EXCLUSIV VIDEO | 63 de lucrări semnate de Loredana Popescu-Tăriceanu, expuse la ARCUB. ”Tocmai s-a născut cel de-al doilea copil al meu, care se numește «Lumini de flori»”

Publicat: 23 09. 2022, 15:30
Actualizat: 23 09. 2022, 15:45

This browser does not support the video element.

63 de lucrări semnate de Loredana Popescu-Tăriceanu sunt expuse la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Cu un limbaj plastic elaborat, format la Liceul de Arte Plastice din Buzău, desăvârşit în cadrul Universităţii de Arte Bucureşti, secţia Design Vestimentar şi mai târziu, sub îndrumarea renumitului pictor, grafician şi monumentalist Viorel Grimalschi, de la care a deprins arta culorii, Loredana Popescu-Tăriceanu și-a încredinţat stilul artistic magiei acuarelei.

„Sunt foarte multe surse de inspirație. Florile sunt aproape de sufletul meu, iar tehnica la fel, acuarela. Am revenit în fața șevaletului după mult timp. Trebuia să-i dau sufletului meu culoare și am făcut-o prin această tehnică! Acuarela este o tehnică grea, o tehnică spontană aș putea spune. Dacă nu ai spontaneitatea acuarelei, este foarte greu să obții efectele pe care tu ți le dorești.

Am multe flori preferate, dar irișii sunt sensibili, sunt așa cum eu mi-am dorit să îi redau în aceste lucrări. Îmi plac foarte mult ciulinii, îmi plac bujorii, trandafirii, dar, nu știu … așa am simțit să pictez: iriși.

Tocmai s-a născut cel de-al doilea copil al meu, care se numește «Lumini de flori» și care are 63 de lucrări. Inițial, am spus că voi pune pe simeze 40 de lucrări, dar uite că m-am întrecut pe mine și sunt 63 de lucrări”, a spus Loredana Popescu-Tăriceanu.

Artista Loredana Popescu-Tăriceanu și curatorul expoziției ”Lumini de flori”, de la ARCUB, Adina Rențea

Călin Popescu-Tăriceanu: ”Picturile ei au foarte multă sensibilitate și delicatețe”

Adevărate poeme cromatice, florile artistei Loredana Popescu-Tăriceanu sunt terapie sufletească.

„Talentul ei artistic are mai multe componente. Pe lângă ce a făcut vreme de 25 de ani, și anume creație vestimentară, și-a reluat această pasiune pentru pictură, pe care și-a dezvoltat-o în perioada pregătirii pentru Institutul de Arte Nicolae Grigorescu, în timpul facultății. Și, vedeți, sunt momente în care viața noastră este bulversată. Epidemia de COVID, care ne-a blocat pe toți acasă, i-a dat posibilitatea să reflecteze la ceva frumos pe care poate să-l exprime și a reînceput să picteze.

Picturile ei, dincolo de faptul că și eu împărtășesc și emoția și bucuria ei, au foarte multă sensibilitate, foarte multă delicatețe. A pus un accent deosebit pe culoare. Ea este pasionată de ceea ce înseamnă culoarea în pictură și este un gen dificil, acuarela. Nu este abordabil pentru orice artist. Mă bucur că este a doua expoziție pe care o face la ARCUB, care va fi deschisă publicului și sper să se bucure de succes. Acest succes să fie o răsplată pentru eforturile de creație pe care le-a făcut”, a spus soțul artistei, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.

Curator: ”În toate lucrările, are o abordare profund emoțională”

Curatorul Adina Rențea a spus că expoziția poate fi descrisă ca o călătorie imaginară spre descoperirea sinelui, către perfecțiunea unei cromatici sufletești și a unei împliniri emoționale.

”Abordarea Loredanei, în toate lucrările ei, este o abordare profund emoțională. Ea lucrează cu emoție. Cred că această expoziție este ca o bucurie a comuniunii, este aceea de a primi, de a dărui și de a împărtăși. Asta mi se pare foarte frumos. Cred că vine dintr-o frumusețe interioară necesară nouă tuturor, dar care, odată ieșită din spațiul interior, poate să vindece și alte suflete, poate să înnobileze suflete, poate să ne aducă mai aproape unul de celălalt.

Cromatica nu este aleasă întâmplător. Loredana a ales pentru lucrările ei culori care au cea mai mare contiguitate cu ființa umană. În ce sens? Există lucrări în care predomină culori puternice, pentru că ele sunt rod al unei stări sufletești din momentul respectiv. Alte lucrări, toate în tehnica acuarelei, în care culorile, nuanțele, sunt mult mai delicate, suave, translucide, pentru că ele corespund unei alte stări sufletești.

Așadar, acest joc cromatic din cele 63 de lucrări prezente în expoziție sunt, de fapt, un joc al sinelui, un joc al propriului interior și, în cele din urmă, cred că vorbesc foarte mult despre o vibrație sufletească tumultuoasă. Sunt un drum, o călătorie, care a început de la un mănunchi de flori și care a ajuns astăzi să îngemăneze o grădină de flori. Așa cum spuneam, florile sunt peste tot, trebuie numai să le vezi,” a spus Adina Rențea.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 22 septembrie – 16 octombrie 2022, de marţi până duminică, între orele 12:00 – 20:00, la ARCUB, sălile Gabroveni şi Lipscani. Accesul la expoziţie este gratuit.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Loredana Popescu-Tăriceanu, prima expoziție de pictură în acuarelă. Dezvăluiri din copilărie, adolescență, studenție și căsnicie: „Călin e cel mai bun critic al meu!”