Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, responsabil cu sectorul feroviar, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că peste cinci ani ar putea fi refăcută linia de tren dintre Constanța și Mangalia, care, în prezent, nu este electrificată.
Transportul din București către stațiunile de pe litoralul românesc ar putea fi mai lejer peste cinci ani, după ce linia dintre Constanța și Mangalia ar putea fi refăcută. Magistrala care trece prin stațiuni precum Eforie Nord, Costinești sau Neptun este în prezent neelectrificată.
„Avem un proiect de electrificare a liniei de la Constanța la Mangalia. Se va face, este în proiectare. Asta este o veste bună. Vestea rea este că nu se poate face peste noapte. Deci, nu poți face cu o baghetă magică (…) eu zic așa, într-un ciclu firesc, și nu trebuie să mi-o luați în nume de rău, dar în orice proiect, de la idee până la execuție, durează, vreo cinci – zece ani.
Eu zic că în cinci ani ar trebui să fie gata, mai ales că este o prioritate, fiind zonă turistică, avem proiectul de reabilitare. Acolo este subiectul unui tren regional, dar probabil că vor fi și trenuri Constanța – Mangalia cu mai puține opriri”, a declarat Ionuț Săvoiu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor a mai precizat faptul că viteza trenurilor trebuie să ajungă la 160 de kilometri pe oră, pe coridoarele europene.
„Publicul trebuie să înțeleagă că avem obligația să ajungem la 160 de kilometri pe oră cu viteză de proiectare. În momentul de față, este de 120 de kilometri la oră pentru călători. Noi trebuie să ridicăm standardul la 160 pe toate rețelele care sunt pe coridoarele europene de transport.
Trebuie să finalizăm cât mai repede până la Arad. S-au contractat anul acesta de la Caransebeș până la Timișoara și Arad – Curtici, reabilitarea acelui tronson va fi cu 160. De la Cluj la Episcopia Bihor, iar pe zona centrală se lucrează. A rămas singurul tronson necontractat între Predeal și Brașov, pentru că acolo este vorba de un tunel, este în fază de fezabilitate”, a explicat Ionuț Săvoiu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.
Ionuț Săvoiu a mai declarat că lucrările la primele stații de pe Magistrala 6 de metrou vor începe în luna mai. Magistrala 6 va lega Bucureștiul de Aeroportul Otopeni.
„Proiectul are două componente. Primul, până la Băneasa, care este și avansat, urmează să primim autorizațiile de construire pentru primele două stații, și acolo vor începe efectiv lucrările, și sperăm, în luna mai, suntem în grafic, este vorba de un consorțiu turcesc.
Autorizațiile de construire vor fi emise de Ministerul Transporturilor și vor fi emise etapizat, iar pe măsură ce șantierele avansează, vor fi emise și celelalte autorizații. Nu cred că o să apară nimic deosebit, am avut o ședință acum două săptămâni și proiectul va prinde viață”, a mai declarat Ionuț Săvoiu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.