Liderii clanurilor din România au ales să-și îndrepte atenția, în ultima perioadă, către anumite categorii de victime. Polițiștii specializați în combaterea grupărilor violente au analizat noile moduri de operare ale interlopilor periculoși și au stabilit că aceștia și-au îndreptat atenția, în special, către afaceriștii străini care fac afaceri ilegale în țara noastră și către lăutarii de succes, care, prin natura profesiei, frecventează mediile infracționale.
Profesionalizarea Poliției Române a obligat așa-numitele clanuri să se adapteze și să-și regândească modurile de operare. Comisarul șef Cristian Gheorghe, adjunctul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, a explicat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că grupările infracționale violente și-au restrâns foarte mult activitatea, mai ales ca urmare a anchetelor duse la capăt de polițiști, care au avut ca efect destructurarea celor mai multe astfel de organizații criminale.
Totuși, spune ofițerul, cei care nu au reușit să se adapteze noilor vremuri și să-și schimbe modul de operare preferă să-și caute victimele printre cetățenii străini cu afaceri ilegale în România sau în rândul lăutarilor de succes.
„Este vorba despre administratori de firme, care nu sunt de naționalitate română și care nu se ocupă de afaceri tocmai legale. Sunt oameni care au o problemă să anunțe Poliția”, a spus comisarul șef Cristian Gheorghe.
În același timp, o a doua categorie principală este reprezentată de interpreții de muzică lăutărească. Prezenți la evenimente organizate, în general, de reprezentanți ai lumii interlope, aceștia devin țintele celor care le impun taxe de protecție, mai ales că își desfășoară activitatea, în general, în medii periculoase. Lăutarii sunt și clienți obișnuiți ai cămătarilor, în condițiile în care mulți dintre ei sunt dependenți de jocurile de noroc ori cheltuie mai mult decât câștigă, pe mașini de lux, haine, ceasuri sau bijuterii.
Un exemplu concludent este cel al interpretului de muzică lăutărească Florin Salam, care a fost extorcat de liderii clanului Duduianu de cel puțin 200.000 de euro. Acesta a reușit să scape din strânsoarea interlopilor abia după ce, ajuns la capătul puterilor, s-a hotărât să depună plângere la Poliție.
Totuși, curajul lui Salam, care s-a adresat Poliției, rămâne un caz izolat, în condițiile în care restul lăutarilor care își cumpără liniștea de la interlopi preferă să păstreze tăcerea.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: