Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Controverse și opoziții în cazul schimbării denumirii străzilor Primăverii și Herăstrău. Localnicii spun că numele nu au conotație comunistă: ”Herăstrău poartă numele parcului, vine de la un gater care era acolo în perioada interbelică”

EXCLUSIV VIDEO | Controverse și opoziții în cazul schimbării denumirii străzilor Primăverii și Herăstrău. Localnicii spun că numele nu au conotație comunistă: ”Herăstrău poartă numele parcului, vine de la un gater care era acolo în perioada interbelică”

Propunerea de schimbare a numelor Bulevardului Primăverii și străzii Herăstrău, artere consacrate din Capitală, a creat confuzie și revoltă în rândul unor bucureșteni. Oamenii care locuiesc în cartierul Primăverii din Sectorul 1 se opun schimbării denumirilor actuale în Bulevardul Monica Lovinescu și strada Virgil Ierunca, considerând că este ”inutil și o pierdere de timp”, din moment ce redenumirea va obliga toți oamenii care au adresele acolo să își schimbe buletinele. 

  • Localnicii susțin că denumirile actuale nu au nicio conotație comunistă, care să justifice schimbarea cu numele a ”două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist”, așa cum susțin inițiatorii proiectului care ar urma să fie supus aprobării în ședința CGMB de joi.
  • Strada Herăstrău poartă numele celebrului parc inaugurat de regele Carol al II-lea. Numele Parcului Herăstrău vine de la un gater sau fierăstrău mecanic, care era acolo până să se amenajeze parcul.
  • Istoricul Dan Fălcan spunea că fierăstrăul mecanic era un obiectiv celebru în Bucureștiul secolului XIX, din moment ce Calea Dorobanților s-a numit până în 1877 ”Ulița Fierăstrăului”.

Inițiativa de redenumire a Bulevardului Primăverii și a străzii Herăstrău aparține consilierilor generali PNL Cătălin Deaconescu şi Răzvan Socolovici, precum și consilierilor USR Nicorel Nicorescu şi Sanda Hristudor.

„Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca sunt două dintre cele mai cunoscute nume ale exilului românesc anticomunist. Ambii au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara după instaurarea regimului comunist în România, şi au trăit împreună o viaţă întreagă cu gândul la România, visând mereu la momentul întoarcerii acasă. Vocile lor, devenite familiare pentru milioane de români aflaţi de o parte sau alta a Cortinei de Fier, au transmis speranţă poporului român în anii cumpliţi ai dictaturii comuniste. Prin miile de ore de emisiuni realizate pentru Radio Europa Liberă, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca şi-au dedicat o mare parte din activitate nu doar promovării culturii româneşti, ci mai ales luptei împotriva comunismului”, se arată în proiectul de hotărâre care ar urma să fie dezbătut în ședința de joi a Consiliului General al Municipiului București.

Mulți dintre oamenii care locuiesc sau muncesc în cartierul Primăverii spun însă că nu știu cine sunt cele două personalități ale căror nume ar urma să schimbe denumirile actuale ale Bulevardului Primăverii și străzii Herăstrău.

„Eu de Bulevardul Primăverii știu, nu de alt nume”, a spus unul dintre localnici.

„Oamenii trebuie să-și schimbe buletinele, ca să fie adresele «Monica Lovinescu» și «Virgil Ierunca». E inutil, pierdere de timp”

Întrebată dacă știe despre propunere de schimbare a numelor celor două artere din cartierul Primăverii, o femeie a răspuns că „până acum, nu”, fiind de părere că „depinde foarte mult ce a stat la baza acestei decizii, care sunt intențiile avute în vederea acestei schimbări”.

„Oamenii trebuie să-și schimbe buletinele, ca să fie «Monica Lovinescu» și «Virgil Ierunca». E inutil, pierdere de timp. Ne-am întors în timp, în anii ’90, când țărăniștii schimbau Bulevardul 1 Mai, din cartierul de aici, din Sectorul 1, l-au dus în Sectorul 6, tot 1 Mai”, a spus un bărbat.

„Știu cine sunt (n.r. – Monica Lovinescu și Virgil Ierunca) și nu zic că nu merită, dar cred că n-are rost. Ei oricum sunt niște oameni cunoscuți. E păcat, se pierde timpul”, a adăugat acesta, precizând că nu știe ce denumire avea Bulevardul Primăverii în trecut.

„N-am auzit (n.r – de propunerea de schimbare a numelui) și sper să nu se schimbe, că așa ne-am obișnuit”, a afirmat o femeie, care a recunoscut că nu știe cine sunt Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Întrebată dacă, în opinia sa, ar fi benefică schimbarea denumirilor actuale cu numele a două personalități care au luptat împotriva comunismului, femeia a menționat că „dacă este așa, atunci da”. ”Cred că avem nevoie și acum să ne amintim de ce s-a întâmplat, cum și de ce. Dar sunt multe alte străzi în București care pot fi schimbate, sunt sigură”.

„Tot așa o să se numească, tot Primăverii, indiferent că se schimbă”, este părerea unui bărbat, care a precizat că nu înțelege care este motivul pentru care numele celor două artere consacrate ar trebui să se modifice.

„Denumirea Primăverii nu are conotație comunistă”

Inginerul constructor Marius Marinescu, fost senator, a explicat că denumirea Bulevardului Primăverii „nu are conotație comunistă, nici pe departe”, fiind de părere că nu putem să „schimbăm peste noapte istoria unui cartier”, punându-i un alt nume.

„Să nu ne trezim că mâine sau poimâine cineva o să vină cu ideea să-i spună cartierului Adriean Videanu sau Costică Constanda. Deci, la orice trăsnaie ne putem gândi sau se pot gândi unii. Cred că sunt oameni cu discernământ la Primăria Capitalei și n-o să accepte lucruri de genul acesta. Schimbăm peste noapte istoria unui cartier, îi spunem un alt nume, că așa vrem noi, că altceva mai bun de făcut n-avem, decât să ne apucăm să schimbăm numele unor cartiere.

Denumirea de cartierul Primăverii nu are conotație comunistă, nici pe de parte. Acest nume a fost pus de marele arhitect Octav Doicescu, profesor universitar, membru al Academiei Române. El este arhitectul-șef al acestui cartier și, ținând cont și de acest lucru, ar trebui să rămână acest nume al cartierului, Primăverii.

”Denumirea de Herăstrău vine de la un gater din perioada interbelică”

În cazul străzii Herăstrău, Marius Marinescu a explicat de unde vine denumirea, care are legătură cu un gater, un fierăstrău mecanic – de aici și numele de Herăstrău – care era în acea zonă din secolul XIX.

Strada Herăstrău poartă numele parcului Herăstrău. Denumirea de Herăstrău vine de la un gater, care era în perioada interbelică, până a se amenaja Parcul Herăstrău. A fost amenajat de Octav Doicescu, bineînțeles că acolo a avut și el casa, și a fost inaugurat de Carol al II-lea. E păcat să stricăm ceva frumos.

N-are nicio legătură, nici strada Herăstrău, nici strada Heleșteului, că poartă numele unui heleșteu, al amenajării unui lac – lacul artificial Heleșteu. Deci nici pe departe nu trebuie să schimbăm – nici Hăerăstrău, nici Heleșteului, nici Primăverii. Să le lăsăm așa cum sunt”, a explicat Marius Marinescu, care locuiește în cartierul din Sectorul 1.

Petiție pentru păstrarea vechilor denumiri ”Primăverii” și ”Herăstrău”

Marius Marinescu a precizat că, alături de alți localnici din cartierul Primăverii, a luat inițiativa de a strânge semnături pentru o petiție prin care cer păstrarea denumirilor actuale a celor două artere, Bulevardul Primăverii și strada Herăstrău.

„Subsemnații, cetățeni ai Municipiului București, ne exprimăm dezacordul pentru inițiativa aflată pe ordinea de zi a Ședinței CGMB din 22.12.2022, de a schimba numele Bulevardului Primăverii și al străzii Herăstrău în Bulevardul Monica Lovinescu, respectiv strada Virgil Ierunca.

Considerăm că Bulevardul Primăverii și strada Herăstrău reprezintă o parte importantă a istoriei României, cunoscută nu doar în țară, ci și peste hotare, iar schimbarea acestor denumiri nu se justifică în niciun caz prin vreo legătură cu regimul comunist”, se arată în petiția inițiată de locuitori din cartierul Primăverii.

Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, s-a alăturat echipei Gândul, în mai 2022, ... vezi toate articolele

Citește și