EXCLUSIV VIDEO | Care este, de fapt, stadiul zonelor construite protejate? Paul Racoviță (ISC): „Luăm multe din planșele de la nivelul anului 2000 și cu Google Maps vedem unde s-a ajuns”
This browser does not support the video element.
Situația Planurilor Urbanistice Zonale pentru Zonele Construite Protejate (PUZCP) reprezintă, ca și în cazul PUZ-urilor de sector, o sursă inepuizabilă de dezacorduri, dispute și acuze reciproce între conducerile Primăriei București, Prefecturii Capitalei și Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), autoritatea care exercită funcția statului de garant în domeniul calității construcțiilor. Paul Racoviță, inspectorul general al ISC, a explicat într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, de ce are o poziție opusă celei exprimate de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.
Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții a demontat afirmațiile recente ale primarului Capitalei, Nicușor Dan, în legătură cu statutul zonelor protejate și a PUZ-urilor pentru acestea adoptate prin Hotărârea CGMB nr. 279/2000.
În București există din anul 2000, votate în Consiliul General, 98 de zone protejate, precum: Calea Victoriei, Calea Moșilor, Calea Griviței, Calea Călărașilor, Bulevardul Carol, Bulevardul Ferdinand, Bulevardul Kogălniceanu, Bulevardul Lascăr Catargiu, Bulevardul Dacia sau Bulevardul Aviatorilor. Lista tuturor zonelor poate fi consultată AICI.
Prin aceste documentații de urbanism se stabilește regimul de construire în aceste zone, însă, specialiștii în urbanism, dar și Prefectul, spun că documentațiile stabilite acum 23 de ani nu ar avea la bază toate avizele necesare, și astfel ar fi ilegale.
Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) este autoritatea care organizează și exercită controlul statului pentru aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calității în construcții și lucrări publice, respectiv instituția care constată abaterile de la prevederile legale, aplică sancțiunile contravenționale stabilite de lege și dispune măsuri pentru respectarea legislației.
Care este stadiul controversatelor PUZ-uri
Explicațiile inspectorului general al ISC din interviul acordat la GÂNDUL EXCLUSIV vin după ce, săptămâna trecută, a avut loc la Primăria Capitalei o întâlnire pentru a lămuri dacă lipsesc avize în cazul PUZ-urilor pentru Zonele Protejate și sunt sau nu probleme de legalitate, după ce prefectul Toni Greblă l-a somat pe primarul Nicușor Dan să prezinte întreaga documentație prin care au fost stabilite 98 de Zone Protejate, în caz contrar urmând să ceară în instanță anularea HCGMB 279/2000. La discuții au participat, alături de primar și de prefect, ministrul Dezvoltării, rectorul Universității de Arhitectură ”Ion Mincu”, preşedintele Ordinului Arhitecților din România, consilierul prezidențial pe probleme de cultură şi culte.
Mai mult, anterior, într-o postare pe Facebook, primar Nicușor Dan îl critica pe Paul Racoviță și scria, dând ca exemplu o bucată de teren cu iarbă de pe Bulevardul Gheorghe Magheru: „Spațiu verde – grad de protecție MAXIM. Dacă PUZ Zone Protejate ar fi suspendat, acest spațiu vânat de dezvoltatorii imobiliari ar dispărea, iar în locul lui ar putea răsări un bloc. (…) Este complet fals ce susțin șeful ISC, Paul Racoviță, prefectul Toni Greblă și alți apărători ai acestui demers, respectiv că rămâne în picioare PUG-ul și în baza lui aceste spații verzi și clădiri istorice vor fi protejate. PUG și PUZ Zone Protejate sunt două documente elaborate și gândite să funcționeze împreună. Acesta este și motivul pentru care au fost votate în aceeași ședință în anul 2000”.
„Spre deosebire – și chiar nu e timpul, momentul și nu e dorința mea de a intra în polemică cu cineva -, domnul primar general își bazează afirmațiile pe părerile dânsului și pe niște opinii mai mult sau mai puțin subiective sau obiective, depinde cum privim, eu ma raportez la prevederea legală, la articol, la lege.
Singurul răspuns pe care îl avem din 15 noiembrie 2022, la solicitările noastre de a ne pune la dispoziție certificatele conform cu originalul ale acestor documentații, este că nu le avem”, a afirmat Paul Racoviță, precizând că este aceeași situație relatată la interviul pe care l-a acordat în noiembrie 2022, la GÂNDUL EXCLUSIV.
”PUZCP nu se referă la spațiile verzi. Proprietatea privată nu poate fi spațiu verde”
Șeful Inspectoratului de Stat în Construcții a precizat că a trimis doi inspectori la Primăria Capitalei, s-a întocmit o notă de constatare în care s-au cerut certificatele conform cu originalul ale acestor documentații care au stat la baza elaborării PUZ-urilor pentru Zonele Construite Protejate, dar până acum ”nu s-a întâmplat nimic”.
”Le-o avea, nu le-o avea, nu știu”, a spus Paul Racoviță.
Șeful ISC a făcut referire la documentul elaborat ca răspuns pentru a demonta toate „argumentele” primarului general Nicușor Dan în cazul zonelor protejate.
«Dacă se suspendă cumva sau dispare această prevedere urbanistică, se va putea construi pe spațiul verde» (afirmația primarului Nicușor Dan – n.r.). Nimic mai fals. PUZ-ul pentru Zone Construite Protejate, așa cum îi spune și numele, nu se referă la spațiile verzi.
Mai mult, Legea mediului spune foarte clar: ca să fie spațiu verde amenajat, trebuie să fie proprietate publică, acces public, trecut în registrul spațiilor verzi. Proprietatea privată nu poate fi spațiu verde amenajat decât prin acțiuni de expropriere, trecere în regim public și înscriere în registrul spațiilor verzi”, a afirmat inspectorul șef al ISC.
„Partea asta de «rechini imobiliari» nu e inventată acum sau ieri”
În premieră la GÂNDUL EXCLUSIV, Paul Racoviță a anunțat că specialiștii instituției sunt pe cale să finalizeze un document care să ilustreze evoluția acestor zone protejate.
Lucrăm la un material, practic, se iau multe din aceste planșe cu zone construite protejate, așa cum există ele sau ar fi trebuit să existe în anul 2000, și cu Google Maps vedem unde s-a ajuns. Inclusiv cu documente cu aviz de arhitect-șef, prin care se permite reîncadrarea, trecerea etc.”, a precizat șeful ISC.
Întrebat dacă această cercetare va demonstra o descreștere a suprafețelor cu stații verzi, respectiv o creștere a celor construite, Paul Racoviță s-a abținut să răspundă.
„Poate va fi o temă interesantă și pentru altcineva. Eu fac doar să semnalez, cred că e gata miercuri, joi.
Un singur exemplu: În Primăverii, zonă pe care teoretic o știe toată lumea, între strada Pușkin și Bulevardul Primăverii, tot acel cvartal, la nivelul anului 2000, așa cum ne spune planșa PUZ ZP Monet, nu era nimic, mai mult este verde. Pe colțul de lângă Muzeul Casa Ceaușescu, verde total. Toate aceste zone astăzi au construcții pe ele – din 2000, teoretic, până undeva în 2009 -2010, când Google Street View ne dă cam prima dată la care ne putem referi – și există bine-mersi”, a spus Paul Racoviță.
Vom încerca, totuși, să arătăm că partea asta de «rechini imobiliari», cu ghilimelele de rigoare, nu e inventată nici acum și nici ieri. Ea a funcționat și a funcționat foarte bine.
Și, mai mult, într-o zonă construită protejată ca Monnet, cea mai bună zonă a Bucureștiului, de la un regim de înălțime D+P+2E, așa cum spune PUZ-ul Zone Protejate, s-a ajuns la 7, 8 niveluri. Sunt bloc în bloc acolo, sunt lipite, pentru că vorbim de parcele de câteva sute de metri, nu vorbim de hectare întregi”, a mai spus șeful ISC, care a confirmat că s-a construit chiar pe aceste zone protejate.
„Până în anul 2006, undeva la mijlocul anului 2006, nicio referire. Fie că este certificat de urbanism sau este aviz de arhitect-șef pentru documentații de urbanism, nu fac referire la aceste PUZ-uri, ele au apărut în aceste documente abia undeva în partea a doua a anului 2006. Și-atunci, întrebarea, ca un cetățean, locuitor al Bucureștiului: Ce s-a întâmplat între 2000 și 2006 de n-au apărut? Cum au apărut dintr-o dată, așa?”, a adăugat Paul Racoviță.
Sancțiuni contravenționale pentru primarul general
Paul Racoviță a confirmat că instituția i-a aplicat în continuare, față de noiembrie 2022, alte sancțiuni contravenționale, de zeci de mii de lei, edilului Nicușor Dan, după controale efectuate privind respectarea prevederilor legale în domeniul disciplinei în urbanism și al regimului de autorizare a construcțiilor, atât de către primarul general, cât și de structurile de specialitate în aceste domenii, subordonate acestuia.
„Amenzile sunt de 5.000 – 7.000 de lei fiecare, am ajuns pe la 30”, a spus Paul Racoviță.
Potrivit documentelor ISC, împotriva tuturor proceselor verbale de constatare și sancționare a contravențiilor (PVCSC) încheiate de ISC au fost formulate plângeri. Instanțele de fond învestite și competente să soluționeze contestațiile lui Nicușor Dan au respins ca neîntemeiate toate plângerile formulate împotriva PVCSC emise de ISC.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: