, într-o altă instituție:

”N-am cerut nimic, nu am solicitat nimic, nu este un troc, nu suntem la piață”.

”Am luat această decizie politică de a nu participa la acest vot, credem că este o situație absolut injustă, domnul Nagy Zoltan este un profesionist și în același timp un om curajos. În foarte multe cazuri, în momente delicate, când am avut probleme cu prețurile la energie, nu s-a ascuns ca alții și a discutat și cu presa, a informat opinia publică despre problemele curente de atunci și credem că locul lui ar fi fost în conducerea ANRE. Noi nu suntem vânători de funcții sau recompense, noi considerăm că domnul Zoltan, un profesionist, ar fi trebuit să-și continue activitatea în această autoritate”, a spus, pentru Gândul, Botond Csoma, liderul de grup al UDMR din Camera Deputaților.

UDMR solicită păstrarea ministerelor după rotativă

În ciuda nemulțumirilor declarate de reprezentanții UDMR în urma schimbării lui Nagy Zoltan din funcție, Botond Csoma susține că ”nu există un raport de cauzalitate între ANRE și rotativă”.

Noi nu suntem parte din această rotativă. Noi nu solicităm nimic mai mult decât ministerele pe care le avem”, susține Botond Csoma.

Întrebat dacă UDMR ia în calcul ieșirea de la guvernare în cazul în care după rotativa guvernamentală nu vor rămâne cu aceleași ministere pe care le deține acum, Botond Csoma a declarat că, ”în politică, niciodată nu spui că ceva nu se poate întâmpla”

Cu toate acestea, liderul deputaților UDMR a menționat că nu a simțit că s-ar dori îndepărtarea de la guvernare a partidului pe care îl reprezintă.

”Nu cred că cineva ar dori să creeze instabilitate politică în acest moment. Nu există niciun motiv întemeiat ca acele ministere să nu fie conduse de către UDMR”, a mai spus Botond Csoma.

UDMR are acum trei miniștri – pe Tanczos Barna, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe Attila Cseke, la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și pe Carol Novak, la Ministerul Sportului – precum și un post de vicepremier, deținut de Kelemen Hunor.

PSD, despre retragerea UDMR de la votul pentru conducerea ANRE: ”Nu am auzit scandal, țipete, urlete”

Întrebat despre ieșirea din ședința de plen a colegilor de Coaliției de la UDMR, în semn de boicot, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a spus: ”Nu am auzit niciun scandal, nu am auzit țipete, nu am auzit urlete”.

Radu Oprea a afirmat că votul din Parlament prin care UDMR a rămas fără funcția de conducere din ANRE este ”o chestiune a democrației”.

Referitor la o posibilă scoatere de la guvernare a UDMR, Radu Oprea a declarat că nu a ”auzit niciun lider politic din PSD vorbind despre acest subiect”.

Legat de ministerele pe care le va primi UDMR după rotativă, purtătorul de cuvânt al PSD a accentuat că ”există un protocol astăzi, iar protocolul prevede ca până la sfârșitul lui mai să se producă rotația premierilor”.

Protocolul dintre PSD și PNL nu presupune schimbări în ceea ce privește portofoliile UDMR.

Radu Oprea a făcut apel la respectarea protocolului din Coaliție, inclusiv în ceea ce privește posibilitatea ca Sorin Grindeanu să păstreze mandatul de ministru al Transporturilor, ulterior rotativei:

Poziția oficială a PSD se referă la protocol și la respectarea protocolului. Sigur că apreciem – și cred că toată lumea face lucrul acesta – felul în care domnul Grindeanu a reușit să miște lucrurile în Ministerul Transporturilor”.

Dacă se va respecta acest protocol întocmai, conform declarațiilor liderilor din Coaliție, PSD ar trebui să cedeze liberalilor funcția de ministru al Transporturilor și să preia conducerea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

PNL: ”Nu s-a luat în discuție niciodată modificarea ministerelor UDMR”

Și purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe a spus, pentru Gândul, că la rotativă=a guvernamentală ”se va merge fix conform protocolului și înțelegerii inițiale”.

Întrebat despre schimburile de portofolii între PSD și PNL, Ionuț Stroe susține că, ”în momentul de față, nu s-au purtat aceste negocieri”, dar nu exclude posibilitatea unui schimb de mandate la momentul rotativei.

Nu există, și chiar dacă sunt în fază incipientă discuții, nu există deocamdată niciun fel de decizie finală. La finalul lunii mai vom avea configurate foarte clar și structura Guvernului, și oamenii”, a precizat liberalul.

Ionuț Stroe a dat de înțeles că UDMR își va păstra ministerele actuale și după rotativa guvernamentală, afirmând chiar că ”nu s-a luat în discuție modificarea ministerelor UDMR niciodată”.

Ce prevede protocolul de guvernare

Încă de la începutul guvernării, PSD și PNL au prevăzut în protocolul Coaliției sub ce formă va avea loc rocada de la jumătatea mandatului. Documentul prevede că, la schimbarea premierului, conform rotației politice convenite:

  • vicepremierul din partea PSD va fi înlocuit de vicepremierul din partea PNL;
  • ministrul Transporturilor din partea PSD va fi înlocuit cu nominalizarea pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene;
  • ministrul Finanțelor publice din partea PSD va fi înlocuit de titularul pentru acest portofoliu din partea PNL, iar PSD va prelua conducerea Ministerului Justiției;
  • coordonatorul Secretariatului General al Guvernului din partea PSD va fi înlocuit de reprezentantul PNL, iar PSD va prelua coordonarea Cancelariei Prim-ministrului”.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Compromisul din rotația premierilor. Ce spun social-democrații despre rămânerea lui Grindeanu la Transporturi și a lui Boloș la MIPE

EXCLUSIV | Ionuț Stroe: ”Rocada premierilor nu este condiționată de tranșa 3 din PNRR. Este prevăzută a se întâmpla la finalul lunii mai”

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și