Adevărate saune pe patru roți, multe troleibuze din București nu au aer condiționat. Astăzi a fost cea mai călduroasă zi din acest an, temperaturile resimțite fiind de peste 40 de grade. Pentru cei care au fost nevoiți să folosească mijloacele de transport în comun, călătoria a fost una de coșmar. Mulți oameni spun că merg „în condiții inumane”.
O femeie care a călătorit cu un troleibuz fără aer condiționat spune că îi este greu să reziste.
„Nu se poate, nu se poate. La cât costă un bilet am putea și noi să beneficiem de un grad de confort. Ne înăbușim. Fiind troleele și aglomerate, nu mai avem aer deloc. În plus, este și foarte cald. Cădem din picioare, pur și simplu. Trebuie să se facă ceva în sensul acesta. Cum se poate ca în unele mijloace de transport în comun să fie aer condiționat și în altele nu?
Pe căldurile astea nu pot să rezist. E foarte greu! Nu se poate. Nu sunt cu aer condiționat. Doar unele mai performante au aer condiționat, restul sunt învechite și nu au. Cu gemulețele acelea nu poți să respiri. Ce aer să intre pe acolo? Suntem ca într-o cușcă. Sunt condiții inumane. Nu se poate”, a explicat femeia.
O altă călătoare a reclamat că sunt foarte multe astfel de mijloace de transport în comun fără aer condiționat. Mai mult decât atât, spune aceasta, unii șoferi nu dau drumul aparatelor.
„Multe sunt care nu au. Mai ales în Crângași, de unde vin eu, doar 178 are aer condiționat. Restul sunt fără. Este dezastru. Nu poți să circuli cu ele. Este foarte cald, dar altă soluție nu este. Nu avem ce face. Trebuie să mergem la muncă, să plecăm de acasă. Asta este. Nu avem ce să facem. Trebuie să mergem înainte. Dacă cei care trebuie să facă ceva, nu fac. Noi ce să facem? Nu avem ce să facem. Sunt nevoită să merg cu mijloace de transport în comun fără aer condiționat. Mai ales pe partea aceasta, la Crângași, o singură mașină are aer condiționat. Sunt și șoferi care nu dau drumul la aer. Noi plătim ca să mergem și plătim chiar foarte mult, iar condițiile lasă de dorit”, a explicat femeia.
Mulți dintre bucureșteni sunt de părere că situația în care sunt puși călătorii este gravă.
„Este ieșit din comun dacă pe căldura aceasta autobuzele nu au aer condiționat. E incorect pentru cei care merg cu mijloacele de transport în comun. Unii au diferite boli și e grav. Noi suportăm, noi cei care circulăm cu mijloacele de transport în comun. E foarte grav.
Ați văzut cum circulă ambulanțele pe aici. Trebuie neapărat să monteze aparte de aer pentru mijloacele de transport în comun”, a spus un bărbat.
„Este o chestie de bun simț. E și o problemă de organizare. Dacă ar fi o organizare mai bună și mijloacele de transport ar avea facilități. Cu căldura este sub orice critică. Nu e civilizat. În alte orașe, în Brașov, mașinile acestea sunt cu aer condiționat. Este greu de suportat. Este foarte greu atât pentru vârstnici, cât și pentru tineret. Te îmbraci într-un fel și transpiri. De scumpit, scumpesc toți, dar să îmbunătățească ceva nu fac absolut nimic. Acesta este adevărul”, a adăugat un alt bărbat.
„Pe căldura asta vă dați seama cum e. Asta este! Suportăm pentru că altceva nu putem face. Nu ne putem plânge la nimeni. Sunt operat la inimă și vă dați seama cum sunt pe căldura aceasta. Circulăm așa cum ni se oferă. Am mers cu troleibuze fără aer condiționat. Vedeți și dumneavoastră cum este în tot Bucureștiul. Mergem cu ce avem. Este o necesitate. Pe căldura aceasta, vă dați seama că cei în vârstă, cei bolnavi, trebuie să stea acasă. Nu pot să iasă de aici până acolo. E foarte greu. Suportăm”, s-a plâns un vârstnic care călătorește cu troleibuzul.
Potrivit surselor Gândul, în cazul autobuzelor, aerul condiționat funcționează la Otokar și la cele peste 100 de vehicule Mercedes Hybrid. La cele peste 500 de autubuze Citaro, nu există aer în salon la modelele Euro 3, iar la modele Euro 4 nu funcționează aerul „pentru 80% dintre ele, pentru că nu există freon, piese de schimb”.
De asemenea, peste 80% dintre tramvaie nu au aer condiționat, iar la troleibuze situația este și mai complicată.
CITEȘTE ȘI: