EXCLUSIV | Topul vinurilor preferate de români. Care sunt mărcile favorite ale consumatorilor, potrivit expertului Cezar Ioan

EXCLUSIV | Topul vinurilor preferate de români. Care sunt mărcile favorite ale consumatorilor, potrivit expertului Cezar Ioan
Expertul în vinuri Cezar Ioan spune că cea mai recentă îngrijorare a producătorilor români de vinuri a fost, în ultimii ani, ascensiunea vinurilor din Republica Moldova, la categoria de preț 30-45 lei la raft sursă foto: arhivă personală
Publicat: 22/12/2023, 09:00

De Sărbători, vinul nu lipsește de pe mesele majorității românilor. Dar care sunt preferințele consumatorilor autohtoni în materie de vinuri? Cezar Ioan, fondatorul primei platforme online dedicată vinurilor din România, ne-a vorbit despre tendințele pieței în materie de vinuri și despre gusturile românilor când vine vorba despre licoarea lui Bachus. Cea mai vastă categorie de consum, care înseamnă probabil peste 30%, este „autoconsumul”, mai exact vinurile produse pe bază de autorizații de micii producători în gospodării.

Expertul în vinuri și fondatorul platformei vinul.ro, Cezar Ioan, consideră că nu neapărat cele mai mari vânzări măsurate contabil sunt cele care caracterizează piața vinului de la noi din țară, deoarece piața nu se comportă uniform pe toate palierele de preț.

Piața, o piramidă care se sprijină pe „vinul de țară”

În ultimele două decenii (și nu numai), cea mai vastă categorie de consum (scade permanent de la o cotă de 50% în volum, dar încă reprezintă probabil peste 30%) este „autoconsumul”: vinurile produse pe bază de autorizații de mici producători în gospodării, care nu-și doresc neapărat să ajungă vreodată pe rafturile magazinelor, ci vând la PET de 2 litri, la bidon de 20 de litri sau la damigeană de 50 de litri, vecinilor, prietenilor și altor consumatori urbani. Aceștia din urmă încă mai cred mitul (demonstrat ca fals, cum am și arătat în 2016, când am dus câteva astfel de produse la analize) că „vinul cel mai bun e cel curat, de țară, fără adaosuri”.

Legislația românească a permis producția „pentru autoconsum” de până la 100.000 litri / gospodărie (mari consumatori, dacă împărțim la numărul mediu de persoane dintr-o gospodărie și la numărul de zile din an).

Se reduce ponderea PET-urilor în favoarea sticlelor sub 15 lei

Din experiența mea directă de colaborare cu un mare retailer internațional foarte activ în România, trebuie să spun că diferența de 1 euro / sticlă – de la 15 lei la 20 de lei preț final de raft – face diferența de la 1 la 10: vânzările unui vin rose demidulce, aromat, disponibil sub 15 lei la raft este de 10 ori mai mare decât a unui vin cu trăsături aproximativ asemănătoare de 20 de lei.

Dincolo de informația la prima mână de care am dispus în acest caz, am dat exemplul unui vin rose și aromat, cu rest mai mare de zaharuri (între 12 și 45 gr / litru), fiindcă aceasta a fost categoria în permanentă creștere în ultimul deceniu – pe toate palierele de preț.

În continuare, peste 70% din totalul vinurilor îmbuteliate și vândute în sistemul comercial modern și autorizat sunt reprezentate de vinuri albe (și rose) cu rest de zahăr.

Potrivit specialiștilor, peste 70% din vinurile îmbuteliate și vândute în sistemul comercial modern și autorizat sunt reprezentate de vinuri albe (și rose) cu rest de zahăr sursă foto: envato.elements

S-a redus ponderea vânzărilor la PET în favoarea îmbutelierilor la sticlă sau la așa-numitul bag-in-box (cutiile de 2, 3, 5 sau 10 litri, care conțin o pungă cu canea specială în care e pus vinul). Domeniile Ostrov, Domeniile Zorești se disting în top aici, după părerea mea.

Categoria de aproximativ 17-20 lei, cea mai disputată

În zona de preț de raft de 17-25 lei (și ceva mai puțin pe măsură ce urci către 30 de lei / sticlă) se dă marea bătălie a producătorilor români. De reținut, la această categorie, că impactul promoțiilor periodice de preț este extrem de important în vânzări și în menținerea cotei de piață, așa încât să nu vă mirați dacă în promoție le veți descoperi chiar și pe la 13 lei / sticlă.

În zona de preț de raft de 17-25 lei se dă marea bătălie a producătorilor români sursă foto: elements.envato

Fără să dispun de cifre oficiale, aș paria că în top vânzări lupta se duce între branduri puse pe piață de marii jucători Cotnari, Jidvei, Beciul Domnesc și Recaș – respectiv „Eticheta galbenă” de 1,5 litri și „Grasa” de Cotnari, Feteasca regală „Tradițional” („bănuții”) și Dry Muscat-ul (demisec) „Grigorescu” de Jidvei, Beciul Domnesc și Schwaben Wein de la Recaș. Aici începem să vorbim din ce în ce mai mult de vinuri demiseci, cu conținut de zaharuri mai mic decât în categoria

Moldovenii de peste Prut, marii câștigători la categoria peste 30 lei

Cea mai recentă îngrijorare a producătorilor români de vinuri a fost, în ultimii ani, ascensiunea fulminantă a vinurilor din Republica Moldova în categoria de preț 30-45 lei la raft.

Potrivit mai multor reprezentanți ai cramelor românești, categoria este pur și simplu dominată de Purcari și, mai nou, Domeniile Davidescu, dar nu numai. Este și categoria care permite profitabilitate și bugete de marketing pentru producători, este și categoria cea mai „vânată” pentru că generează notorietate și prestigiu.

Dintre brandurile românești care joacă aici cu rezultate semnificative aș menționa iarăși marii producători Beciul Domnesc, cu vinurile din gama Grand Reserve, Cotnari cu gama Domenii, Recaș cu gama Regno – dar își fac loc și cramele mijlocii, precum Budureasca, Tohani, Oprișor, Aurelia Vișinescu, Vinarte, Corcova, Gîrboiu.

Canalele predilecte de vânzare sunt retailul internațional (a depășit 70% din total vânzări de vin în România) și, mai puțin, HoReCa.

În zona superpremium, vânzări mici ca volum, dar profitabile

Peste 60-70 lei preț de raft e deja „vârful piramidei” de pe piață – aerul e mai rarefiat aici, dar bătălia e aprigă, pentru că aceste vinuri aduc bani frumoși pe sticlă, sunt folosite ca propulsor de imagine și trag după ele categoria 30-45 lei, în special în HoReCa.

Vinurile superpremium sunt folosite ca propulsor de imagine și trag după ele categoria 30-45 lei, în special în HoReCa sursă foto: envato.elements

Producătorii cei mai relevanți sunt, după informațiile mele, Budureasca, Tohani, Recaș, Vinarte, Via Viticola Sarica Niculițel, SERVE, Aurelia Vișinescu și DAVINO, plus importuri din Italia, gen Primitivo di Manduria, sau Lupi și Purcari din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI:

Cum prepari vinul FIERT perfect. Condimentul secret care îi oferă savoare

EXCLUSIV | De la crama boierilor Bibescu la casa de licitații. Povestea vinului vândut în premieră la Artmark

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
România, calificare istorică în optimi la EURO 2024, după scorul de 1-1 cu Slovacia! Meciul...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Decizie azi, 26 iunie, pentru românii cu telefoane mobile. Nu mai scapă nimeni
S-a dat lege! Ce se întâmplă cu românii decedați în străinătate
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×