EXCLUSIV | VIDEO De ce se blochează politicile de dezvoltare a agriculturii românești? „Am 33% din totalul fermierilor la nivel european și nu produc decât 3%”

Publicat: 01/02/2023, 20:31

Politicile de dezvoltare a agriculturii românești sunt blocate de lipsa expertizei din minister, susține președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nicu Vasile. Acesta a declarat că, fără o strategie agricolă națională, nu se poate vorbi de profitabilitate. Mediul privat nu ar asigura decât 42% din cheltuielile lunare ale statului, 58% fiind împrumuturile externe.

Nicu Vasile a vorbit pentru Gândul despre consecințele lipsei unei viziuni agricole pentru România, cauzată de ”neștiința” celor din Ministerul Agriculturii. Președintele LAPAR a amintit și de o discuție pe care a avut-o cu Petre Daea, în care l-ar fi avertizat pe ministru că, fără comasarea terenurilor, nu va putea reface sistemul de irigații.

„Nu văd absolut niciun fel de schimbare”

Deși a purtat discuții cu partidele politice în vederea dezvoltării agriculturii, președintele LAPAR mărturisește că politicienii au fost receptivi la discuții, dar nu au făcut nimic ulterior. O altă problemă de care se lovesc fermierii, susține Nicu Vasile, este faptul că în minister nu există specialiști care să seteze obiective agricole pentru România:

”La o parte din subiecte, partidele au fost receptive, dar nu le regăsesc în practică, dovadă toate aceste acțiuni. Acțiunea pe care am făcut-o eu a fost în anul 2020, iar acum suntem în 2022, nu văd absolut niciun fel de schimbare, absolut niciuna.”

Întrebat dacă în Ministerul Agriculturii nu există specialiști, Nicu Vasile a răspuns fără să stea pe gânduri: ”În mod sigur, nu. Dovadă, faptele.”

Problema principală legată de lipsa rezultatelor din agricultură pare a fi tocmai lipsa specialiștilor în acest domeniu:

”Noi de regulă suntem specialiști pe un domeniu pe care nu am fost pregătiți. M-am uitat pe Eurostat, am rămas surprins, la nivelul agriculturii din România nu sunt decât 3% specialiști. 97% sunt nespecialiști. Cum pot eu să fac performanță?”

Președintele LAPAR a mai declarat că, în minister, discuțiile se blochează ”în neștiință”, iar politicianul român vede doar latura populistă a agriculturii:

”Eu cred în viitorul agriculturii și al României numai că trebuie să fim ceva mai profesioniști și nu atât de populiști. Politicianul român nu vede partea economică, el nu vede decât partea populistă, ceea ce este un mare dezavantaj.”

Seceta, o altă temă abordată de Nicu Vasile, a scos la iveală faptul că, deși la preluarea mandatului a promis repararea sistemului de irigații, ministrul Daea a fost înștiințat de faptul că nu se pot face irigații în zone fragmentate:

”Din moment ce nu discuți de comasare degeaba cumpărăm utilaje chiar și de 1 milion de euro, purtătoare de dobânzi și de asigurări, ca și sume imense, în condițiile în care nu ai rentabilitate pe ele. Chiar am discutat și cu domnul ministru Daea și l-am întrebat, cum poate face el irigații pe zona aceasta fragmentată? N-ai cum”, a declarat Nicu Vasile.

Lipsa unei strategii agricole sporește gradul de îndatorare al fermierilor români

României pare că îi lipsește atât strategia agricolă, cât și o organizare eficientă. Nicu Vasile consideră că premierul ar trebui să ceară profitabilitate ministerelor, deoarece țara noastră a rămas mult în urma celor europene:

”Am 33% din totalul fermierilor la nivel european și nu produc decât 3%, iar Olanda are 0,5% și produce 6,4%. Germania are 2,6% din totalul fermierilor și produce 14%, iar Franța nu are decât 4% și eu discut să vină fermieri. De ce? Să vând iarăși grâul care nu înglobează profitabilitate? Și cine îmi vinde grâul? Cinci firme mari la nivel național, care nici măcar nu sunt românești,” subliniază președintele LAPAR problema lipsei de profitabilitate în agricultura românească.

Nicu Vasile a atras atenția și asupra datoriilor fermierilor români, dar și a gradului de îndatorare a statului:

”Tu ai venit la guvernare ca să crești nivelul de trai al populației, al celor care te-au votat având încredere în tine că o vor duce mai bine. Păi dacă tu-l îndatorezi, cum să o ducă mai bine? Va veni și scadența acestor împrumuturi. Cum le vei da înapoi? Aveți răspunsul din moment ce eu nu v-am lăsat dumneavoastră posibilitatea de a crea plus valoare?

Mediul privat din România nu asigură decât 42% din totalul cheltuielilor lunare ale statului. 58% sunt împrumuturi externe.”

Urmăriți interviul integral:

VEZI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Dezastru în agricultură. România a ajuns să importe mere și pește. Carnea de porc este 90% din străinătate, după distrugerea fermelor din cauza pestei

Lia Ruscea
Jurnalist Politic

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Decizie pentru toți angajații din România. Guvernul a publicat deja procedura
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar