Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Deputatul Ana Cătăuță: ”Unirea Republicii Moldova cu România s-ar realiza de la sine odată cu aderarea la UE. Prutul care ne desparte ar rămâne doar o chestiune geografică”

EXCLUSIV VIDEO | Deputatul Ana Cătăuță: ”Unirea Republicii Moldova cu România s-ar realiza de la sine odată cu aderarea la UE. Prutul care ne desparte ar rămâne doar o chestiune geografică”

Dacă Republica Moldova ar fi alături de România în Uniunea Europeană, s-ar realiza practic o unire de la sine, pentru că în prezent lucrurile se întâmplă diferit și miza ar trebui pusă mai mult pe relațiile interumane și mai puțin pe granițe geografice, spune deputatul PSD Ana Cătăuță, secretarul Comisiei pentru afaceri europene, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Legat de speculațiile privind o posibilă candidatură a Maiei Sandu la alegerile prezidențiale din România, Ana Cătăuță crede că fac parte din categoria dezinformărilor, poate chiar cu scopul de a ascunde subiecte de interes.

Numărul mare al moldovenilor cu dublă cetățenie i-a determinat pe reprezentanții partidelor politice românești, indiferent de eșichierul politic, de la PSD până la USR, să deschidă o filială de partid și în Republica Moldova.

”În momentul acesta, există 1,5 milioane de cetățeni care au dublă cetățenie, moldovenească și românească. Ei sunt cetățeni români și trebuie să le înțelegem și lor grijile, problemele.

Este vorba de mai mult decât un număr de potențiali votanți la anumite alegeri. Este vorba de faptul că, dacă vrei o apropiere de cele două state, ea poate fi făcută în moduri diferite, dar credem că cea mai eficientă este mai degrabă o apropiere mai puternică între cetățeni și de a ne înțelege mai bine”, a spus deputata PSD cum vede legătura dintre politicienii de la București și românii moldoveni.

”Dacă vom fi împreună în UE, că ne desparte Prutul rămâne doar o chestiune geografică”

Dacă scenariul unirii României cu Republica Moldova cu atât mai mult se distanțează cu cât amenințările de securitate la adresa Republicii Moldova se întețesc, deputata PSD Ana Cătăuță aduce în discuție o unire ”de la sine”, bazată atât pe educarea unor valori europene comune, cât și pe planul pe termen lung de federalizare a Uniunii Europene.

”Unii vorbesc de unificarea Moldovei cu România, apropo de ce vorbeam de timpuri și de faptul că suntem în 2023. Cred că dacă reușim să ajutăm Republica Moldova să ajungă membru al Uniunii Europene sau în acest proces de a ajunge membru al UE, cred că se va întâmpla unirea cumva de la sine și nu va mai fi nevoie să ne întoarcem la lucruri care se întâmplau acum câteva decenii.

Astăzi, lucrurile se petrec diferit și cred că trebuie să lucrăm mai mult la relațiile interumane și mai puțin la anumite granițe geografice care pot sau nu să ne despartă. Dacă vom fi cu toții în familia europeană, faptul că există Prutul între noi va fi doar o chestiune geografică”, a spus Ana Cătăuță.

Declarația Anei Cătăuță vine pe fondul încercărilor Republicii Moldova și președintelui Maia Sandu de a se apropia de Occident și de a trece de partea europeană a istoriei.

Deși Ana Cătăuță vorbește despre o familie europeană, obiectivul unei posibile federații a Europei ar rămâne oricum unul îndepărtat, la fel ca și aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Speculațiile privind o posibilă candidatură a Maiei Sandu la Președinția României

Dacă discuțiile despre o posibilă unire a Republicii Moldova cu România au tot fost pe agenda publică, în ultimele luni a apărut un posibil scenariul al candidaturii Maiei Sandu în 2024 la alegerile prezidențiale din România, aceasta fiind și cetățean român.

În opinia secretarului Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, astfel de speculații ar putea avea rol de dezinformare, pentru a acoperi alte subiecte de interes public.

Cred mai degrabă că a fost un scenariu lansat în spațiul public. Știți cum se mai întâmplă, mai lansăm un scenariu, îl testăm, sau mai lansăm un scenariu ca să mai ascundem alte lucruri”, susține Ana Cătăuță.

Deputatul a menționat în cadrul interviului și faptul că posibilitatea ca PSD să susțină în 2024 un candidat din afara partidului nu este exclusă.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Poate grăbi Ucraina intrarea în UE și NATO? Deputat: ”A primit mai ușor statut de candidat în semn de solidaritate, dar de aici până la aderare este un drum foarte lung”

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și