Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), o instituție financiară nebancară, aflată pe piață de 20 de ani – a vorbit într-un interviu la GÂNDUL FINANCIAR despre importanța creditelor-punte și ajutorul pentru femeile antreprenor.
Potrivit lui Dumitru Nancu, s-au aprobat 780 de proiecte pentru femeile manager, existând componenta de credit nerambursabil, de la bugetul de stat, de maximum 85% și minimum 15% contribuție proprie.
Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a explicat și cum funcționează creditele-punte.
„Garantăm creditele-punte. Cum funcționează acestea? De exemplu, s-au aprobat pe femeia-manager 780 de proiecte. Un proiect cuprinde două componente: componenta de nerambursabil, de la bugetul de stat, maximum 85% și minimum 15% contribuție proprie. Pe lângă cei 15% contribuție proprie, tu mai ai de plată taxa pe valoarea adăugată, care este 19%, ceea ce te duce undeva în 34%, plus alte cheltuieli care nu sunt eligibile.
Și atunci am zis să garantăm un credit-punte la cele opt instituții financiare, astfel încât proiectele aprobate să fie finanțate de bancă, ca întreprinzătorii să-și facă cheltuiala, noi garantăm cu 80%. Practic, sunt firme noi care nu au garanții, astfel încât să garantăm tot proiectul”, a explicat Dumitru Nancu.
Dumitru Nancu a vorbit aplicat și cu exemple concrete despre ce înseamnă strategii, costuri, investiții, într-o lume care baleiază între crize economice și transformări financiare.
„În fiecare an, mergem în teritoriu. Anul acesta, mi-am propus ca, până la sfârșitul acestui semestru, să fiu în fiecare județ, să vorbim cu antreprenorii, dar mai ales cu băncile, pentru că, la nivel local, relația între bancă și antreprenor este mai dificilă decât cea la nivel central”, susține Dumitru Nancu.
CITEȘTE ȘI: