Unul dintre cele mai mari orașe romane, descoperite în România, ar putea să fie deschis, pentru prima dată publicului, în 2023, anul în care Timișoara este capitala culturii europene.
Este vorba despre orașul Tibiscum, aflat în Banat, mai exact pe teritoriul localităților Jupa și Iaz, din Caraș-Severin, pe o zonă cercetată, până în prezent, de cel puțin 17 hectare. Specialiștii consideră că rezervația de la Jupa este comparabilă ca importanță cu monumentele de epocă romană de la Sarmizegetusa Regia, care face parte din Patrimoniul UNESCO, Porolissum, din județul Sălaj, sau Histria, de la Marea Neagră, fiind unul dintre locurile în care a început formarea poporului român.
„La începutul secolului al doilea, romanii ridică la vărsarea râului Bistra în Timiș primele așezări, sub forma unor fortificații militare de pământ și lemn, pentru apărarea căilor spre noua capitală a Daciei Romane, fondată în 106 d.Chr. Pe partea stângă a râului Timiș sunt cunoscute mai multe etape în evoluția fortificației militare. Încă din timpul războaielor daco-romane se pare că a existat un castellum de pământ cu dimensiunile de 60x60m, transformat într-un castru, la început din pământ și mai apoi din piatră cu dimensiunile de 110x100m. Pe dreapta Timișului, în așezarea de la Tibiscum-Iaz, este construită o fortificație din pământ cu dimensiunile de 90×60 m”, arată istoricul Adrian Ardeț, în cartea Tibiscum – Așezări romane, publicată împreună cu soția sa, Lucia Carmen Ardeț, în 2004. Cei doi cercetează zona municipiului Tibiscum încă de la începutul anilor 90.
Muzeul din Caransebeș – Institutul de Studii Banatice ”Titu Maiorescu”, Academia Română, Filiala Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și Misiunea Arheologică Italiană din România anunță deschiderea a celei de-a 58-a campanii de săpături arheologice din anul 2022, cercetări neîntrerupte din anul 1964. De altfel, în acest an se împlinesc 100 de ani de la primele cercetări efectuate de către G.G.Mateescu (Universitatea din Cluj) și Ioan Boroș (Comisia Monumentelor din Banat-Lugoj).
Adrian Ardeț, expert în Epoca romană, este responsabilul științific al șantierului arheologic de la Jupa.
“Tibiscum se află pe ambele maluri ale râului Timiș, la ieșirea din satul Jupa. Acolo 17 hectare reprezintă terenul pe care îl administrează Muzeul Caransebeș. Avem o clădire acolo, un fost grajd, pe care vrem să-l transformăm în muzeu și pot fi văzute ruinele: comandamentul, porțile castrului roman, deci o fortificație, și o parte din așezarea civilă. Pentru că romanii s-au așezat aici, împreună cu familiile lor, și au format și o așezare civilă. Tibiscumul se află la 54 de kilometri de Ulpia Traiana. S-a dezvoltat foarte rapid, datorită comerțului care se făcea pe Timiș, aceasta fiind calea pe care se tranzita Banatul de către comercianți. Mai nou, s-a descoperit că exista și un punct vamal la Tibiscum, ceea ce e foarte important. Fiind foarte aproape Ulpia Traiana, veteranii veneau aici și își construiau vile, pentru că aveau un teren bun pentru agricultură și Timișul aproape. Toate drumurile de aici erau acoperite cu lespezi de gresie”, povestește Ardeț.
Cercetătorul spune că Muzeul Caransebeș a făcut deja demersurile pentru accesarea de fonduri din PNRR, pentru a pregăti rezervația pentru turiști, mai ales că, în 2023, Timișoara deține titlu de capitală culturală a Europei.
“Vrem să modernizăm muzeul de acolo, să refacem o scenă pe care o avem, ne mai trebuie o parcare în zonă. Sunt câteva lucruri de făcut. Simpozionul și o expoziție, din această toamnă de la Caransebeș, sunt dedicate și marcării a 100 de ani de când au început cercetările de la Tibiscum. Pe de altă parte, împreună cu Primăria de la Obreja, pe teritoriul căreia a fost descoperit un templu a lui Apollo, cu inscripția și datarea lui, vrem să asfaltăm un drum care duce în zonă, să facem și o pistă de biciclete, pentru a putea fi mai accesibil. La Timișoara, vom face un simpozion și probabil o expoziție, despre Banatul Roman, care probabil va avea loc anul viitor”, dezvăluie istoricul.
Până în prezent, la Tibiscum s-au făcut o serie de descoperiri importante: inscripții, monede de aur și argint, bijuterii, arme și vase de ceramică. Din punct de vedere științific, de mare importanță sunt inscripțiile și vestimentațiile. O parte din acestea se vor regăsi în muzeul, care urmează să fie deschis pe teritoriul fostului municipiu Tibiscum.