EXCLUSIV VIDEO | Cum se circulă la Roma. Majoritatea autoturismelor sunt lovite, iar autobuzele depășesc de multe ori limita de viteză

Publicat: 07 07. 2023, 10:00

În Roma, majoritatea șoferilor conduc cu o viteză mult peste limita admisă de lege, motiv pentru care mare parte din mașinile care circulă pe străzile  din capitala Italiei sunt zgâriate sau lovite. Același lucru este valabil și când vine vorba de transportul public, circulația cu autobuzul fiind, de cele mai multe ori, o provocare de echilibru dacă nu ai reușit să prinzi loc pe scaun.

La fel ca și în România, limita de viteză admisă în centrul localităților din Italia este de 50 km/h. Potrivit legii, cei care încălcă această regulă pot primi amenzi de până la 1.000 de euro și se pot alege chiar cu suspendarea permisului de conducere, se menționează pe site-ul Ambasadei României în Italia.

Mulți dintre șoferii din capitala Italiei nu par însă preocupați de respectarea limitei legale de viteză, încălcând-o simțitor chiar în văzul polițiștilor, care, surprinzător, nu intervin aproape niciodată.

Chiar în centrul Romei, în zona Gării Termini, cursa de noapte cu autobuzul către marginea orașului (zona Anagnina) a fost o reală provocare de echilibru pentru pasagerii aflați în picioare. Practic, timp de aproximativ 40 de minute, zeci de persoane au fost nevoite să facă față unor manevre efectuate atât de brusc încât cei care nu au mai prins loc pe scaune, s-au lovit, de mai multe ori, unii de alții.

Mulți șoferi nu acordă prioritate chiar dacă se află în fața unui echipaj de poliție

Nici circulația pe timp de zi nu pare să difere, în ciuda aglomerației caracteristice unei capitale europene. În miezul zilei, șoferii nu acordă prioritate nici celorlalți participanți la trafic (bine-cunoscuta prioritate de dreapta, care se aplică și în România), nici pietonilor.

Acolo unde nu sunt treceri de pietoni semaforizate, oamenii au ocazia să aștepte minute bune pentru a prinde un moment potrivit să treacă strada. Toate acestea se petrec sub ochii polițiștilor care sunt peste tot, mai ales la intersecțiile mari, dar care, în mod surprinzător, nu par a fi preocupați de ordinea din trafic.

Poate că tocmai de aceea, majoritatea autoturismelor din Roma sunt lovite. Oriunde ai privi, în parcări sau pe străzi, poți zări o mulțime de mașini avariate. De altfel, un român stabilit la Roma a povestit pentru Gândul că îi este teamă de multe ori să circule cu mașina personală, mai ales în zonele aglomerate din centrul orașului.

Ziceți de condusul cu viteză? Știți cum se parchează aici? Dacă cineva vrea să parcheze între două mașini și vede că nu are destul loc, se apropie suficient cât să le poată împinge pe rând, când în față, când în spate, ca să-și facă loc. Mie mi-e frică să merg cu mașina pe aici pe unde e aglomerație”, a mărturisit românul.

Transportul public în Roma: un singur bilet pentru toate mijloacele de transport

Lăsând deoparte condusul haotic din Roma, transportul public este destul de bine pus la punct, mai ales pentru că există o singură companie care îl administrează. Cu același bilet poți să circuli atât cu metroul, cât și cu mijloacele de transport public de suprafață – autobuz, tramvai, troleibuz.

Un astfel de bilet poate fi achiziționat de la orice stație de metrou sau chiar de la micile magazine alimentare, tutungerii ori chioșcuri de ziare.

Cel mai ieftin bilet costă 1,5 euro și, după validare, poți călători cu acesta timp de 100 de minute. Practic, timp de o oră și 40 de minute poți circula cu același bilet, folosind orice mijloc de transport în comun.

Pentru cei care stau mai multe zile în Roma, o variantă foarte bună sunt abonamentele. Cel mai ieftin abonament costă 6 euro, iar cel mai scump ajunge la 24 de euro.

La fel ca în cazul biletelor de o zi, cu aceste abonamente poți folosi toate mijloacele de transport în comun, iar prețurile lor sunt:

  • abonament de o zi – 6 euro;
  • abonament de 2 zile – 12,5 euro;
  • abonament de 3 zile – 16,5 euro;
  • abonament de 1 săptămână – 24 de euro.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Mamaia, pustie în plin sezon, dar cu prețuri ridicate. Cât a ajuns să coste un weekend pentru două persoane la ”perla litoralului”

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru