EXCLUSIV VIDEO | Claudiu Crețu, șef Termoenergetica: „Se analizează la nivel european ca centralele individuale să fie interzise din 2026”
This browser does not support the video element.
Claudiu Crețu, director general al Companiei Termoenergetica, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”, că nu susține centralele individuale de apartament, iar în opinia sa, sistemul centralizat actual, chiar dacă este foarte șubred, ar fi cea mai bună și eficientă soluție pentru un oraș precum București.
„Total improprie unei aglomerări urbane (dezvoltarea cu centrale individuale – n.r.), din mai multe perspective. Cred că cel mai important aspect este aerul pe care îl respirăm cu toții în acest oraș, noi și copiii noștri. În momentul în care ai un sistem centralizat, ai o unitate, un CET, care dă căldură la jumătate din oraș, sau un sfert din oraș, și care are foarte multe filtre. Noxele se dau undeva la 200 de metri, unde este coșul. Toate acestea sunt gândite”, a declarat Claudiu Crețu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București” de luni seară.
Întreaga emisiune poate fi vizionată AICI:
Directorul Companiei Municipale Termoenergetica București (CMTEB) mai susține că noxele de la centralele de apartament rămân în arealul locuinței respective.
„Când ai centrală individuală de apartament, noxele se dau în balcon. Nu mai spun că văd, de exemplu, coșuri, țevi de eșapament, de la centrale, în balcon, mi se pare absolut incredibil. Toate aceste noxe rămân în arealul respectiv, până să le ia vântul. Nu este ok nici din perspectiva consumului de gaze”, a precizat Claudiu Crețu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.
„Debranșare plus centrală, peste 10 mii de lei”
Șeful CMTEB mai susține ca anul trecut s-au executat aproximativ 3.000 de debranșări în București.
„A te debranșa de la Termoenergetica și a-ți pune centrală individuală, costă. Centrala, țevile, manopera, toată documentația, cred că ajunge undeva la 10.000 de lei să coste toată povestea asta (…)
Într-adevăr, una este confortul imediat, și una este o viziune integrată pentru București. Vedem exemplul Oradea. Ei primăvara fac un comunicat de presă și spun: „Iarna aceasta nu am avut nicio avarie”. Este un alt nivel, dar au muncit 10 ani. Și-au făcut pe fonduri europene țeava. În Cluj s-a dat hotărâre, nu se mai construiesc blocuri cu centrale individuale, se poate cu centrale de bloc. În acest moment, se analizează la nivel european, ca centralele individuale să fie interzise din 2026, 2027”, a mai declarat Claudiu Crețu în cadrul emisiunii „Cu Gândul la București”.