EXCLUSIV VIDEO | Cine controlează pe cine? Președintele INCIR: „Contracte cu dedicație, vădit tendențios redactate, acordate pe clientelă politică”

Publicat: 02/05/2023, 12:00

Cosmin Șerbănescu, președintele Institutului Național de Control Intern din România (INCIR), a vorbit într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV despre puterea instituțiilor de control, considerate prima linie de apărare în cadrul organizației. Acesta spune că deși la nivel de legislație lucrurile nu stau deloc rău, deficitul mare apare la nivel de aplicabilitate. Președintele INCIR susține că, de foarte multe ori, atât controlul intern, cât și auditorii interni se feresc să verifice achizițiile, deoarece există încă ingerințe „la nivel de management, la nivel politic și foarte multe contracte cu dedicație”.

Președintele INCIR afirmă că este nevoie de funcționarea la parametri normali și reali a instituțiilor de control, altfel, reversul medaliei va fi greu de „plătit” și „va genera un risc sistemic care va paraliza întreaga arhitectură organizațională a sectorului public din România, în speță modul în care se desfășoară achizițiile”.

„Sunt foarte multe riscuri asociate fraudării proiectelor și activităților incluse în PNRR”

„La nivel de legislație, stăm destul de bine, la nivel de aplicabilitate, este un deficit foarte mare de cunoaștere, o dorință foarte mare de îmbogățire rapidă a unor persoane sau cercuri de influență și de interese care au acaparat, în mare parte, deciziile la momentul respectiv, dacă vorbim de situația pandemică.

De aceea, spuneam că sunt foarte multe riscuri asociate fraudării proiectelor și activităților incluse în PNRR și aici ar trebui să fie un cadru clar de reglementare asupra modului de verificare pentru fiecare proiect și jalon îndeplinit și asupra modului în care s-au cheltuit fondurile, eficiența, eficacitatea, utilitatea, economicitatea în zona respectivă.

Sunt și anumite breșe de control sau o ineficiență a controlorilor interni în cadrul organizației ca primă linie de apărare. Noi numim controlul intern prima linie de apărare în cadrul organizației.

De foarte multe ori, atât controlul intern, cât și auditorii interni se feresc să verifice achizițiile, pentru că este principala problemă cu care se pot confrunta și, de ce nu recunoaștem, sunt ingerințe la nivel de management, ingerințe la nivel politic și sunt foarte multe contracte cu dedicație”, explică președintele INCIR.

„De foarte multe ori, citind caietul de sarcini, condițiile specifice, poți intui, eventual, cine ar fi beneficiarul”

Cosmin Șerbănescu susține că tot ceea ce ține de cheltuirea banilor publici trebuie să fie verificat cu consecvență, cu perseverență și cu celeritate și de Curtea de Conturi, despre care afirmă că are un rol extrem de important în ceea ce înseamnă cheltuirea fondurilor publice.

„Nu mai vorbim de pandemie, când ați văzut tot felul de firme obscure, multe contracte cu dedicație, vădit tendențios redactate, preferențial acordate unor firme pe clientelă politică sau pe interese de grup transpartinice. Și nu în ultimul rând, exploatând niște breșe de control intern și cu complicitatea sau cu supervizarea managerială, dar, de ce nu, trebuie să recunoaștem și printr-un control destul de slab efectuat de Curtea de Conturi.

Pentru că tot ce înseamnă cheltuirea banilor publici trebuie să fie verificat cu consecvență, cu perseverență și cu celeritate și de Curtea de Conturi. Din această perspectivă are un rol foarte important în a evolua modul în care funcționează sistemul de control intern și modul în care sunt cheltuite fondurile publice, pentru că este în interesul nostru comun.

Altfel, se va genera un risc sistemic care va paraliza întreaga arhitectură organizațională a sectorului public din România, în speță modul în care se desfășoară achizițiile”, conchide Cosmin Șerbănescu, președintele Institutului Național de Control Intern.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | „Pandemia” de achiziții din perioada COVID, sub lupă. „Vor aduce multe aspecte legate de fraudarea acestor fonduri”

EXCLUSIV | Parchetul European a cerut Comisiei Europene toate documentele privind achiziția de vaccinuri anti-COVID, inclusiv cele secretizate. Ursula von der Leyen ar urma să fie audiată – surse

EXCLUSIV | CE nu a dat nici Curții de Conturi Europene discuțiile purtate de Ursula von der Leyen cu directorul Pfizer. Cum văd doi europarlamentari încălcarea procedurii la negocierile pentru cea mai mare achiziție de vaccinuri anti-COVID

EXCLUSIV | DNA vrea să afle de la Comisia Europeană de ce România a achiziționat vaccinuri cât pentru 10 ani de pandemie (Surse) 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tsunami uriaș s-ar putea produce în Marea Mediterană până în 2030. Experții au avertizat...
TOP 20 sexy vedete care au arătat tot! S-au încurcat în…pantalonașii buclucași!
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
Până la ce vârstă ar trebui să trăiești pentru a te bucura de întreaga contribuție...
O jurnalistă din Marea Britanie, despre Bucureşti: "Un amestec tentant de clădiri medievale, neoclasice, din...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Un nou cutremur astăzi în România! Ce magnitudine a avut și în ce zone a...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Un urs care a intrat în Grădina Zoologică din Târgu Mureş, omorând căprioare şi emu,...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Reguli noi de astăzi, 7 IULIE. Sunt OBLIGATORII în toată Europa
Cotraceptivele pot duce la depresie. Toate explicațiile specialiștilor
Grasu XXL, în lacrimi pe scena de la Neversea 2024. Artistul a reușit cu greu...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Valurile de căldură forțează turiștii să aleagă destinații răcoroase
×