EXCLUSIV VIDEO | Ce putem face pentru a câștiga mai mult pe timp de criză. Analist: „Realitatea arată că, prin inflație, veniturile scad, suntem protagoniștii unui episod din «Jocurile Foamei», ediția românească. Trebuie să avem curaj să facem schimbări”

Publicat: 18/01/2023, 08:00

Statul va trebui să facă în următorii ani o reformă drastică a numărului de angajați, în condițiile în care peste 85% din banii din taxe și impozite se duc pe salariile bugetarilor și pe cheltuielile sociale, o povară financiară pe care nicio țară nu o poate duce în cârcă pe termen lung, a spus analistul financiar Adrian Negrescu, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Analistul susține că, în acest context, oamenii vor trebui să se gândească la soluții de supraviețuire, la recalificare, niciodată nefiind prea târziu pentru a urma un curs de pregătire sau pentru a schimba meseria cu o alta mai bănoasă sau mai de perspectivă.

Adrian Negrescu a precizat că realitatea de pe piața muncii s-a schimbat și nimeni nu mai poate să se gândească la situațiile care existau în comunism, când oamenii lucrau la un singur loc de muncă și de acolo ieșeau la pensie. Deși, în acest context, cursurile de pregătire pentru o nouă meserie sunt foarte importante, doar 2% din populația României a urmat cursuri de recalificare, fiind din acest punct de vedere la cel mai scăzut nivel din Europa.

„Este nevoie de programe de recalificare a forței de muncă

Analistul financiar crede că este nevoie de mai multe schimbări pentru a face ca 2023 să nu fie tot un an de supraviețuire, este nevoie de specialiști care să vadă nevoile reale de pe piața muncii și să gândească programe de recalificare.

Am senzația că suntem din ce în ce mai mult, de voie, de nevoie, protagoniștii unui nou episod din «Jocurile Foamei», ediția românească. Se aruncă și confetti în fața oamenilor, lăsându-se impresia că vor beneficia de niște lucruri, dar realitatea arată că, prin inflație, veniturile lor scad.

Eu cred că ne lipsesc profesioniștii din domeniile-cheie din administrarea banului public. Avem decidenți politici care habar nu au să facă o adunare simplă, ce să mai vorbim de viziune, de informații și detalii complete despre cum funcționează economia românească. Statul nu știe să atragă oameni în sistem. La fel se întâmplă în multe domenii, inclusiv în economie, acolo unde nu reușim în momentul de față – și avem bani europeni la dispoziție- să organizăm niște programe de recalificare a forței de muncă.

Și mă uit cu ce se ocupă Agenția pentru Forțele de Muncă. În loc să organizeze cursuri gratuite de pregătire pentru zidari, pentru tâmplari, electricieni, pentru șoferi de tot felul de utilaje agricole –  meserii cerute de piața forței de muncă -, organizează cursuri pentru inspectori de resurse umane și lucrători comerciali. În ritmul ăsta, vom importa din ce în ce mai mulți oameni de afară”, a spus Adrian Negrescu.

„Nu mai trăim în comunism, când ieșeam la pensie din job-ul în care ne angajam „

Analistul financiar susține că s-au schimbat vremurile în care oamenii ieșeau la pensie de la primul loc de muncă, mentalitatea este alta și trebuie în orice moment să ai curajul să-ți depășești condiția și să alegi alt parcursul profesional.

„Să nu ne fie rușine să urmăm un curs de pregătire pentru o altă meserie. Doar 2% din populație a urmat un curs de pregătire pentru un job, ceea ce este cel mai scăzut nivel din Europa. Să învățăm să câștigăm mai mult ca salariat sau să deschidem o afacere, dar este destul de dificil să faci afaceri în 2023, în România, având în vedere problemele economice. Trebuie să ai curaj să-ți depășești condiția și cred că ăsta este cuvântul de ordine: să avem curaj să facem schimbările de care avem nevoie.

Mentalitatea aia cum că te duci și te-ai angajat la o multinațională, și vei ieși la pensie de acolo s-a cam estompat și, din păcate, va dispărea în următorii ani. Probabil, noile generații au simțit acest “duș rece”. Nu mai sunt vremurile de altădată.

Nu mai trăim pe vremea comunismului în care ieșeam la pensie din job-ul în care ne angajam. Nici la stat, pentru că statul, de voie, de nevoie, va trebui să facă în următorii ani o reformă drastică a numărului de angajați.

Nu putem trăi cu 1,2 milioane de bugetari, în condițiile în care Polonia – o țară cu populație dublă decât a noastră – are 800.000 de angajați. Noi am ajuns ca din ceea ce încasează statul din taxe și impozite, peste 85% din bani să se ducă pe salariile bugetarilor și pe cheltuielile sociale. Nu poți să trăiești ca țară cu asemenea povară financiară în cârcă”, a mai spus Adrian Negrescu.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | ROBOR, „patima românilor”. Analistul Adrian Negrescu: „La un credit pe 20 de ani, plătești de trei ori suma împrumutată, uriaș pentru puterea de cumpărare din România. Cei care au ales dobândă fixă sunt câștigătorii acestei perioade”

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri