EXCLUSIV | Viața de huzur a primarului din Corbeanca, acuzat că ar fi primit șpăgi de 4 mil. €. Cine îi plătea creditele
Gândul a intrat în posesia unor noi detalii fabuloase din ancheta grea care se instrumentează în prezent la Direcția Națională Anticorupție (DNA) pe numele primarului din Corbeanca, Valeriu Anton.
Edilul din Corbeanca, reținut săptămâna trecută de către procurorii DNA, este acuzat de luare de mită și spălare de bani, suma totală vehiculată a șpăgilor fiind de aproape 4 milioane de euro.
Primarul Valeriu Anton, care ar fi fost ajutat și de nepotul său Robert Ilie Mihăilă în spălarea banilor și încasarea sumelor date de terți drept mită, a dus o viață de huzur, cel puțin în ultimii nouă ani. În toți acești ani, terții „plătitori” i-ar fi „livrat” bani drept mită, cu care edilul achita rate la credite care erau trecute în declarația sa de avere.
Gândul prezintă combinațiile de milioane de euro pe care primarul le-ar fi făcut în ultimii ani, așa cum îl acuză procurorii DNA.
În calitate de președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din comuna Corbeanca, județul Ilfov, având în instrumentare cererea de restituire a unui teren de 45 de hectare, primarul Valeriu Anton ar fi pretins și ar fi primit, prin intermediul lui Robert Ilie Mihăilă, de la două persoane, suma de 1.418.581 euro, în mai multe etape, astfel:
- în septembrie 2011, i-ar fi pretins uneia dintre cele două persoane jumătate din drepturile invocate pentru soluționarea favorabilă a cererii de restituire, indicându-i să le cedeze interpusului său, Robert Ilie Mihăilă, printr-un contract de cesiune de drepturi litigioase;
- în decembrie 2012, i-ar fi pretins celei de-a doua persoane – căreia îi datora din noiembrie 2011 aproximativ 700.000 de euro dintr-un împrumut de 1,45 milioane de euro – să accepte plata datoriei prin facilitarea dobândirii a jumătate din drepturile invocate de prima persoană, prin cererea de restituire și valorificarea ulterioară a acestora, angajându-se să instrumenteze cererea în sensul obținerii despăgubirilor bănești de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP);
- în decembrie 2012 și septembrie 2016, i-ar fi cerut primei persoane să îi cedeze lui jumătate din drepturile invocate prin cererea de restituire, pentru instrumentarea cererii în scopul obținerii despăgubirilor bănești de la ANRP, sens în care au fost încheiate contractul de cesiune din 17.12.2012, respectiv contractul de mandat din 15.09.2016.
Încasările pentru „munca” depusă
Totodată, în data de 15 iunie 2017, Valeriu Anton ar fi primit de la prima persoană, prin intermediul celei de-a doua persoane și a nepotului său Robert Ilie Mihăilă, suma de 1.418.581 euro.
Această sumă reprezintă 50% din banii obținuți de prima persoană prin vânzarea drepturilor de despăgubire recunoscute de statul român în dosarul ANRP.
Din cei peste 1,4 milioane de euro, 918.581 de euro au fost reținuți de a doua persoană pentru stingerea datoriei, iar 500.000 euro au fost transferați de numitul „Istrate” în contul interpusului Robert Ilie Mihăilă, care, la rândul său, a transferat 290.000 de euro către alți doi creditori ai primarului Valeriu Anton. Restul de bani au fost retrași în numerar, plătindu-se ulterior ratele lunare ale unui credit imobiliar contractat de Valeriu Anton în 2008, potrivit surselor Gândul.
Percheziții la casa primarului
Valeriu Anton, primarul din Corbeanca, dar și nepotul acestuia, Robert Ilie Mihăilă, sunt vizați de o anchetă de proporții a Direcției Naționale Anticorupție care vizează retrocedări de terenuri.
După ce în 4 mai au avut loc percheziții la locuința primarului, la sediul Primăriei Corbeanca și la domiciliile altor doi directori din Primărie, Valeriu Anton și nepotul său au fost reținuți de procurorii anticorupție.
Tribunalul Bucureşti a respins în 5 mai cererea DNA de arestare preventivă a primarul localității Corbeanca, Valeriu Anton.
Mai multe detalii despre anchetă pot fi citite AICI.