EXCLUSIV | Toți ochii pe inteligența artificială, într-un an electoral cu MIZE uriașe. Expert digital, despre trendurile AI în 2024: „O nouă etapă!”

EXCLUSIV | Toți ochii pe inteligența artificială, într-un an electoral cu MIZE uriașe. Expert digital, despre trendurile AI în 2024: „O nouă etapă!”
Piața muncii, afectată în plin de Inteligența Artificială
Publicat: 13/01/2024, 09:00
Actualizat: 13/01/2024, 11:12

Alexandra Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare, dar și expert evaluator în inovație digitală pentru Comisia Europeană, a vorbit, într-un interviu pentru GÂNDUL, despre perspectivele inteligenței artificiale în 2024. Expertul susține că va fi un an în care inteligența artificială își va face tot mai mult loc în viețile noastre, sub diverse forme, subliniind că este foarte important ca AI să fie reglementată, pentru ca temerile oamenilor să fie transformate, mai mult cu fiecare zi, în opotunități, inovare și deschidere în multe domenii.

Alexandra Cernian a devoalat și care vor fi în acest an cele două mari trenduri ale AI – vorbind, ca element de noutate, despre inteligența artificială generativă.

Expertul a punctat că cei care vor avea de câștigat vor fi oamenii care vor ști să-și facă din AI un aliat și nu ca pe un dușman, care îi va „fura” pe viitor job-ul.

Reamintim că, în 2024, în România au loc toate tipurile de alegeri politice posibile: europarlamentare, locale, generale (parlamentare) și prezidențiale.

Tocmai de aceea, încă de acum, sunt vehiculate ipoteze și îngrijorări cu privire la potențialul de influențare pe care-l poate avea AI în privința alegerilor, mai ales în ceea ce privește apariția fake news-urilor pe anumite subiecte cruciale pe agenda zilei în an electoral.

„AI va continua să fie prezentă din ce în ce mai mult în viața noastră e zi cu zi”

Alexandra Cernian recunoaște că termenul de AI, cu toate valențele lui, nu este înțeles în totalitate corect de marea masă a populației, fiind necesare mai multe eforturi în a educa oamenii în această privință.

„Va fi un an tot de creștere în privința inteligenței artificiale, un an în care vom continua să vorbim foarte mult despre acest subiect. Motivul este unul simplu: AI va continua să fie prezentă din ce în ce mai mult în viața noastră e zi cu zi. Cred că, începând de anul trecut, odată cu apariția lui Chat GPT și a altor instrumente de acest gen, intrăm într-o etapă nouă în ceea ce privește tehnologia și inteligența artificială, în sensul că este clar faptul că a devenit un instrument la îndemâna oricărui utilizator.

Trendul acesta va continua. Mă aștept să se vorbească mult despre această formă de inteligență artificială – inteligența artificială generativă – și probabil că vom asista, la din ce în ce mai multe instrumente adiționale – construite pe baza acestei forme de AI – la o scară mai largă, față de ceea ce am văzut până acum.

Cred că anul trecut a reprezentat abia începutul și un an de familiarizare. Mai cred că, într-adevăr, termenul de AI nu este înțeles în totalitate corect de marea masă a popuției și sunt necesare mai multe eforturi în a educa oamenii în această privință. Cel mai probabil, ele vor deveni imperative de la un punct încolo.”

„În privința AI, vor fi două trenduri principale legate de inteligența artificială generativă”

Expertul în inovație digitală susține că în anul 2024 vom intra într-o nouă etapă a inteligenței artificiale, în care își vor face apariția trenduri noi, nișate și personalizate pentru nevoile și personalitatea fiecărei persoane.

„Mai exact,  dacă până acum am vorbit de aceste modele mari de limbaj, acum unul din trendurile care se separă este de vorbim și despre modele mici de limbaj, niște modele similare cu cele mari. Trendul este însă ca ele să fie nișate și să se specializeze pe un anumit domeniu, însă folosind niște modele de date mai sofisticate, de o calitate mai ridicată, din surse mai verificate, în așa fel încât, pe domeniul respectiv să existe o referință mai relevantă. Iar acesta va fi, cu siguranță, un prim trend.

Cât despre cel de-al doilea trend, am văzut că s-a pus deja în mișcare. Acela, ca utilizatorii să-și poate crea propriii lor chatboți customizați pe nevoile și pe profilele lor specifice, iar lucrul acesta deja se materializează. Cumva, personalizarea va fi un trend la care sigur vom asista mult în anii următori. De asemenea, cred că partea de video, care a început deja – există aplicații și modele care se ocupă să convertească text în video sau în audio.

În ceea ce privește partea de alegeri electorale care vor avea loc în 2024, sunt justificate oarecum temerile legate de potențialul de influențare pe care-l poate avea AI în privința alegerilor, mai ales că anul acesta este un număr record de oameni care vor merge la vot la nivel global. Evident, una din preocupări este să contracarăm, într-o formă cât mai bună, informațiile false care sigur vor apărea cu inteligența artificială„, a explicat expertul digital.

„Este foarte important ca AI să fie reglementată”

Interlocutoarea Gândul nu are nicio rezervă atunci când afirmă că este important ca AI să să fie bine reglementată, tocmai pentru a împiedica extremele periculoase.

Alexandra Cernian mărturisește că, pentru următorii ani, aceasta va fi o provocare, dar și un pas important, care se va face la nivel global în privința inteligenței artificiale.

Mai exact, să apară aceste reglementări care, susține expertul în inovație digitală, să tranșeze mult mai clar ce este permis și ce nu este permis să facem cu AI, dar și unde există un grad ridicat de risc în privința inteligenței artificiale.

„Odată cu aceste reglementări, cred și sper că și oamenii vor înțelege mai bine care sunt posibilitățile pe care le oferă, unde sunt oportunități și unde ne putem confrunta cu anumite riscuri în privința acestui instrument. În ceea ce privește discuția legată de temerile că tehnologia o să preia și o să înlocuiască job-urile oamenilor cred că ideea datează de cel puțin zece ani, când a început să ia amploare fenomenul de automatizare.

De altfel, au început să fie înlocuite anumite job-uri – în special în zona de producție, munci repetitive, pe un anumit palier – iar asta nu mai este o mare noutate. Probabil că ne-am obișnuit deja cu ideea că, într-o fabrică, multe job-uri pot fi automatizate, inclusiv în procesele de business, unde multe dintre aceste fluxuri pot fi automatizate. Ca un aspect nou cu care ne confruntăm acum, este faptul că inteligența generativă dovedește că poate – pe alocuri, să vină în sprijinul sau să intre oarecum în competiție – cu oamenii și pe job-urile creative. Și spun asta, referindu-mă la această capacitate de a crea conținut în zona de marketing, social media.

Dar în aceste zone, nu cred că vor putea fi înlocuite atât de ușor competențele umane de un robot. Este important însă să existe în continuare acest filtru analitic pe care, până în momentul de față, doar oamenii îl au, prin care să fie selectată și publicată mai departe informația respectivă. Și cred că asta va rămâne valabil în multe domenii din sfera job-urilor.”

„AI ne permite să ne gândim la medicină personalizată, să găsim mult mai rapid tratamente pentru boli”

Alexandra Cernian a precizat că, în tot acest progres ireversibil al tehnologiei, este important să ne educăm și să ne autoeducăm, dar mai ales să învățăm să colaborăm cu digitalul.

„Probabil că noua eră în care vom trece este cea în care oamenii care își vor câștiga în continuare locul de muncă vor fi cei care vor învăța să lucreze cu tehnologia și implicit cu tehnologia artificială, pentru că va fi din ce în ce mai prezentă. Nu va fi un avantaj cei care se vor teme de tehnologie și care vor rămâne ancorați în ideea de spaimă, că vine un robot să le ia job-ul. În sensul acesta, cred că este important să ne educăm și să ne autoeducăm noi ca oameni, dar mai ales să învățăm să colaborăm cu digitalul.

Sunt multe domenii care au fost foarte rapid avansate și în care s-a făcut foarte mult progres datorită tehnologiei și datorită inteligenței artificiale. Medicina este un astfel de exemplu, fiind unul dintre domeniile care a avut cele mai numeroase beneficii pentru umanitate.

În definitiv, AI ne permite să ne gândim la medicină personalizată, ne permite să sperăm că vom găsi mult mai rapid tratamente pentru boli care, până în prezent, erau incurabile. De asemenea, ne gândim la tot felul de inovații, care vor aduce transformări ulterioare.”

Patru cuvinte care descriu inteligența artificială în 2024: Inovație/ Etică/ Productivitate/ Reglementare

Expertul în inovație digitală a vorbit despre inteligența artificială în 2024, folosind patru termeni care să definească cât mai bine acest concep și care să-i confere mai multă securitate și siguranță.

„Inovație”, „etică”, „productivitate” și  „reglementare” sunt cuvintele care, potrivit interlocutoarei Gândul, definesc conceptul de AI în acest an, pe care îl consideră un an de cotitură în privința reglementărilor legate de inteligența artificială.

„Reamintesc că, la sfârșitul lui 2023, Consiliul European a adoptat într-o formă finală forma inteligenței artificiale. Este, până în momentul de față, prima și singura lege a AI votată de o autoritate. Ideea pe care se merge este de a împărți sistemele care  folosesc inteligența artificială, în funcție de gradul de risc pe care-l prezintă, conținutul legii explică care este clasificare și ce tipuri de sisteme se încadrează în fiecare categorie. 

Va fi o referință bună, din care cu puțină educație făcută la nivel mai general, oamenii să înțeleagă mai bine care sunt oportunitățile, dar și riscurile, în așa fel încât și dezvoltatorii – dar și utilizatorii de sisteme cu AI – să găsească un echilibru care, nici să nu stopeze inovația, dar nici să nu pună în prim-plan riscurile sau temerile, despre care se vorbește în momentul de față.

În afară de această lege a AI, am mai văzut că, în luna octombrie 2023, cam în toate conțurile lumii, s-a pus problema de a reglementa sistemele cu AI. În Statele Unite, Joe Biden a semnat un ordin executiv prin care stabileşte standarde de siguranţă, securitate şi transparenţă pentru sistemele cu inteligenţă artificială.

Mai exact, toate sistemele bazate pe AI care vor fi făcute disponibile publicului, să treacă printr-o verificare de transparență, ca un fel de audit înainte ca ele să fie folosite. Un lucru similar s-a întâmplat și în Canada și în China. Eu mă aștept ca în 2024 să se vorbească și mai mult despre aceste reglementări și probabil că va fi o etapă în care companiile să se asigure că vor implementa reglementările respective în sistemele pe care le dezvoltă sau pe care le folosesc”, a conchis Alexandra Cernian, expert în inovație digitală.

CITIȚI ȘI:

Partea întunecată a ChatGPT: Noul motor de căutare de la Microsoft, bazat pe inteligență artificială, dă rateuri. Insultă utilizatorii, oferă informații false și are ”probleme existențiale”

OpenAI lansează o nouă versiune a ChatGPT: „La fel de bună ca OAMENII în multe contexte”

CHAT, CHAT, CHAT, cine a plagiat?

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”