Social-democratul Daniel Zamfir a criticat, în interviul la GÂNDUL EXCLUSIV, faptul că liberalii refuză să accepte în Coaliție măsurile de austeritate pe care tot un guvern liberal le-a negociat cu Bruxelles-ul. Acesta a menționat că România este singura țară din UE care și-a asumat țintă de deficit bugetar în PNRR. Senatorul a precizat că premierul Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles pentru a renegocia acest plafon, cu toate că măsurile de austeritate deja stabilite sunt greu de modificat.
Printre măsurile asumate de Guvernul Cîțu pe care acum liberalii nu vor să le adopte se numără creșterea impozitului pe proprietate, eliminarea cotei de 5% la TVA, scăderea pragului pentru microîntreprinderile care plătesc 1% impozit pe venit, la 60.000 de euro.
”Ținta de deficit asumată la momentul acela de premierul Cîțu este una practic foarte greu de realizat, ceea ce ar presupune constrângeri foarte mari, în primul rând pentru mediul de afaceri și nu în ultimul rând pentru salariații bugetari” a subliniat Daniel Zamfir.
Senatorul Daniel Zamfir a criticat dur, în cadrul interviului, felul în care a negociat Florin Cîțu condițiile din PNRR, dar și modul în care a prevăzut gestionarea fondurilor.
Acest PNRR, din punctul nostru de vedere, a fost greșit făcut, pentru că nu poți în PNRR să nu aloci niciun ban pentru agricultură și să aloci sute de milioane pentru piste de biciclete pe cărări de munte, spre exemplu. Sau acea prostie, sau ticăloșie, să stabilești că procentul din PIB nemodificat pentru pensii să fie 9,4. Nimeni n-a înțeles de ce, poate doamna Turcan, care era ministrul Muncii la vremea aia. Sau să explice domnul Cîțu, nu știu ce o fi înțeles el din PNRR” a mai spus social-democratul.
Întrebat în ce măsură se pot face ajustări la măsurile și țintele asumate prin PNRR, Daniel Zamfir susține că ”este foarte greu”, dar că Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles pentru a renegocia plafonul de deficit bugetar pe care și l-a asumat Guvernul Cîțu și care impune măsurile de austeritate.
”Marcel Ciolacu dorește să se ducă la Bruxelles, pentru că trebuie renegociată ținta de deficit. E limpede că ținta de deficit asumată la momentul acela de premierul Cîțu este una practic foarte greu de realizat, ceea ce ar presupune constrângeri foarte mari, în primul rând pentru mediul de afaceri și, nu în ultimul rând, pentru salariații bugetari.
Așadar, în PNRR, chiar dacă anumite lucruri, repet, nu ne convin, Marcel Ciolacu trebuie să ducă la îndeplinire aceste obiective, să ia banii aceștia. Mai aud niște voci răzlețe din PNL. E adevărat că sunt cei care în momentul ăsta nu contează în PNL, dar sunt cei mai vocali care contestă măsurile respective. Aceste măsuri au fost asumate de PNL și USR”, a subliniat Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir a explicat faptul că deși obținerea banilor din PNRR a fost prezentată ca fiind o victorie pentru România, acest sprijin din partea Bruxelles-ului a venit cu anumite condiționări, pe care România trebuia să le negocieze. Deși liberalii nu vor să adopte noile măsuri fiscale, Daniel Zamfir susține că acestea au fost asumate chiar de guvernul liberal condus de Florin Cîțu.
”Domnul Cîțu, prim-ministru în numele României, s-a dus la Bruxelles și a semnat în contract că luăm 32 de miliarde, așa am vrut noi la momentul acela. Țineți minte ce se împăuna toată lumea? Guvernul, președintele Iohannis, câți bani obținem pentru România? Bineînțeles că banii aceștia ne-au fost dați condiționat, cu anumite reforme pe care trebuie să le facem. Or, reformele în materie fiscală au fost la momentul ăla propuse de cine credeți? De domnul Vâlceanu, care era ministrul Finanțelor de la PNL și acum este unul dintre cei mai vocali critici ai acestei măsuri, și de domnul Cîțu prim-ministru.
Păi, creșterea impozitului pe proprietate în funcție de evaluarea proprietății a fost propusă de PNL, de către ministrul Vâlceanu de la PNL. Apoi cotele astea de TVA, care în momentul ăsta sunt trei, avem trei cote de TVA – 5%, 9% și 19% -, au angajat România să rămână doar două cote. De exemplu, scăderea pragului pentru microîntreprinderile care plătesc 1%, de asemenea, este angajament în PNRR. Să auzi acum pe acești lideri care ei cu mânuța lor au asumat și au semnat acest contract cu România să spună că e o linie roșie peste care PNL nu trece. Păi, cum?” susține senatorul social-democrat.
Faptul că firmele românești vor fi puternic impactate de măsurile de austeritate care sunt în discuții la Guvern este recunoscut și de social-democratul Daniel Zamfir, dar acesta motivează prin necesitatea reducerii deficitului bugetar pentru a nu pierde banii din PNRR.
Discutăm, într-adevăr, de o măsură care ar putea avea un efect asupra IMM-urilor. E vorba de scăderea pragului de impozitare. Cum știți că se plătea 1% impozit pentru IMM-urile care aveau cifra de afaceri până la 500.000. Ei bine, în PNRR, PNL și cu USR și-au luat angajamentul ca acest plafon să se reducă la 60.000 de euro. Așadar, încă o dată repet, este un angajament pe care România trebuie să-l ia.
E o propunere ca plafonul să se împartă în două, să fie 1% până la 60.000 de euro, ca să îndeplinim jalonul în PNRR, și să existe 3% până la un plafon de 300.000 de euro. Adică am zis să mai existe și o zonă intermediară. Dar, repet, acestea încă sunt cifre în discuții la Ministerul de Finanțe”, a explicat senatorul PSD.
Un alt aspect relevant menționat de Daniel Zamfir în cadrul interviului este că România sub Guvernul Cîțu este singura țară din UE care și-a ”asumat” prin PNRR o țintă de deficit bugetar. ”România trebuia să negocieze cu Bruxelles-ul”, susține senatorul PSD.
”De ce credeți că Marcel Ciolacu se duce acolo, la Bruxelles, să discute? Pentru că nicio altă țară n-a semnat, nu și-a asumat să aibă un anumit nivel al deficitului. Adică în alte țări se poate și pentru noi, pentru România, Cîțu a negociat altfel. Păi după ce negociezi așa și vezi că nu se întâmplă, tot tu ești cu gura mare și spui că nu ești de acord?
Suntem singura țară care suntem în procedură de deficit excesiv și care trebuie să ne îndeplinim aceste ținte, care are țintă asumată. Acum vedeți cum e și cu Bruxelles-ul. Nu suntem slugă la stăpâni aici. România trebuie să negocieze, cum face toată lumea, interesul țării tale. Or, în ultimii ani am constatat că foarte puțini, de la cel mai înalt nivel, care au condus România și care trebuiau să apere interesele acestei țări n-au făcut-o”, susține senatorul.
Un alt aspect pe care Daniel Zamfir îl critică este faptul că atunci când au fost decise condițiile din PNRR, nu a existat deloc transparență. Mai mult, senatorul subliniază că România este singura țară din UE care nu a trecut condițiile negociate în PNRR prin votul Parlamentului.
”Vă aduceți aminte că atunci când s-a scris acel PNRR, s-a discutat ceva în spațiul public? A știut cineva ce fac Cîțu cu Ghinea pe acolo? A știut cineva că doamna Turcan pune procentul ăla de 9,4 din pensii ca să ne blocheze pensiile pe 50 de ani? S-a discutat ceva?
Am fost singura țară din Uniunea Europeană care n-a trecut prin Parlament PNRR-ul. Adică noi, parlamentarii, n-am știut, n-am văzut. Nici dumneavoastră, presa, nu l-ați văzut. Nici sindicatele, nici patronatele. Nimeni.
O mână de oameni, Cîțu, Ghinea, Popescu de la Energie, Turcan de la Muncă, au făcut acolo un PNRR. Și au băgat acolo consultanță de vreo 2-3 miliarde de euro. Consultanță, care ăia-s banii care se cheltuiesc primii. Piste de biciclete, v-am spus, de sute de milioane pe cărări de munte. În schimb, nu pentru agricultură.
Apoi ne aducem aminte de miliardul ăsta de euro pe care noi l-am plătit pe vaccinuri, vaccinuri pe care acum le distrugem? Nici măcar nu le folosim? Plus cât ne costă distrugerea lor. Păi ce e asta? Și tot oamenii ăștia vorbesc”, se arată Daniel Zamfir revoltat de faptul că cei care au agreat PNRR-ul, critică acum măsurile negociate chiar de ei.
Întrebat despre data la care se vor adopta noile măsuri fiscale, Daniel Zamfir a spus că ”atunci când Coaliția va ajunge la un acord”. Până în 2025 însă, trebuie absorbiți banii din PNRR.
”Suntem legați și de un termen limită, pentru că, tot așa, Guvernul PNL și USR de atunci și-au asumat niște limite până la care să facă aceste reforme fiscale. Sunt niște limite. Acolo sunt termene. Da, pentru că în 2025, cum știți, trebuie să cheltuiești ultimii bani din PNRR, iar banii se primesc după ce tu ai făcut acea reformă pe care te-ai angajat s-o faci.
Deci, repet, când PNL va fi de acord să implementeze măsurile pe care ei înșiși le-au asumat în acel PNRR, atunci aceste măsuri vor intra în vigoare. Partidul Social de Democrat, primul ministru Marcel Ciolacu așteaptă momentul acesta și discută, după cum vedeți, propuneri la Ministerul de Finanțe.
Ministerul de Finanțe trebuie să pună în acord, repet, ceea ce au scris chiar ei în PNRR, cu ceea ce trebuie făcut acum. Sigur, acum dă prost că îi aud pe cei de la PNL că trebuie să avem o linie roșie, nu mărim taxele pe proprietate. Păi nu tot voi ați pus în PNRR asta? Ei au pus, cu Cîțu și cu Vâlceanu. Sigur, pe Vâlceanu l-au dat afară. Cîțu nu mai e, dar era conducerea Partidul Național Liberal”, a menționat Daniel Zamfir.
Daniel Zamfir a vorbit chiar despre ”trădare” în ceea ce privește țintele asumate de fostul ministru al Energiei Virgil Popescu în PNRR.
”Păi nu tot voi ați pus în PNR asta. Ei au pus, Cîțu și Vâlceanu. Sigur, pe Vâlceanu l-au dat afară. Cîțu nu mai e, dar era conducerea Partidul Național Liberal și este una din măsurile care se va adopta. E una din măsurile care trebuie să se adopte. Din ce am văzut în PNL, eu nu-s de acord cu anumite lucruri din PNRR și din energie.
Ce ținte a putut să-și asume Ministerul Energiei prin Virgil Popescu atunci, în acest PNRR, mă cutremur. Să închizi tu capacități de producție a energie electrice în plină criză e o nebunie. Alte țări deschideau, știți bine, minele de cărbune și termocentrale, noi le închideam că și-a asumat Popescu în PNRR. Și în loc să te duci să negociezi, să spui că este criză energetică, nu vă supărați, nu mai poți, pentru că uite în ce situație sunt, nici măcar nu s-a dus să facă lucrul acesta și noi am închis două grupuri energetice importante, la Truceni și Rovinari.
Constat că oamenii ăștia care au negociat n-au avut niciun pic sentimentul de grijă față de țară, ca să nu spun mai mult, că eu și văd aici niște elemente de trădare de țară. Adică să vezi că țara ta are o problemă, țara ta poate să devină independentă energetic. Sigur, până scoatem gazul din Marea Neagră mai avem ceva ani, până în 2027. Or noi aveam aici, ne puteam baza pe cărbunele pe care-l avem și este de bună calitate, să-l folosim în producerea energiei electrice. Or noi ce am făcut? Ne-am închis termocentrale și am importat energie electrică de prin țările vecine care produceau pe cărbune. Adică asta nu e prostie”, a criticat Daniel Zamfir felul în care a gestionat Virgil Popescu țintele din PNRR.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI:
VIDEO | Marcel Ciolacu: România nu poate fi un off-shore