EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

Publicat: 21 07. 2023, 07:00

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au destructurat, în urma unei anchete de proporții, un grup infracțional ai cărui membri au transformat centre de îngrijire ale bătrânilor și persoanelor cu dizabilități din județul Ilfov în locuri ale ororilor. Semnale de alarmă au fost trase încă din luna februarie a acestui an, atunci când au fost sesizate mai multe instituții, inclusiv Cabinetul fostului premier Nicolae Ciucă și Corpul de control al acestuia. Prima sesizare trimisă lui Nicolae Ciucă la Guvern, care semnala posibile fapte penale din azile de bătrâni, nu a ajuns la DIICOT, ci la un alt Parchet, care știe despre teroarea din ”azilele groazei” de mai bine de patru luni.

În 22 februarie 2023, premierul de la acel moment, Nicolae Ciucă, a fost sesizat de o organizaţie nonguvernamentală – Fundaţia Social-Culturală ”Anthropos” – în legătură cu situația alarmantă din două centre de îngrijire a bătrânilor și persoanelor cu dizabilități din județul Ilfov, în baza dezvăluirilor făcute de Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Centrele vizate de sesizarea avocatei Anca Sorina Popescu-Cruceru, preşedinta Fundaţiei Social-Culturale ”Anthropos”, erau două dintre ”azilele groazei”, unde procurorii DIICOT au descoperit, în urma unei anchete de proporții, abuzuri terifiante săvârșite asupra bătrânilor și persoanelor cu dizabilități care erau internate în respectivele centre:

  • Centrul Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente ”Casa Cora” din Voluntari;
  • Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Pipera.

Extras din sesizarea trimisă premierului de Fundația ”Anthropos”, în 22 februarie 2023

Preşedinta Fundaţiei Social-Culturale ”Anthropos” solicita în sesizare ”măsuri urgente” pentru îmbunătățirea condițiilor din centrele menționate, dar și ”măsuri de monitorizare și sancționare pentru personalul care tratează cu indiferență sau violență persoanele rezidente”.

Totodată, Anca Sorina Popescu-Cruceru solicita și sesizarea Corpului de control al prim-ministrului, ceea ce s-a și întâmplat, cinci zile mai târziu.

Președinta Fundației ”Anthropos”: ”Nu avem niciun feedback”

Ajunsă la Corpul de control al premierului în 27 februarie 2023, sesizarea a stat aici doar nouă zile. În 8 martie, sesizarea a fost trimisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, pe motiv că sunt sesizate posibile fapte de natură penală din cele două centre de asistență și îngrijire, iar Corpul de control al premierului nu poate să facă verificări pentru astfel de fapte.

La cinci luni de la sesizarea trimisă de Fundaţia Social-Culturală ”Anthropos” premierului, Anca Sorina Popescu-Cruceru spune, în exclusivitate pentru Gândul, că nu a primit niciun feedback legat de ceea ce s-a întâmplat după ce Corpul de control al prim-ministrului a redirecționat-o către Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea.

Mai mult, Anca Sorina Popescu – Cruceru spune că ar exista și unele informații potrivit cărora adresa Corpului de control nici nu ar fi ajuns la Parchet, însă și-a manifestat scepticismul în legătură cu o astfel de ipoteză.

”Noi nu avem niciun feedback la ceea ce s-a întâmplat după ce a ajuns sesizarea la Parchet. Acest subiect a fost mult dezbătut în spațiul public. Sincer, unele lucruri sunt reale, altele, mai puțin reale, dar nu asta este relevant.

Noi am făcut o sesizare – în numele fundației al cărei președinte și fondator sunt -, urmărind informațiile apărute în spațiul public. Sesizarea a ajuns la prim-ministru (n.red. – Nicolae Ciucă), care a direcționat-o către Corpul de control, pentru că, de altfel, așa am cerut și noi. De la Corpul de control al prim-ministrului, s-a dus către Parchet.

Acum vin unele informații precum că adresa respectivă n-ar fi ajuns la Parchetul Buftea. Am serioase dubii că s-a întâmplat așa. Noi vom face un demers direct la Parchetul Buftea, să vedem dacă a fost sau nu înregistrată respectiva adresă. Deși nu este relevant, în momentul de față”, a spus, în exclusivitate pentru Gândul, preşedinta Fundaţiei Social-Culturală ”Anthropos”.

”Problema este inerția instituțiilor și extraordinar de slaba pregătire a funcționarilor”

Anca Sorina Popescu-Cruceru a precizat că a fost plăcut surprinsă de faptul că un întreg mecanism instituțional s-a pus în mișcare foarte repede în scandalul ”azilele groazei”, dar și-a manifestat, totodată, și temerea că totul s-ar putea încheia ”într-un con de umbră”, fără măsurile concrete necesare.

În opinia președintei Fundației ”Anthropos”, semnale că lucrurile nu sunt în regulă în acele centre de îngrijire și tratament transformate în ”azile ale groazei” au existat cu siguranță. Dar unul dintre motivele pentru care drama a fost amplificată îl reprezintă nu numai o ”inerție instituțională”, dar și o slabă pregătire a funcționarilor.

”S-a pornit un mecanism instituțional pentru care eu, personal, mă bucur, pentru că nu este nici primul, nici ultimul demers pe care îl fac, în numele fundației și în numele meu. S-a mișcat foarte repede totul, probabil vor fi existat niște indicii și anterior.

Ideea ar fi să nu se oprească totul, la un moment dat, în spiritul românesc. Să nu rămână totul la o dezbatere de presă, opinia publică află, dar apoi se ajunge într-un con de umbră și nu se mai știe nimic.

Noi o să monitorizăm în continuare rezolvarea concretă a acestui caz, să vedem ce măsuri concrete se vor lua, pentru că altfel este un demers pur mediatic și punct. Nu acesta a fost scopul nostru. Noi nu vrem notorietate, vrem să se rezolve o situație care este dramatică”, a mai spus Anca Sorina Popescu-Cruceru.

În general, vă spun din experiența practică de avocat, lucrurile se cunosc, problema este inerția instituțiilor și extraordinar de slaba pregătire a funcționarilor”, a adăugat Anca Sorina Popescu-Cruceru.

Gândul a solicitat și de la Parchetul Judecătoriei Buftea informații despre stadiul dosarului deschis după sesizarea Fundației ”Anthropos” primită de la Corpul de control al premierului, dar până la momentul publicării articolului, nu am primit niciun răspuns.

Ce s-a întâmplat cu prima plângere către Nicolae Ciucă despre ”azilele groazei”

Sesizarea Fundației ”Anthropos” a fost redirecționată, spre analiză și soluționare, către Parchetul Judecătoriei Buftea, în 8 martie 2023, Corpul de Control al prim-ministrului (CCPM) precizând că nu are atribuţii în cazul la care s-a făcut referire.

”Prin sesizarea înregistrată la Corpul de control al prim-ministrului (CCPM) cu nr. 1344/ 27.02.2023, doamna Anca Sorina Popescu – Cruceru, preşedinta Fundaţiei Social – Culturală «Anthropos», (…) semnalează posibile fapte penale ale conducerii Centrului Rezidenţial de Îngrijire şi Asistenţă Persoane Dependente «Casa Cora» din Voluntari şi Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi «Sfântul Gabriel cel Viteaz» din Pipera, cu privire la condiţiile şi modul de tratament al persoanelor cu dizabilităţi şi bătrâni din aceste centre”, se arată în documentul trimis de şeful Corpului de control al premierului, secretarul de stat Silviu-Gabriel Barbu, către Elisabeta Mihaela Iordăchescu, preşedinta Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

Referitor la aspectele sesizate privind posibila comitere a unor fapte de natură penală, facem precizarea că, potrivit cadrului legal de organizare și funcționare, CCPM nu are competență în verificarea acestora, sens în care (…) vă trimitem spre analiză și competentă soluționare petiția sus-menționată”, a mai precizat şeful Corpului de control al premierului, secretarul de stat Silviu-Gabriel Barbu, în data de 8 martie 2023.

Adresa trimisă de Corpul de control al prim-ministrului către Parchetul Buftea, în 8 martie 2023

Centrul pentru Resurse Juridice: ”Am depus și plângeri penale cu privire la aspectele constatate, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea”

De altfel, și Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) – ONG care monitorizează, printre altele, situația din centrele sociale – a transmis, în data de 28 februarie 2023, o sesizare către premierul de atunci, Nicolae Ciucă, referitoare la azilele de bătrâni din Ilfov.

În sesizare au fost menționate rapoartele CRJ din judeţul Ilfov care veneau ”în completarea sutelor de sesizări adresate autorităţilor publice şi instanţelor de judecată în ultimele două decenii, încălcări grave ale drepturilor omului în aceste instituţii privative”.

Acuzațiile au fost îndreptate exact către ”azilele groazei” intrate în vizorul procurorilor DIICOT, respectiv Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ”Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Voluntari, Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități ”Armonia” din Afumați (Ilfov) și Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente ”Casa Cora” din Voluntari (Ilfov).

Documentul integral poate fi consultat AICI.

Reprezentanții CRJ au mai precizat că au fost sesizate ”toate instituțiile implicate sau cu competență în materie” în privința ororilor descoperite la căminele de bătrâni, respectiv:

  • Ministerul Muncii
  • Ministerul Sănătății
  • Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități
  • Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov
  • DGASPC Sector 3

Deși termenul legal a expirat, fie nu am recepționat niciun fel de răspuns, fie răspunsurile recepționate au fost întru totul evazive, superficiale sau neîntemeiate, relevând situații diametral opuse față de cele constatate de echipa CRJ la fața locului.

Precizăm că am depus și plângeri penale cu privire la aspectele constatate, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea”, atrăgeau atenția reprezentanții CRJ încă din luna februarie a acestui an (alte informații AICI).


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Pacienți de la Bălăceanca, torționari la ”azilele groazei”: ”Avea mână liberă să bată alți pacienți, tuturor le era frică de el”

EXCLUSIV | Schema prin care Ștefan Godei „aranja” controalele la „azilele groazei.” „Să miroasă frumos, să nu fie găsiți în zdrențe”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

EXCLUSIV | Un fost polițist, reținut în dosarul „azilele groazei”. Din anchetator a ajuns soțul patroanei unui centru care teroriza bătrâni

Cum scăpau ”centrele groazei” de controale. O instituție găsea bătrâni în mizerie și mâncare expirată, o alta spunea că s-a ”remediat”

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt