Piața activelor digitale a trecut prin trei mari crize până în prezent, însă – de departe – „iarna cripto” cu cele mai mari pierderi financiare este anul 2022. Un an în care companii cripto de top, evaluate la zeci de miliarde de dolari, s-au prăbușit în lanț, cu grave probleme de lichiditate, lăsând în grija firmelor de insolvență soarta a milioane de investitori disperați. Constantin Rotariu, co-fondator Bitcoin România, a dezvăluit pentru GÂNDUL cum s-au văzut din culisele comunității cripto mecanismele care au declanșat aceste cutremure financiare, care au făcut praf și pulbere sute de miliarde de dolari.
Anul trecut, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a alocat un capitol întreg criptoactivelor, în Raportul privind stabilitatea piețelor financiare nebancare, publicat în iulie 2022.
Raportul cuprinde o cronologie și detalii tehnice privind scandalul momentului – efectele sistemice declanșate în piață și uriașele pierderi financiare care au pus presiune inclusiv pe stabilitatea piețelor financiare tradiționale după ce tokenul Terra (LUNA) a căzut cu 99% într-o singură zi, în luna mai a anului trecut. La acel moment vorbeam deja despre o piață care atinsese 3 trilioane de dolari în noiembrie 2021 și care pierdea sute de miliarde de dolari în câteva zile. Mai mult decât atât, instrumente derivate cu grad ridicat de risc din finanțele tradiționale erau acum oferite investitorilor cripto.
„Riscurile la adresa stabilității financiare ar putea fi amplificate de opțiunile din ce în ce mai numeroase oferite de bursele de criptoactive pentru ca investitorii să își mărească expunerea prin efectul de levier. Produse precum token-urile cu efect de levier, contractele futures și opțiunile pot permite investitorilor să își mărească sintetic expunerea la randamentele (și riscurile) criptoactivelor. Unele burse de criptoactive oferă modalități de creștere a expunerii de până la 125 de ori mai mare decât investiția inițială”, se arată în raport.
Constantin Rotariu a explicat pentru GÂNDUL cum s-a ajuns la aceste cifre uriașe în piața cripto în mai puțin de un an și de ce industria blockchain, considerată în anii trecuți un fenomen relativ izolat, este acum mainstream.
„Ce s-a întâmplat în această perioadă de prăbușire a pieței este că au venit jucători noi, tradiționali. Acești jucători, care erau foarte experimentați în domeniul finanțelor tradiționale au venit, pe lângă bani, și cu idei și cu modele noi de business, produse noi. Spre exemplu, au apărut produse care nu existau înainte de 2020: depozite de Bitcoin, de criptomonede cu dobândă. Sau puteai lua un împrumut și lăsai garanție niște criptomonede. Problema cu toate aceste produse noi, similare cu produsele financiare derivate, a fost că aceste operațiuni s-au făcut la o scară mult mai mare, pe o piață globală, cu jucători noi – pentru că multe dintre aceste companii care au dat faliment erau de doi- trei ani în piață, aveau investitori puternici care intraseră cu sume mari, de ordinul miliardelor de dolari, cum este și cazul FTX (n.r. bursa cripto care a dat faliment în noiembrie anul trecut, declanșând un efect sistemic în piață)”, spune co-fondatorul Bitcoin România.
Tokenul cripto Terra (Luna) s-a prăbușit de la 120 de dolari la 0,02 dolari în intervalul 11 – 12 mai 2022, o corecție de 99,9%, din care 99% a avut loc în 48 de ore de la un eveniment de tip „lebădă neagră” – un eveniment extrem de rar, câteodată unic în piață. Prăbușirea dramatică a însemnat o scădere a capitalizării de piață de la peste 40 de miliarde de dolari la mai puțin de 500 de milioane de dolari, ceea ce a dus la pierderi fără precedent pentru investitorii într-o criptomonedă de top.
Terra era anterior una dintre cele mai valoroase 10 criptomonede din piață, iar în aprilie 2022 atinsese un vârf de 120 de dolari pe unitate, după o creștere uriașă (12.400%) începând cu ianuarie 2021, când era 0,64 de dolari pe unitate.
Colapsul a „contaminat” rapid sfera stablecoins (criptomonede stabile), care joacă un rol important în ecosistemul cripto și reprezinta în mai 2022 aproximativ 13% din capitalizarea pieței cripto.
„Acest proiect legat de LUNA, cu stablecoin-ul din spate (TerraUSD – UST) se baza pe încredere – nimeni nu se gândea că va fi un eveniment de tip bank run. Cât timp piața creștea și era stabilă, era totul OK. LUNA a căzut în momentul în care toți investitorii au început să-și retragă fondurile în același timp (n.r. s-a întâmplat pe 12 mai 2022, când prețul criptomonedei a scăzut cu 99% într-o singură zi). O parte dintre investitorii mari care intraseră în proiect cu sume de ordinul sutelor de milioane sau chiar miliardelor de dolari când prețul era mai jos, au sesizat problemele înaintea celorlalți, au realizat că ar putea să scadă, și au încercat să vândă înaintea altora, ca să iasă primii din proiect și să beneficieze de un preț mai mare. Într-un fel, păcălindu-i pe ceilalți investitori, cu care aveau o relație de business și ca atare o înțelegere. Toate acestea au generat o panică masivă care s-a propagat la început între investitorii LUNA, care au retras masiv banii, tokenul a scăzut abrupt cu 99%, și fiind vorba despre o criptomonedă aflată în Top 10 din punctul de vedere al capitalizării de piață, această panică a contaminat rapid întreaga piață cripto, forțând o scădere generalizată a prețurilor”, explică pentru GÂNDUL Constantin Rotariu.
În iunie 2022, industria a primit o nouă lovitură după ce fondul de investiții cripto Three Arrows Capital (3AC) a intrat în insolvență, cu o „gaură” de 10 miliarde dolari, așa cum relata la acel moment Wall Street Journal.
Insolvența 3AC a avut deja un impact major asupra întregii piețe cripto, deoarece mai multe instituții aveau investiții în această companie.
Firma de brokeraj pentru active digitale Voyager Digital a solicitat protecția în caz de faliment, după ce 3AC nu a putut să îi returneze cei aproximativ 670 de milioane de dolari, pe care îi împrumutase de la companie. Firmele de creditare în criptomonede Genesis și BlockFi din SUA, dar și platforma de tranzacționare de criptomonede FTX au fost lovite succesiv de „unda de șoc” a acestui colaps.
Câteva luni după prăbușirea 3AC, un alt faliment răsunător avea să declanșeze un nou seism pe piața cripto. În noiembrie 2022, bursa cripto FTX a intrat în incapacitate de plată cu o „gaură” estimată inițial la 8 miliarde de dolari și și-a cerut insolvența.
„Aceste companii dezvoltau proiecte cripto ale căror tokenuri au crescut, de asemenea, pentru că piața crescuse foarte mult, fiind cotate la miliarde și generând practic o bulă. Prețul a crescut pentru că piața a crescut foarte mult.
Una peste alta, însă, factorul principal care a generat aceste pierderi masive în piață a fost partea de levier – leverage sau margini. Se făceau tranzacții sau se lansau produse pe baza fondurilor împrumutate – fie de la clienții companiilor fie de la alte companii similare. Spre exemplu Three Arrows Capital (3AC) – acea companie care valora miliarde și a pierdut miliarde de dolari avea sume împrumutate de la BlockFi sau Celsius – companii care primeau criptomonede de la clienți, investitori persoane fizice cărora le plăteau dobândă și care la rândul lor împrumutau către alte companii cu o dobândă mai mare. Desigur, e un model de business împrumutat din zona financiară tradițională. Un model funcțional, dar în anumiți parametri.
Însă ceea ce nu s-a luat în calcul că s-ar putea întâmpla în piața cripto este așa numitul bank-run: toată lumea își retrage banii în același timp.
Acest lucru, dacă s-ar întâmpla în cazul băncilor, cu siguranță ar fi aceeași problemă. Nu știu dacă există o bancă în măsură să returneze banii clienților în 24 de ore. În cazul multora dintre companiile care au dat faliment, acestea au făcut investiții foarte riscante pentru a maximiza profitul”, a explicat Constantin Rotariu.
Unele dintre aceste companii, spune Constantin Rotariu, au trecut limita fraudei, cum este cazul FTX al cărui fondator și fost CEO – Sam Bankman Fried este acum anchetat penal de autoritățile din SUA pentru opt capete de acuzare, între care fraudă și spălare de bani.
La doar câteva luni după insolvența 3AC, pe 11 noiembrie 2022, FTX una dintre cele mai mari burse cripto la nivel global, a cerut falimentul.
Imperiul construit de Bankman-Fried, comparat în trecut cu titani ai finanțelor precum John Pierpont Morgan și Warren Buffett, evaluat anul trecut, la 32 miliarde dolari, a intrat în colaps după ce a ieșit la iveală o „gaură” financiară de 8 miliarde de dolari, forțând firma să intre în faliment. Recent, la Forumul Economic Mondial de la Davos din ianuarie 2023 colapsul FTX a fost comparat cu schema Ponzi creată de Bernie Madoff, a notat la acel moment CNBC.
Daunele s-au răspândit în întreagă industrie, destabilizând alte companii cripto și semănând o neîncredere care a contaminat întreagă piață cripto.
„Rufele murdare” ale unui fost titan al industriei cripto ies la iveală, zi de zi, dezvăluite în presă internațională. Între altele, Bankman-Fried a transferat în secret 10 miliarde de dolari din fondurile clienților FTX către compania să, Alameda Research, a relatat Reuters la câteva zile după intrarea în insolvență a FTX.
Constantin Rotariu a explicat pentru GÂNDUL cum s-a văzut acest colaps al FTX din interiorul comunității cripto și care sunt factorii care au dus la declanșarea unui nou seism în industrie.
„Această companie a fost înființată acum circa 3-4 ani, de tineri manageri cu formație de top, care aveau în spate o educație la facultăți de prestigiu din SUA, investitori de renume, vedete din fotbal, din lumea sportului, instituții financiare cu reputație impecabilă, cum ar fi fondul Fidelity, care au crezut în acest exchange și au investit în această echipă. Foarte rapid, FTX a ajuns la o cotă mare de piață, doar că lipsa de experiență, lăcomia, poate și partea de fraudă – în sensul că, fiind înregistrați în Bahamas, unde au crezut că autoritățile nu au de ce să îi controleze, pe lângă exchange au înființat și o companie de trading – Alameda Research. În sensul că, așa cum tranzacționau clienții lor, și ei la rândul lor tranzacționau cu banii clienților. Numai că, spre deosebire de acești clienți, ei aveau un avantaj, în sensul că această companie oferea produse de tip levier – în sensul că dacă aveai 1.000 de dolari, mai puteai împrumuta încă 10.000 și să tranzacționezi 11.000. Doar că dacă piața scădea – mergea împotriva pariului tău – pierdeai foarte rapid.
Acest lucru nu se întâmpla în cazul departamentului lor de trading. În sensul că dacă se întâmpla să piardă aveau fonduri de un miliard de dolari și făceau pariuri de 6 miliarde. Problema este că atunci când piața a început să scadă vertiginos, din motive legate de prăbușirea LUNA, urmată de insolvența 3AC și toate acele falimente și scăderi în lanț ale pieței care au urmat, și acest departament, compania de trading legată FTX -Alameda – cu toată acoperirea sa, a pierdut masiv. Dar nu au făcut public imediat acest lucru, pentru că mare parte din fondurile pierdute erau de fapt fondurile clienților, ale deponenților de la exchange-ul FTX.
Ce s-a întâmplat legat de prăbușirea tokenului FTT – legat de bursa cripto FTX – a fost că, în mare parte, acesta crescuse artificial. Iar mare parte din fondurile FTX erau în acest token, care s-a devalorizat rapid la începutul lunii februarie. Ei au folosit fondurile în FTT – estimate la câteva miliarde – pe care le foloseau ca garanție pentru a lua împrumuturi de la bănci. Rezumând, foloseau un token a cărui valoare era supraevaluată artificial, pentru că era controlată de FTX. Acesta ar fi un aspect al elementului de fraudă din dosarul FTX. Băncile ar fi trebuit să își facă temele mai bine, să nu dea aceste fonduri. Însă faptul că acum FTX se află unde se află este numai vina lor”, spune Constantin Rotariu.
Bankman-Fried a fost arestat pe 12 decembrie 2022 în Bahamas, unde se afla și sediul companiei sale, după care și-a dat acordul pentru extrădarea în SUA, ajungând la New York pe 21 decembrie pentru a se pune la dispoziția autorităților americane. El pledează nevinovat pentru 8 capete de acuzare, între care fraudă și spălare de bani. Ancheta federală, în curs de desfășurare, a devenit un subiect de primă pagină în presa internațională vreme de mai bine de două luni. Au ieșit la iveală ramnificațiile politice ale cazului, în contextul în care presa americană a estimat că fondatorul FTX a finanțat cu cel puțin 40 milioane dolari campaniile politice, „în mare parte pe democrați”, scrie Washington Post.
Cazul Bankman-Fried a fost comparat, la o reuniune a executivilor din industria cripto la Forumul Economic Mondial de la Davos, 2023, cu frauda Bernie Madoff, a relatat, acum două săptămâni, CNBC.
Cert este că, de-a lungul anchetei, au fost o serie de „lovituri de teatru” care au alimentat povestea unui adevărat thriller în desfășurare.
La sfârșitul lunii noiembrie, Comisia pentru Valori Mobiliare din Bahamas (SCB) a anunțat – după mai bine de două săptămâni de la falimentul FTX și declanșarea anchetei federale – că a preluat controlul asupra activelor digitale în valoare de 3,5 miliarde de dolari ale bursei cripto FTX Digital Markets încă din 12 noiembrie, la sugestia lui Bankman-Fried, a scris Bloomberg la acel moment.
Alte 5 miliarde de dolari în numerar și în diferite active au fost identificate ulterior, a declarat unul dintre avocații care se ocupa de procedura de faliment în timpul audierii în instanță din 11 ianuarie 2022, potrivit CoinDesk.