EXCLUSIV VIDEO | Când vor ști clienții restaurantelor tot ce conțin preparatele comandate, dacă au E-uri sau prea multă sare. Șeful ANPC, Horia Constantinescu: ”Trebuie să știu dacă ciorba are perișoare din crocodil, din zebră sau din porc”

Publicat: 13 12. 2022, 17:31
Actualizat: 19 12. 2022, 20:28

This browser does not support the video element.

Restaurantele, pizzeriile, berăriile, fast-food-urile, patiseriile și orice unitate din industria ospitalității vor fi obligate să afișeze vizibil, clar și ușor de citit toate ingredientele preparatelor pe care le servesc clienților. Noile reguli pentru toate unitățile din HoReCa ar fi trebuit să se aplice din decembrie, însă au fost amânate până în martie 2023, după discuțiile cu operatorii economici, care au cerut un timp pentru a înțelege clar cum trebuie să le aplice, a anunțat președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

„În urma discuțiilor cu mai multe asociații patronale din industria HoReCa, am stabilit să amânăm implementarea acestui ordin până pe data de 15 martie, procedură demarată deja de autoritatea noastră. Este nevoie – este concluzia generală a acestor întâlniri – de exemple clare de cum trebuie implementat. Vom lucra împreună cu reprezentanții industriei la elaborarea punct cu punct a unor ghiduri de implementare, pentru a putea fi pe înțelesul tuturor”, a spus Horia Constantinescu.

Șeful ANPC spune că s-a ajuns la emiterea acestui ordin – care impune industriei ospitalității noi obligații cu privire la preparatele din meniuri – pornind de la ideea că, la fel ca în cazul produselor cumpărate din magazine, cu etichete detaliate, cumpărătorul are dreptul să știe ce ingrediente ajung în farfuria lui, înainte de a decide să comande.

„Am plecat la acest demers de la informațiile pe care le-am cules de-a lungul activității mele în calitate de comisar. Este o mare diferență între operatorul economic ce alege să folosească smântână ca ingredient în compoziția unui produs alimentar și cel care alege să folosească o cremă pe bază de grăsimi vegetale ce imită ca aspect și, din cauza chimicalelor folosite sau a potențiatorilor de aromă, imită la gust acest produs. Smântâna trebuie promovată pentru că este un produs sănătos, cu etichetă curată”, a explicat șeful ANPC

”Lucrurile vor fi complicate pentru cei care aleg produse ieftine pentru a-și maximiza profitul”

Horia Constantinescu a precizat că noile reguli vor complica probabil lucrurile în cazul unităților de alimentație publică ce doresc să facă profituri prin folosirea de produse ieftine în preparatele din meniu.

În meniul operatorului economic ce alege să folosească ingrediente cu etichetă curată, lucrurile vor fi foarte simple. Mult mai complicate vor fi pentru cei ce aleg să folosească produse ieftine, pentru a-și maximiza profitul.

Acele produsele ieftine sunt pline de conservanți. Nu spun că sunt bune sau rele, nu este treaba mea să iau decizia în numele consumatorilor. Dar, așa cum, la momentul în care citesc eticheta, am aceste informații, nu înțeleg de ce trebuie să fie privat consumatorul de aceste informații, de ce la momentul la care ar putea consuma alimentul, cu puțin timp înainte să fie ambalat și etichetat corespunzător să îl consume în farfurie, să nu aibă nicio informație”, a argumentat Horia Constantinescu.

„Consumatorul trebuie să ia o decizie corectă pentru el, nu pentru veniturile operatorului”

Șeful ANPC a precizat că, din studiul etichetelor noi la acest moment lansate pe piață spre a fi evaluate de către unii operatori economici, avea să constate că un simplu produs alimentar din meniul unui lanț de restaurante de succes conține nu mai puțin de 27 de E-uri.

”Or, eu, ca părinte, aș vrea să iau decizia în cunoștință de cauză, pentru că, dacă aș fi citit strict numele produsului, cu siguranță nu aș fi avut aceste informații.

Trebuie să știu dacă ciorba cu perișoare are perișoare din crocodil, din zebră sau porc sau vacă, trebuie să știu dacă e folosită smântână, trebuie să știu fiecare dintre produsele pe care aleg să le consum dacă vor conține, conțin sau au conținut aditivi alimentar.

Toate aceste informații mă vor conduce pe mine, în calitate de consumator, să iau o decizie cel puțin corectă în raport cu mine, nu cu veniturile operatorului economic”, a afirmat Horia Constantinescu.

Președintele ANPC a precizat că marile asociații patronale susțin demersul său.

”Toți cei din piață care contestă – și, din păcate pentru ei, au rămas destul de puțini – sunt cei care încearcă, achiziționând produse de o calitate îndoielnică sau ingrediente mult mai ieftine, nu neapărat sănătoase, să acopere și să țină acoperit acest lucru. Au venit alături de autoritate asociații patronale importante, ce își doresc să promoveze servicii și produse de calitate, ce pun pe masa consumatorilor produse cu etichetă curată.

Cred că este momentul să facem diferența între cel ce nu îl respectă, din toate punctele de vedere, pe consumatorul care alege să îi treacă pragul, în raport cu cel care nu numai că îl respectă, dar îl și răsfață”, a mai spus șeful ANPC, la GÂNDUL EXCLUSIV.

Cine este obligat să detalieze ingredientele din meniuri

Conform ordinului semnat de președintele ANPC, informațiile pentru orice ingredient depășește 20 g trebuie obligatoriu să fie afișate pe etichete, liste meniu și site-uri, în cazul comenzii la distanță.

Unitățile cu vânzare directă sau la distanță cărora li se aplică prevederile Ordinului nr. 201/2022 sunt:

  • restaurante (clasice, specializate, cantine-restaurant, cu autoservire etc.);
  • braserii;
  • pizzerii;
  • berării;
  • baruri;
  • cafenele;
  • fast-food, inclusiv drive-in;
  • unități tip bufet, rotiserii;
  • unități de cofetărie, patiserie;
  • ceainării;
  • terase/grădini de vară;
  • unități pentru organizare evenimente.

Toate acestea trebuie să pună pe listele de meniuri și pe site-uri:

  • cantitatea ingredientelor pentru fiecare fel de mâncare: de exemplu: mușchiuleț de porc – 140 g, cu garnitură de orez cu legume – 140g (orez, apă, legume – 30 g (morcov, dovlecel, ardei gras, în cantități variabile), ulei vegetal, sare, potențiator de aromă: glutamat de sodiu).
  • aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei (ex: acidifiant), urmată de codul numeric UE (ex: E 330) sau denumirea specifică (ex: acid citric); de exemplu: acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potențiator de aromă: E621 sau potențiator de aromă: glutamat de sodiu. Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 privind aditivii alimentari.

Declarația nutriţională trebuie să cuprindă:

  • valoarea nutrițională exprimată în Kj și kcal;
  • cantitatea de grăsimi exprimată în g:
  • cantitatea de acizi grași saturați exprimată în g;
  • cantitatea de glucide exprimată în g;
  • cantitatea de zaharuri exprimată în g;
  • cantitatea de proteine exprimată în g;
  • cantitatea de sare exprimată în g.

Pentru indicarea componentelor cu efecte alergene, se respectă prevederile Ordinului nr. 163/2021 pentru furnizarea de informaţii privind prezenţa unor substanțe sau produse care pot cauza alergii sau intoleranță în produsele alimentare neambalate. De asemenea, trebuie să se menționeze și dacă preparatele provenite din produse congelate.

Cum trebuie să fie detaliate ingredientele din meniuri

Potrivit prevederilor art. 3 alin (4) din Ordinul nr. 201/2022, informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și care să nu fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou, pe meniu.

Pentru asigurarea informării consumatorilor, la vânzarea directă (inclusiv prin unitățile drive-in) se utilizează listele de meniu, dar pot fi folosite și sistemele digitale de afișare, prin panouri sau ecrane, precum și cu scanarea codului QR pentru meniu, iar personalul de deservire trebuie să asigure informarea consumatorilor ca urmare a solicitării acestora.

La vânzarea la distanță, informațiile trebuie să se regăsească atât pe site-ul operatorului economic, cât și pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport.

La comenzile plasate telefonic, în cazul în care consumatorul nu poate accesa website-ul operatorului economic, acesta trebuie să răspundă la solicitările consumatorului privind informațiile despre produsele oferite la vânzare.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | La ce trebuie să fie atenți românii în „febra cumpărăturilor” pentru Crăciun și Revelion? Sfaturile președintelui ANPC: ”Nu recomandăm achiziționarea de produse de la orice tarabă aflată pe trotuar”