Aproximativ 35.000 de oameni, copii, părinți și bunici, au îndurat frigul și au venit la parada de 1 Decembrie din Capitală. Condițiile meteorologice nu au fost tocmai favorabile, dar asta nu i-a ținut pe spectatori în case. Îmbrăcați bine și ușor feriți de câte o umbrelă, oamenii au fluturat drapelul țării și au aplaudat la unison militarii care treceau în pași de defilare.
“Cei care au luptat să fim noi liberi, s-au luptat în condiții mult mai grele”, a spus un bărbat care a susținut că ploaia nu a fost un impediment pentru a urmări această paradă.
“Putea să fie și mai frig, că tot veneam. Este o zi specială pentru toți românii, mai ales pentru cei plecați peste hotare pentru un trai mai bun. Eu niciodată nu aș pleaca din țară. România e țara mea, locul în care m-am născut și niciodată n-aș pleca”, a spus un altul.
Un tânăr care a fost plecat la studii în străinătate spune că această zi semnifică apropierea de poporul român, o rememorare a istoriei țării și o oportunitate de a fi lângă conaționali.
“Este o minimă datorie, pe care fiecare cetățean trebuie să o exercite măcar acum, de 1 Decembrie. Este o oportunitate de a fi lângă «frații noștri», între ghilimele, în care mai cu bine, mai cu rău, am construit țara pe care o avem astăzi”, a spus băiatul.
O altă femeie a venit la paradă cu familia. Ea a lucrat în armată, iar soțul acesteia a fost pilot militar, meserie pe care a urmat-o și fiul lor.
“Băiatul meu trebuia să zboare și nu poate din cauza vremii. Iubesc țara, iubesc armata, iubesc tot, absolut tot și plâng la fiecare cântec patriotic”, a spus femeia, cu lacrimi în ochi.
Un bărbat s-a aflat la parada militară cu grupul de cercetași.
“Am venit să cinstim și noi Ziua Națională a României, să vedem noile tehnici ale Armatei Române și modul în care se manifestă românii de Ziua Națională”, a spus el.
În plus, bărbatul a spus că această zi este foarte importantă pentru români.
“În primul rând, ca cetățean al României, într-adevăr sunt mândru de tot ce au făcut românii noștri înainte, iar dacă este să iau în calcul că sunt cercetaș al României de 22 de ani și cunosc istoria Asociației Cercetașii României, atunci chiar am o motivație foarte puternică pentru că și cercetașii României, în 1918 au defilat pe sub acest Arc de Triumf”, a mai adăugat bărbatul.
“Am venit să serbăm Unirea Țărilor Române. 104 ani, astăzi, și sperăm să dăinuiască peste veacuri și veacuri, mii de ani. Noi nu vom mai fi, dar vor fi urmașii noștri. Ne dorim să se păstreze aceleași tradiții, aceleași obiceiuri și să nu-și trădeze neamurile”, a spus un alt participant.
Tot aici, încercând să se strecoare printre oameni, se afla și un bărbat trecut de 80 de ani. El a spus că participă de mulți ani la paradele organizate cu prilejul zilei de 1 Decembrie, iar motivul pentru care se află astăzi, aici, este pentru că nu știe dacă va mai trăi acest moment și în viitor.
“Am 80 de ani și poate este ultima oară când mai văd parada militară. La 80 de ani te poți aștepta la orice”, a spus el.
Oamenii le-au transmis câte un mesaj românilor de pretutindeni.
“La mulți ani tuturor românilor, să fie sănătoși, oriunde s-ar afla”, a spus o femeie.
“Multă sănătate! Să ducă mai departe tradițiile românești și să nu trădeze poporul, cum am mai spus, și conducătorii la fel să facă. Ei să țină minte că au fost aleși. Nu sunt regi, nu au dăinuire în continuare”, a susținut un alt bărbat.