Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Care sunt ministerele vizate de ROCADA PSD-PNL. Sebastian Burduja: „Implică o corectitudine de ambele părți, trebuie să ne respectăm cuvântul. Nu s-a pus problema plecării mele de la ministerul unde sunt acum”

EXCLUSIV VIDEO | Care sunt ministerele vizate de ROCADA PSD-PNL. Sebastian Burduja: „Implică o corectitudine de ambele părți, trebuie să ne respectăm cuvântul. Nu s-a pus problema plecării mele de la ministerul unde sunt acum”

Sebastian Burduja, ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării, a vorbit pentru GÂNDUL EXCLUSIV, despre rocada de putere de la nivelul guvernului între PSD și PNL și despre rotaţia premierilor, care ar trebui să aibă loc conform acordului politic semnat şi asumat de coaliţie. Acesta recunoaște, că dincolo de câteva artificii retorice, acest guvern a funcționat și a livrat românilor, în primul rând, stabilitate politică. Sebastian Burduja consideră că, în următoarea perioadă – când apropierea alegerilor crește și tentațiile politice –  este nevoie ca partidele politice din coaliția de guvernare să-și respecte cuvântul dat și să nu trădeze încrederea electoratului.

Interlocutorul GÂNDUL susține însă că, indiferent cine vine la un minister sau la altul, multe dintre proiecte sunt deja setate în PNRR și trebuie livrate, acesta fiind, potrivit lui Sebastian Burduja, un argument în favoarea continuității, inclusiv cea a miniștrilor.

Sebastian Burduja, ministrul Inovării, Cercetării și Digitalizării

Sebastian Burduja mărturisește că este pentru respectarea protocolului, dar recunoaște că nu ar face mari schimbări în ceea ce privește conducerea ministerelor, mărturisind că „îți ia 3-6 luni de zile să înțelegi un minister și să te adaptezi.”

Deși s-a vehiculat că actualul ministru al Digitalizării ar urma, după rocada din luna mai, să preia ministerul Finanțelor, Sebastian Burduja a declarat că nu s-a pus problema plecării sale de la ministerul unde este acum, recunoscând că și-ar dori să ducă mai departe proiectele începute aici, împreună cu echipa sa.

Acordul politic care stă la baza coaliției de guvernare –  semnat de liderii PNL -PSD -UDMR în noiembrie 2021, atunci când Florin Cîțu era președintele PNL – prevede că Nicolae Ciucă va fi șeful Guvernului până pe 25 mai 2023, iar la rotație se vor schimba atât premierul, cât și miniștrii Transporturilor, Proiectelor Europene, Finanțelor și Justiției.

Mai exact, din luna mai 2023, ar urma să aibă loc rocada Finanțe-Justiție, Tranporturi- Fonduri Europene.

„La nivel de eficiență a actului guvernamental, românii trebuie să știe că a fost un guvern care a funcționat”

„Pentru mine – și sunt subiectiv recunosc – sunt membru al cabinetului Ciucă și al unui guvern care, din perspectiva mea a funcționat. A livrat stabilitate, maturitate, investiții străine nivel-record, creștere economică nivel-record. Când mă uit la ce s-a rezolvat în acest an de zile – nu doar din perspectiva ministerului Cercetării – sigur, au fost și unele neîmpliniri – dar la nivel de eficiență a actului guvernamental, realmente românii trebuie să știe că a fost un guvern care a funcționat.

Și asta s-a întâmplat – pentru că, cu mici excepții, cu diverse artificii retorice, totuși există o bună colaborare între membrii Guvernului și între cele două partide. Asta implică și o corectitudine de ambele părți. Și eu cred că trebuie să fim maturi și să dăm dovadă de respectarea cuvântului nostru.

Este important ca, pe măsură ce ne apropiem de alegeri și cresc tentațiile de a puncta electoral, de a tenta un primar să treacă de la un partid la altul, să nu se întâmple acest lucru. Cel puțin, între cele două partide – sau trei partide cu UDMR – care și-au asumat o guvernare stabilă a României și care, până acum, au performat foarte bine.

Din ce știu, cred că în protocol sunt vizate Finanțele, Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene și Justiția. Deci, la schimb Finanțele-Justiția, Tranporturi- Fonduri Europene. Respectiv, secretarul general al Guvernului, pentru că este normal ca premierul să fie de la un partener și secretarul general să fie de la celălalt partener”, a precizat ministrul Sebastian Burduja.

„Îmi doresc să-mi continui proiectele și să le duc la bun sfârșit”

„Foarte multe proiecte sunt deja setate în PNRR, noi trebuie să le livrăm, indiferent cine vine la un minister și ăsta este un argument în favoarea continuității, inclusiv a miniștrilor. Bun, eu sunt pentru respectarea protocolului pentru că acela este cuvântul dat.

Dincolo de asta, nu aș face mari schimbări pentru că îți ia 3-6 luni de zile să înțelegi un minister, să te adaptezi. Nu este simplu. Nu s-a pus problema plecării mele de la ministerul unde sunt acum și eu îmi doresc să-mi continui proiectele și să le duc la bun sfârșit”, a punctat Sebastian Burduja.

„Am mușcat din asfalt suficient până când să ajung aici”

Sebastian Burduja a vorbit și despre lecțiile politice primite de-a lungul timpului, recunoscând că „a mușcat din asfalt suficient până când să ajung aici, să am această oportunitate pentru care sunt recunoscător, pentru că pot să schimb niște lucruri în bine.”

Actualul ministrul al Inovării, Cercetării și Digitalizării recunoaște că are o întreagă listă de politicieni care l-au dezamăgit, punctând că mulți dintre cei care ajung la putere uită ce au promis.

„An după an, alegeri după alegeri, cei care au ajuns în poziții, foarte mulți dintre ei, nu au livrat ce au promis. Există mulți, există o listă lungă și cred că orice român poate să-și facă o listă mult mai lungă de oameni politici care au dezamăgit decât de oameni politici care au confirmat”, explică Sebastian Burduja.

Urmăriți interviul integral: 

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Revoluție” în administrația publică. Ce rămâne în locul dosarului cu șină? Preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor: „Funcționarii sunt speriați că s-ar putea ca job-ul lor să dispară, dar este o falsă problemă”

EXCLUSIV VIDEO | Cum va funcționa aplicația care îi vizează pe comercianții ale căror case de marcat nu sunt conectate la serverele ANAF. Sebastian Burduja: „Un mecanism de verificare a acestei conexiuni care să-l pună în valoare pe cetățean”

Școala românească, față în față cu educația digitală. De ce nu ar mai trebui să îi considerăm echipați pentru educație digitală pe elevii și profesorii care dețin un smartphone

Dispare dosarul cu șină! Deputații au adoptat propunerea legislativă

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care elimină dosarul cu șină și copiile după acte. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja: „Relația noastră cu statul va deveni mult mai ușoară” 

Cazierul judiciar, disponibil online de la 1 februarie. Sebastian Burduja: „Nu se va elibera direct din ghiseul.ro, ci din…”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele