EXCLUSIV VIDEO | De ce nu au mai atacat urșii, deși a fost o iarnă blândă? Ministrul Mediului: ”Fără intervenție umană, lucrurile nu se vor rezolva”
This browser does not support the video element.
Alungarea, extracția și relocarea urșilor sunt acțiunile care se dovedesc, până acum, eficiente în reducerea până la minim a atacurilor asupra oamenilor și gospodăriilor. Fără intervenție, problema nu putea fi rezolvată, a afirmat Tanczos Barna, ministrul Mediului, la Gândul Exclusiv.
Cel mai elocvent exemplu este al orașului Băile Tușnad, unde urșii umblau zi și noapte pe străzi și intrau chiar și în magazine.
“Deciziile luate de foarte multe orașe, foarte multe sate, foarte multe județe au dus și la rezultate concrete. Și aici vă aduc în atenție Băile Tușnad.
Un oraș care este frecventat de urși de când e lumea, pentru că acolo este un coridor de traversare a munților pentru urși, dar oraș care a reușit să rezolve folosind ordonanța 81 și au relocat 16 sau 17 exemplare de urs într-un an și jumătate”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Gândul Exclusiv.
”În proporție de 90% s-a mers pe alungare”
Deși exemplarele periculoase, care au atacat oamenii, au fost extrase, de cele mai multe ori urșii au fost alungați, conform ministrului Mediului.
“Sunt orașe, sate, unde s-a intervenit inclusiv prin extragerea exemplarelor periculoase pentru că au fost atacate persoane, dar în proporție de 90% s-a mers pe alungare. Și aceste echipe formate și-au făcut treaba de foarte multe ori. În același timp, anul trecut am emis o cotă de prevenție de 140 de exemplare, 80 și ceva, 86 parcă au fost extrase acolo unde a fost pericol și au fost și cele mai multe atacuri, acolo, au fost cotele.
Trebuie un echilibru. Nu putem să pretindem că natura va rezolva această problemă, pentru că ursul este un carnivor mare, în vârful lanțului trofic și, fără intervenție umană, lucrurile nu se vor rezolva”, a conchis Tanczos Barna.
Interviul integral aici:
Citește și: