Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Bacșișul, împărțit din 2023 între angajații restaurantelor și barurilor, dar și cu statul. Angajatorul nu poate păstra niciun leu, dar ține evidența și dă impozit 10%. ”Nu toată lumea lăsa tips, noua lege ajută”

EXCLUSIV VIDEO | Bacșișul, împărțit din 2023 între angajații restaurantelor și barurilor, dar și cu statul. Angajatorul nu poate păstra niciun leu, dar ține evidența și dă impozit 10%. ”Nu toată lumea lăsa tips, noua lege ajută”

Anul 2023 aduce schimbări în domeniul HoReCa. Bacșișul dat la restaurante și la baruri va fi trecut pe nota de plată și pe bonul fiscal. Legea care impozitează bacșișul intră în vigoare din 1 ianuarie, iar banii primiți în plus de ospătari și barmani de la clienți vor fi distribuiți angajaților integral și vor fi considerați venituri cu reținere la sursă, fără a fi cuprinși în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale. În plus, aceste sume nu vor intra nici în zona de aplicare a TVA. 

Legea care reglementează definirea bacşişului și obligă evidenţierea acestei sume pe bonul fiscal primit de client a trecut de Parlament pe 13 decembrie și a fost promulgată de președinte în 23 decembrie, fiind publicată pe 27 decembrie în Monitorul Oficial.

  • Legea bacșișului se aplică doar în restaurante și baruri sau alte localuri unde sunt servite băuturi, scopul fiind impozitarea sumelor primite de la clienți în afara plăților pentru produsele și serviciile oferite.
  • Toți banii din bacșiș ajung la angajator, iar acesta îi distribuie angajaților, după ce virează statului impozitul de 10% pentru aceste sume.
  • Banii din bacșiș se înregistrează în contabilitate și se distribuie integral salariaților, dar angajatorul decide cum îi împarte.
  • Angajatorul nu poate rețină niciun leu din bacșiș.

Ospătarii și barmanii au obligația să le dea clienților o notă de plată, înaintea emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, cuprins între 0% și 15% din valoarea consumației

“Este o lege făcută foarte bine pentru cei din HoReCa, având în vedere că nu toată lumea lăsa tips, pentru că, nefiind obligatoriu, rămânea la aprecierea clientului. Acum, această lege o să îi ajute foarte mult, în general pe ospătari, pe barmani”, a spus Adrian Mircea, managerul unui local din Centrul Vechi al Capitalei.

Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacșiș, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacșișului acordat.

“Din punctul meu de vedere, mi se pare că este un lucru bun pentru tot staff-ul și pentru oamenii care muncesc pentru a-și câștiga o pâine, însă unii clienți cu siguranță or să se simtă cumva obligați și nu o să rămână la aprecierea lor și la latitudinea lor de a răsplăti, teoretic, munca oamenilor care îi servesc, care le pun mâncarea sau băutura pe masă”, a spus și Rareș Aseer, managerul unui alt local din Centrul Vechi.

Legea interzice restaurantelor și barurilor să condiționeze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de
acordarea bacșișului.

“Cum se știe, la noi în țară se lucrează mai mult pe tips. Salariile fiind mici, noi ne descurcăm din aceste tips-uri luate de la clienți. Așa, o să se evite și toate acele discuții: ospătarul cere tips la masă, chiar dacă nu e obligatoriu. Ei, crescând cu această concepție că trebuie să dea tips, de cele mai multe ori, cer și clientul este deranjat. Acum, clientul nu o să mai fie deranjat pentru că este obligatoriu să plătească suma cu tot cu tips-ul, în funcție de cum poate fiecare, de la 0% la 15%”, a adăugat Adrian Mircea.

De aceeași părere sunt și angajații localurilor, care spun că se întâmplă, de foarte multe ori, ca unii clienți să nu lase bani în plus pe lângă ce este scris în nota de plată. Odată apărută rubrica pe nota de plată prin care clienții își pot alege suma pe care o vor lăsa, angajații spun că oamenii vor fi tentați să lase și o sumă în plus.

“Este o decizie care, într-o oarecare măsură, ne poate ajuta, pentru că nu toți clienții, nu toți oamenii lasă, să zic așa, bacșiș 10%, chiar dacă e recomandat pe notă. Așa, îl avem asigurat inclus pe notă și mai e și un beneficiu, nu e neapărat un minus. Ne poate avantaja, cumva, într-un sens sau altul”, a spus Cristian, ospătarul unui local din centrul Capitalei.

“Se întâmplă să aibă o sumă foarte mare de plată și să nu îți dea nimic în plus”

Angajații restaurantelor afirmă că unii clienți lasă sume chiar rezonabile atunci când consumă ceva la local și astfel simt că munca le este răsplătită. Sunt însă și clienți care pleacă de la masă în momentul în care achită nota de plată fără să lase o sumă mai mare decât cea trecută pe bonul fiscal.

Se întâmplă să muncești la o masă, să aibă o sumă foarte mare și să nu îți dea nimic. Sau poate să îți dea o sumă infimă”, a spus Adrian Mircea, manager de local.

“Vor fi și clienți nemulțumiți. Este posibil să avem multe întrebări de genul ăsta, de ce s-a făcut așa, sau nu. O să le explicăm că așa este legea dată de Guvern și mai departe trebuie să lase cât este scris pe notă și pe bonul fiscal”, a adăugat Cristian, ospătar într-un local.

“Se întâmplă să nu lase bacșiș, mai ales cei care vor să se distreze sau să își facă plăcerile cu bani puțini, își fac un buget de acasă și mai departe nu au de gând să răsplătească, cumva, omul care teoretic l-a ajutat să își satisfacă plăcerile din ziua respectivă”, susține Rareș Aseer, manager de local.

Proiectul a fost inițiat încă din anul 2019, de către fostul ministru de Finanțe Eugen Teodorovici. Nerespectarea acestor dispoziții pot fi sancționate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Citește și