Deputata Ina Coșeru, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Republica Moldova și copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest, a spus, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că moldovenii vor în primul rând pace și o dezvoltare economică durabilă și concretă pentru țara lor. Ina Coșeru susține că Republica Moldova a fost și este mai vulnerabilă decât celelalte țări europene în fața crizei energetice provocate de șantajul Kremlinului, însă a reușit să facă față acestor noi provocări cu ajutorul Uniunii Europene și al României.
Vicepreședintele PAS a mai spus că, în contextul războiului din Ucraina, țara sa a refuzat să mai stea la masă cu un stat agresor și că, în premieră, Republica Moldova, bazându-se pe sprijinul țărilor europene, a început să procure gaze și curent electric de pe piețele europene.
Ina Coșeru susține că, dincolo de transformările și de provocările existente, Republica Moldova își dorește, mai mult ca oricând, să fie parte a lumii democratice, obiectivul fiind acela de a face posibil proiectul de integrare europeană.
„Moldovenii vor pace în primul rând în Republica Moldova, pentru că trăim la hotar cu un război în Ucraina care a fost provocat de Federația Rusă, un război nejustificat. Republica Moldova condamnă ceea ce Rusia face în Ucraina și noi susținem suveranitatea Ucrainei ori de câte ori putem să facem acest lucru.
Ne dorim în primul rând pace și în al doilea rând o dezvoltare economică a țării. Înțelegem cu toții cât de complicată este situația în Republica Moldova, care se află la hotar cu un război, în secolul XXI, în regiunea europeană. Avem un război militar unde mor oamenii, unde mor copiii.
Situația s-a schimbat și în aceste timpuri complicate, de când s-au declanșat mai multe crize legate de acest război, dar și acel șantaj energetic pe care l-a aplicat Federația Rusă în toată regiunea Europei, inclusiv în Republica Moldova, care este mai vulnerabilă decât țările europene în criză energetică. Bineînțeles că noi ne dorim să fim aproape de cetățeni și să-i ajutăm, pentru că înțelegem cât de vulnerabilă a fost țara noastră, unde guvernările precedente nu au pus accent pe dezvoltarea economică”, a spus deputata Ina Coșeru.
Copreşedintele Adunării Parlamentare Euronest susține că, în actual context de război, sprijinul Uniunii Europene și al României – „cel mai fidel prieten și fratele mai mare al Republicii Moldova” – a fost crucial și imperios necesar.
Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate recunoaște că, fără acest sprijin, Republica Moldova nu ar fi reușit să treacă prin toate aceste crize și provocări, în special criza energetică.
Timp de 30 de ani, noi am fost dependenți de o singură sursă de gaze, care ne venea din Federația Rusă, și din gazele rusești era produs curentul electric pe care noi îl procuram în regiunea transnistreană. Depindeam 100% de ceea ce ni se impunea.
Toată propaganda care vine și astăzi de la Kremlin – precum că Republica Moldova nu va putea face față acestor provocări, că suntem dependenți de ei – este distribuită peste tot în țara noastră, dar mai ales în regiunea Găgăuză, unde oamenii vorbesc în limba rusă și cred întocmai tot ce li se transmite de la Kremlin”, a adăugat deputata Ina Coșeru.
Obiectivele Republicii Moldova sunt acum focalizate pe dezvoltarea reformelor în domeniul justiției, dar mai pe cele nouă condiționalități formulate de Comisia Europeană pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.
„Guvernarea de la Chișinău, împreună cu partenerii de dezvoltare, a demonstrat tuturor cetățenilor că se poate să se treacă și peste sezonul rece, că nu a înghețat nimeni, așa cum ne-a promis Federația Rusă. Am pornit reforme importante, am lucrat la cele nouă condiționalități (formulate de Comisia Europeană pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană – n.r.), pentru că înțelegem că parcursul european poate fi afectat de partide de opoziție, de încercările lor de a destabiliza situația politică din țară.
Înțelegem că trebuie să ne mișcăm foarte repede și să pornim reforme și în domeniul justiției, baza unui stat democratic.
Am lucrat împreună cu țările europene la asigurarea securității cetățenilor din Republica Moldova și, în premieră pentru țara noastră, am început să procurăm gaze și curent electric de pe piețele europene. Ceea ce nu se întâmpla niciodată, le-am demonstrat oamenilor că este posibil.
Nu vrem să stăm la masă cu un stat agresor care în secolul XXI omoară civilii în țara vecină. Noi vrem să fim parte a lumii democratice, noi vrem să fim parte a familiei europene, pentru că asta am simțit mereu și aici vom lucra împreună cu toți oamenii din țara noastră, ca să facem acest proiect de integrare europeană posibil”, a afirmat deputata Ina Coșeru.
Guvernarea de la Chișinău își propune să îndeplinească timp de un an toate condițiile pentru a începe negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Este vorba de nouă condiții formulate de Comisia Europeană și aprobate de Consiliul European, odată cu oferirea, pe 23 iunie 2022, a statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Domeniile vizate de condițiile pentru Republica Moldova sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat din aprilie că pe 21 mai va fi organizat un mare miting pro-european la Chișinău. La miting și-a anunțat prezența și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Pe data de 21 mai, doamna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, invită toți cetățenii din țara noastră, dar și diaspora din țările europene să ni se alăture la Adunarea Națională privind parcursul european al Republicii Moldova. Este un eveniment la invitația doamnei președinte, unde toți cetățenii Republicii Moldova vor veni să-și reconfirme aspirațiile pentru parcursul european.
În iunie 2022, Republica Moldova a obținut statut de țară candidată a UE și de atunci agenda noastră s-a schimbat, pentru că din 2014 am semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană, care ne-a dat posibilitatea să ne apropiem de standardele UE, dar să începem să accesăm și piețele UE. Ceea ce înseamnă alte angajamente și reforme serioase. Sunt fonduri importante care vor permite să reconstruim Republica Moldova și s-o schimbăm la față”, a spus deputata Ina Coșeru, în interviul la Gândul Exclusiv.
CITEȘTE ȘI: