Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR continuă și după ce cazul a ajuns la Poliție. Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a otrăvit copacii găuriți: ”Am mai sancționat o dată proprietarul”

EXCLUSIV VIDEO | Dezastrul ecologic din apropierea Parcului IOR continuă și după ce cazul a ajuns la Poliție. Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a otrăvit copacii găuriți: ”Am mai sancționat o dată proprietarul”

Sutele de pini, plopi, frasini și stejari crescuți în zeci de ani pe terenul retrocedat din Parcul IOR care s-au uscat în câteva luni după ce au fost găuriți și otrăviți vor fi pierduți pentru totdeauna. Aducerea terenului la starea verde inițială – așa cum l-au obligat comisarii de mediu pe proprietar – nu mai poate fi posibilă în zona ajunsă deja o cangrenă a parcului. Garda de Mediu a trimis cazul la Poliție, dar nici după mai bine de o lună nu a reușit să afle ce substanță pusă la baza copacilor și în găurile perfect rotunde și de aceeași dimensiune făcute la baza trunchiului i-a uscat complet.

Parcul IOR, unul dintre cele mai vechi și mai mari din București, a pierdut în 2005 aproximativ 12 hectare, o retrocedare controversată a Primăriei Capitalei care a fost contestată în instanță și încă se judecă cererea de anulare a deciziei.

În timp ce terenul este în litigiu, degradarea acestuia continuă. Organizațiile de protecția mediului spun că în zona retrocedată, care a ajuns o cangrenă a Parcului IOR, este un ”dezastru ecologic”.

În august, imaginile prezentate de Gândul arătau copacii găuriți, cel mai probabil cu o bormașină, sau arși în incendii. De atunci, au urmat controale ale Gărzii de Mediu București, sancționarea proprietarului terenului și obligarea de a merge cu comisarii de mediu pentru a preleva și a determina ce substanță a fost pusă în găurile făcute la baza trunchiurilor copacilor.

La mai bine de o lună, situația nu doar că nu s-a schimbat, ci chiar s-a agravat, după un nou incendiu. Jurnaliștii Gândul s-au reîntors pe terenul retrocedat și au surprins imagini cu copacii arși după ultimul incendiu, care a avut loc în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

„Au mai găurit alți copaci, au mai dat foc și lucrurile normal că s-au agravat în ceea ce privește vegetația”, a declarat Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica, pentru Gândul.

Garda de Mediu: ”Toată speța am dat-o la Poliție”

După mai multe încercări, autoritățile au dat de proprietara terenului, Maria Cocoru, al cărei nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3. Aceasta a fost sancționată de mai multe ori de către Garda de Mediu București, care a trimis toate documentele și registrele la Poliția Capitalei, pentru a face verificări.

Am mai sancționat o dată proprietarul terenului, pentru că nu a respectat măsura de a preleva, de a face determinări, în prezența noastră, din trunchiul copacilor care au fost găuriți.

Mai mult decât atât, ultima dată, a fost un incendiu acolo, cred că acum trei săptămâni. Am efectuat deja două controale acolo, (proprietarul terenului – n.red.) a primit două sancțiuni și toată speța am dat-o la Poliție”, a declarat, pentru Gândul, Viorel Tufeanu, comisar-șef al Comisariatului București al GNM.

Deși au fost prelevate mai multe probe de la fața locului, Garda de Mediu nu știe încă ce substanță a fost pusă la baza trunchiului copacilor care s-au uscat.

”Deocamdată nu s-a aflat ce substanță este, pentru că Garda de Mediu cred că este mai puțin interesată de lucrul ăsta. Au probe, au tot. Am cules și noi niște probe, dar se feresc laboratoarele să analizeze, că ele lucrează cu statul și, în fine, înțelegeți tipicul românesc. Dar Garda de Mediu a colectat probe și trebuia să aibă, totuși, niște rezultate până acum”, susține Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.

Șeful Comisariatului București al Gărzii Naționale de Mediu susține însă că instituția nu a prelevat probe de la baza copacilor găuriți.

Noi nu am efectuat prelevarea probei de acolo, noi nu avem aparatura, nu suntem autorizați, nu suntem acreditați. Nu poți să iei probe decât dacă ești acreditat în domeniu”, spune Viorel Tufeanu.

Miza unui teren fără copaci în apropierea unuia dintre cele mai mari parcuri

Cele 12 hectare de teren retrocedate în urmă cu 17 ani au ajuns acum zona cangrenată din Parcul IOR. Găurile perfect rotunde și de aceeași dimensiune de la baza trunchiurilor copacilor, rumegușul rămas pe pământ, frunzele puse pentru a acoperi distrugerea și incendiile care s-au tot repetat ridică mari semne de întrebare legate de cauzele uscării copacilor.

Când totul de jur împrejur este verde, iar într-un an sunt cinci incendii care afectează mii de metri pătrați de vegetație doar de pe terenul retrocedat de 12 hectare, apar suspiciuni legate de alte interese decât cele de a păstra zona ca spațiu verde, așa cum obligă legea.

Vicepreședintele Fundației Eco-Civica susține că pe acest teren se dorește construirea unui parc de distracții.

“Acum, am înțeles că cineva din Orășelul Copiilor, din Sectorul 4, ar vrea să își mute toate tarabele pe terenul ăla”, susține Dan Trifu.

Potrivit PressOne, în zona retrocedată a Parcului IOR din București a apărut un panou din care rezultă că aici se dorește construirea unui parc de distracții, „Disney Mania”, ce ar urma să se întindă pe toată bucata dinspre blocul Potcoavă, iar termenul de execuție al lucrării ar fi de trei ani.

Istoria retrocedării controversate a celor 12 hectare din Parcul IOR

Parcul IOR a pierdut, în 2005, o suprafață de 12 hectare, cuprinsă între bulevardele Liviu Rebreanu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși și malul lacului.

”Terenurile situate în Bucureşti, str. Liviu Rebreanu F.N sector 3, Lotul 71 – în suprafaţa de 112.399,19 mp și Lotul 16 – în suprafaţa de 10.127,43 mp au fost restituite în natură, pe vechiul amplasament, în proprietatea doamnei Maria COCORU în baza Dispoziţiei Primarului General – Adriean Videanu nr. 4333/18.05.2005, respectiv4334/18.05.2005″, se arăta într-un comunicat din 2013 al Primăriei Sectorului 3, care atunci a pus și panouri pe care scria că acolo este zonă retrocedată, după ce oamenii au reclamat gunoaiele adunate.

Primul proprietar ar fi fost un bărbat care la acea vreme avea 91 de ani. La scurt timp, acesta i-a cedat drepturile litigioase Mariei Cocoru.

În 2005, în timpul mandatului primarului Adriean Videanu, s-a decis, în Comisia pentru Legea 10, condusă la acea vreme de viceprimarul Ludovic Orban, punerea în posesie cu cele 12 hectare de teren din Parcul IOR a Mariei Cocoru.

Ulterior, Primăria Sectorului 3 a cerut la Curtea de Apel București anularea titlului de proprietate şi punerea în posesie pentru cele 12 hectare retrocedate din Parcul IOR și a obținut câștig de cauză. Decizia a fost contestată de proprietara terenului, la instanța supremă, care a decis retrimiterea dosarului la Curtea de Apel, pentru rejudecare.

”După ce am recâștigat pe fond terenul, așa-zișii proprietari au contestat decizia. (…)  Ieri, judecătorii Înaltei Curți au admis recursul celor două părți- așa-zișii proprietari și Primăria Generală – și au dispus rejudecarea cazului la Curtea de Apel”, scria primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, pe Facebook, în noiembrie 2020.

Decizia Curții de Apel București de anulare a dispoziției de retrocedare a 12 hectare din Parcul IOR. Sursa – Facebook Robert Negoiță

Cine este în spatele proprietarei din acte a terenului de 12 hectare din Parcul IOR

Maria Cocoru este proprietara din acte a terenului retrocedat în 2005 de Primăria Capitalei, al cărui nume apare și în procesul cu Primăria Sectorului 3.

Gândul a aflat că Maria Cocoru este mătușa lui Petrică Băjenaru, un personaj mai puţin cunoscut, dar cu foarte mare greutate în domeniul retrocedărilor.

Petrică Băjenaru, nepotul Mariei Cocoru, proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa – Cancan

Despre Petrică Băjenaru, Cancan scria în 2017 că ar deține 13 hectare din Parcul Titan și că fi fost implicat în tranzacţia Park Lake, din care ar fi obţinut 65 de milioane de euro. Mai mult, Băjenaru ar fi obţinut şi terenul pe care se află Şcoala Ilioara, pe care ar fi cerut la acel moment 25 de milioane de euro.

În imaginile publicate atunci de Cancan, mașinile lui Petrică Băjenaru erau surprinse în fața casei Mariei Cocoru, proprietara din acte a celor 12 hectare de teren din Parcul IOR.

Mașina lui Petrică Băjenaru este parcată în fața casei Mariei Cocoru, mătușa sa și proprietara din acte a terenului de 12 hectare retrocedat din Parcul IOR. Sursa: Cancan

Petrică Băjenaru ar mai fi deţinut 25 de terenuri din Floreasca, inclusiv unele despre care a scris şi RISE PROJECT.

Terenurile pe care le-ar deține Petrică Băjenaru. Sursa – Rise Project

 


CITEȘTE ȘI:

Dezastru ecologic în apropierea Parcului IOR. Cine este omul din spatele celor 12 hectare retrocedate, unde sute de copaci au fost găuriți și s-au uscat – EXCLUSIV FOTO – VIDEO

Citește și