România trebuie să ducă discuțiile pentru aderarea la Schengen până în pânzele albe, pentru că opoziția Austriei aduce nu doar probleme de liberă circulație a oamenilor, ci și efecte economice, dar și riscul unor blocaje în cazul unor situații de urgențe pentru apărarea pe flancul estic, spune Andrei Caramitru, consilier și antreprenor, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV. Andrei Caramitru susține că, prin opoziția sa, Austria ”umilește” România fără nicio justificare.
Care este miza Schengen? Sigur că este neplăcut să fii umilit. Noi suntem umiliți în momentul acesta. Suntem tratați ca ultimii oameni de pe fața pământului, fără nici o justificare. Este inacceptabil pentru orice om din această țară.
Problemele fundamentale pe Schengen sunt două. Prima este cea economică, și nu este vorba că stăm noi la granițe, ci problema este că stau mașinile cu transport de marfă și 15 ore. Dacă noi facem toate autostrăzile mâine, este perfect, câștigăm câteva ore până la graniță. Apoi stai 15 ore la granița cu Ungaria. Care este avantajul? Nu e rezolvat nimic. Va fi, în continuare, ineficient să investești în producție în România, pentru că te blochezi la graniță și sunt costuri imense de stat și de birocrație. Așadar, acolo avem un cost economic major care ar trebui, dacă ne blochează cineva, să fie recuperat în justiție.
A doua miză este cea de apărare a flancului din est. Unde sunt forțele armate ale NATO? Sunt în Polonia și în România. Dacă se întâmplă, doamne ferește, ceva, la un moment dat, ai nevoie ca NATO să poți să muți rapid dinspre noi spre Polonia, dinspre Polonia spre noi, fără să ai blocaje. Or, noi, dacă se întâmplă așa ceva, Ungaria va bloca granițele a doua zi, în coordonare cu Kremlinul și o să spună că ei sunt neutri. În momentul acela, toată logistica din frontul de est intră în colaps„, a spus Andrei Caramitru, la GÂNDUL EXCLUSIV.
Andrei Caramitru susține că miza intrării României în Schengen este mult mai mare decât pare, pentru că rămânerea în afara spațiului de liberă circulație nu impactează doar țara noastră, ci poate duce la situații de criză.
„Nu este o miză doar pentru România, ci pentru toate celelalte țări. Este o miză pentru SUA.
Cred că Austria face așa ceva cu susținere din parte Rusiei. Este o situație foarte gravă care trebuie împinsă până în pânzele albe pentru a o rezolva.
Aici nu este vorba doar despre noi, despre timpul stat la graniță. Sunt teme mult mai importante care sunt blocate de o țară care a luat-o razna. Când o țară o ia singură razna, fără niciun argument și încearcă să arunce în aer structura de securitate a Europei, tratatele UE, este o situație de criză majoră în cadrul UE. Nu știu dacă realizează cei din Austria”, a mai spus Andrei Caramitru.
Austria ar avea multe de pierdut dacă se opune, singură, aderării României la Schengen, este de părere Andrei Caramitru, care face referire și la posibilele sancțiuni economice, ca efecte ale acestei opoziții.
„Costurile pentru așa ceva sunt mari. Ei sunt singuri acum, nu îi apără nimeni de anumite sancțiuni sau acțiuni agresive care vor fi luate de Comisie, de celelalte state din UE, de SUA.
Ei au foarte mult de pierdut. Ei fac enorm de mulți bani din sucursalele lor din România. OMV nu există fără Petrom. Ei nu au nici petrol, nici gaze. Singurele resurse care dau valoare acestui OMV nu sunt în Viena, sunt în România. Nu poți face niște acțiuni considerate agresive împotriva unei țări fără niște efecte negative brutale și pentru tine. Nu știu dacă își dau seama de riscul la care se expun”, a adăugat Andrei Caramitru.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: