EXCLUSIV | Schimbă Erdogan „macazul?” Priorități într-un an simbolic pentru Turcia. Analist: „Va continua să joace un rol de mediere și de câștig”
Turcii și-au ales duminică președintele, după un final de scrutin istoric. Recep Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei moderne, își continuă domnia, după ce în ultimii 20 de ani a câștigat toate alegerile parlamentare. Radu Magdin, analist de politică externă, susține – într-un interviu pentru GÂNDUL – că, în ciuda situației economice din Turcia, Recep Erdogan a fost mult mai consecvent în mesaje față de contracandidatul său.
În plus, analistul mărturisește că Erdogan a pornit cu prima șansă și pentru că, în vremuri nesigure, turcii au preferat, în marea lor majoritate, să continue cu un lider pe care-l cunosc și a cărui politică este una predictibilă.
Victoria lui Erdogan este cu atât mai importantă cu cât ea vine în anul Centenarului, când Turcia marchează, pe 29 octombrie, un secol de la fondarea republicii de către Mustafa Kemal Atatürk.
Erdogan, în fața primei sale mari provocări politice
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan s-a confruntat însă cu cea mai dificilă provocare politică de până acum în alegerile prezidenţiale şi parlamentare. Presa internațională a scris că opoziţia a simțit că poate fructifica şansa de a pune capăt celor două decenii de când Erdogan este la putere.
Mai mult, pentru vechiul, respectiv noul președinte al Turciei, este prima dată când ajunge în turul doi, acesta învingându-și de fiecare dată adversarii politici cu un mare avans încă din primul tur al alegerilor.
Contracandidatul lui Recep Tayyip Erdogan a fost Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului (CHP), care a avut sprijinul unei alianţe de şase partide de opoziţie.
„Ecosistemul turcesc este mult mai ambițios”
Radu Magdin susține că Erdogan va încerca în următorul an să joace în continuare un rol de mediere, respectiv un rol de câștig, în conflictul ruso-ucrainean.
Analistul punctează că misiunea vechiului și noului prezidențiabil nu va fi însă una deloc ușoară, astfel că, după consolidarea puterii, prioritatea lui Recep Erdogan va fi economia țării sale, aflată într-o perioadă extrem de dificilă.
„Erdogan a fost mult mai consecvent la nivel de mesaje. Poți să fii sau nu de acord cu mesajele cu pricina, dar nu poți să nu recunoști că a fost foarte consecvent pe campaniile anterioare, dar și pe campania aceasta. Dacă este să ne uităm la candidatul opoziției, acesta a încercat să vină cu o serie de mesaje mai dure, poate nepotrivite stilului său, inclusiv în zona împotriva migrației, în special siriene.
În ciuda faptului că economia nu stă grozav, că inflația este de luni de zile la cote-record, că a existat o nemulțumire în ceea ce privește gestiunea cutremurului, Erdogan a pornit cu prima șansă, pentru că, în vremuri nesigure, pare că turcii preferă în majoritatea lor să se replieze în spatele unui lider pe care-l cunosc.
Ecosistemul turcesc este mult mai ambițios. Părerea mea este că Erdogan va încerca în următorul an să joace în continuare un rol de mediere și un rol de câștig la ambele capete în conflictul ruso-ucrainean. Între o mediere chineză și o mediere turcească, inclusiv Occidentul ar fi mai tentat să apeleze la turci, decât să-i lase pe chinezi să obțină o victorie diplomatică”, explică analistul.
„Erdogan nu are de ce să schimbe fundamental macazul”
„Turcia este mult mai predictibilă decât pare, pentru că direcțiile lor mari se văd și, din punctul ăsta de vedere, Erdogan nu are de ce să schimbe fundamental macazul. Cred că, după consolidarea puterii, prioritatea lui va economia.
Din această perspectivă, nu uitați că anul 2023 este un an simbolic pentru turci pentru că fac centenarul. După reînnoirea mandatului, Erdogan este liderul care se află acolo la centenar și care își continuă activitatea, într-o manieră simbolică”, a conchis analistul de politică externă Radu Magdin.
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | Victor Ponta, despre alegerile din Turcia: „Sunt cele mai importante din 2023”