EXCLUSIV VIDEO | Deputatul Iulius Firczak: ”Cel târziu în 2024 vom fi de facto membri în spațiul Schengen. Nu cred că toată Austria este împotriva României”
This browser does not support the video element.
Deputatul Iulius Marian Firczak spune, într-un interviu la Gândul Exclusiv, că România va fi de facto în spațiul Schengen cel târziu în 2024, dar că va conta mult cum vor vedea subiectul aderării Suedia și Spania, care vor asigura în acest an președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Parlamentarul, membru în Grupul de prietenie cu Suedia al Camerei Deputaților, a detaliat câteva aspecte legate de posibilitatea accederii României la Spațiul Schengen. Suedia a preluat din 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Cel târziu în 2024, vom fi de facto membri în spațiul Schengen, depinde foarte mult acum de ce se va întâmpla cu președinția Suediei (la Consiliul UE – n.r.)”, susține Iulius Firczak.
Așteptările deputatului sunt în primul rând legate de reluarea unui dialog referitor la accederea României în spațiul Schengen, începând din acest an.
”Sunt membru în Grupul de prietenie cu Suedia și am să discut și cu colegii mei să încercăm să intensificăm relațiile între Parlamentul României și Parlamentul Suediei, pentru a sprijini România în acest demers”, a adăugat deputatul.
Președinția suedeză a Consiliului UE, din prima jumătate a anului 2023, va fi urmată de cea spaniolă.
Până la acest moment, Suedia nu a anunțat pe lista de priorități aderarea României la spațiul Schengen, a precizat deputatul.
Un alt argument pe care Iulius Firczak se bazează atunci când susține că, cel târziu în 2024, România va obține acordul tuturor statelor membre pentru aderare este legat de faptul că inclusiv în Austria părerile sunt împărțite referitor la intrarea României în spațiul de liberă trecere din interiorul UE.
Nu cred că toată Austria este împotriva României. Au fost doi oameni, este adevărat, cu putere astăzi în Austria, primul-ministru și ministrul de Interne, care au reușit să canalizeze mediul politic austriac în această direcție și să impună ca Austria să voteze, să-și exprime veto-ul și să nu fie de acord cu accesul României și Bulgariei în spațiul Schengen”, a afirmat Iulius Firczak.
Respingerea intrării României în spațiul Schengen a reprezentat un ”moment dificil”, dar au existat și foarte multe lucruri bune, crede parlamentarul.
Lumea a văzut că pe nedrept am fost pedepsiți cu neaccederea în spațiul Schengen. S-au uitat mai atent la noi și au văzut că, tehnic, îndeplinim criteriile de accedere în spațiul Schengen, că problemele cu imigranții din Ucraina sau din Orient nu sunt generate de noi. Eu zic că, deși a fost o perioadă dificilă, am continuat să ne consolidăm poziția în NATO și în Uniunea Europeană”, a explicat Iulius Firczak.
”Vrem să activăm relația cu Grupul de prietenie din Parlamentul suedez”
Grupul de prietenie româno-suedez din Camera Deputaților stabilește pentru anul acesta un calendar care prevede intensificarea relațiilor pentru sprijinirea intrării României în Schengen.
”Legăturile diplomatice există și sunt normale, în ceea ce privește relațiile parlamentare, Grupul nu a avut încă activitate și nu a avut întâlniri cu membrii din Grupul de prietenie din Parlamentul suedez cu România. Eu sper să reușim să activăm această relație parlamentară. Suntem în stabilirea unei agende pentru 2023”, a mai spus Iulius Firczak.
Urmăriți interviul integral: