Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) – o instituție financiară nebancară, aflată pe piață de 20 de ani -, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL FINANCIAR despre sprijinul acordat în toți acești ani, atât mediului antreprenorial, cât și persoanelor fizice. Dumitru Nancu a amintit despre InvestEU, cel mai mare program de investiții al Comisiei Europene, despre programul „Noua Casă”, despre IMM Invest Plus – o umbrelă mare, nișată pe fiecare sector de activitate, dar și despre IMM Prod, o soluție gândită pentru industrializarea României.
Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a spus că principalul scop al programul InvestEU este de a lua presiunea de pe datoria publică a României și de a o duce pe datoria publică a Comisiei Europene (CE), ceea ce este cunoscut și sub denumirea de garanție indirectă a CE.
Dumitru Nancu a vorbit aplicat și cu exemple concrete despre ce înseamnă strategii, costuri, investiții, într-o lume care baleiază între crize economice și transformări financiare.
„În fiecare an, mergem în teritoriu. Anul acesta, mi-am propus ca, până la sfârșitul acestui semestru, să fiu în fiecare județ, să vorbim cu antreprenorii, dar mai ales cu băncile, pentru că, la nivel local, relația între bancă și antreprenor este mai dificilă decât cea la nivel central”, susține Dumitru Nancu.
„InvestEU, cel mai mare program de investiții al Comisiei Europene. Ce dorim să facem prin acest program? Să luăm presiunea de pe datoria publică a României și să o ducem pe datoria publică a comunității europene. Se numește garanție indirectă a Comisiei Europene. Suntem în negocieri cu Comisia.
Noi sperăm ca, până la sfârșitul lunii mai, să semnăm un acord de parteneriat între Fondul Național de Garantare și Comisia Europeană, astfel încât să înlocuim presiunea pe bugetul de stat și să îl ducem pe bugetul Comisiei Europene. Și aici introducem un nou produs.
Singurul produs care ne lipsește este garanția-portofoliu, adică mandatăm instituția financiară să dea numele și contul fondului, să nu mai fie nevoie să vină dosare la Fondul de Garantare. Deci, practic, lucrăm cu mandatari pe instituțiile financiar-bancare. Atunci, băncile vor fi mult mai aproape de IMM-uri, practic facem o descentralizare”, a explicat directorul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
Dumitru Nancu a mai spus că, începând din 2020, Fondul Național de Garantare a creat cel mai important instrument financiar pentru întreprinderile mici și mijlocii din România, atât la nivel național, cât și la nivelul Comisiei Europene.
Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a vorbit și despre importanța programului „Noua casă”, un produs etalon, cu o istorie de peste 15 ani.
”De 20 de ani, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a fost singura instituție financiară dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, cea care are singura continuitate de fond de garantare pentru IMM-uri și bineînțeles programul pentru persoane fizice «Prima casă», actualul «Noua casă», cu o istorie de peste 15 ani.
335.000 de români au achiziționat un imobil prin programul «Prima casă», practic un produs etalon al Fondului Național de Garantare”, a precizat Dumitru Nancu.
Dumitru Nancu a explicat și ce înseamnă IMM Invest Plus, un program accesat de peste 15% din mediul de afaceri activ din România. Acesta susține că, prin programul Fondul Național de Garantare, prin IMM Invest, a fost creat cel mai mare parteneriat public-privat din România.
„Programul IMM Invest, care a ajuns la cea de-a treia ediție IMM Invest Plus, este un program accesat de peste 15% din mediul de afaceri activ din România. Am ajuns la peste 60.000 de întreprinderi mici și mijlocii care au accesat acest program. Am deschis acum, la început de an, a patra ediție, pentru IMM Invest Plus, și sperăm ca, până la sfârșitul acestui an, să ne atingem targetul de cel puțin 100.000 de IMM-uri care să beneficieze de acest program. (…)
Ne-am gândit că aceste instrumente financiare nu trebuie să aibă presiune pe bugetul de stat, care este pentru cheltuielile curente ale administrației. Pe când noi, prin programul Fondul Național de Garantare, prin IMM Invest, practic am creat cel mai mare parteneriat public-privat din România. În anul 2020, 26.000 de IMM-uri au beneficiat de acest program. Deci, efortul bugetului de stat a fost acea subvenție de opt luni de zile.
În 2021, am constatat că s-au întors la stat 12,9 miliarde de lei, din contribuții, taxe și impozite. S-au menținut 497.00 de locuri de muncă. Am ajuns la 60.000 de IMM-uri finanțate de către sistemul financiar bancar, cu suma de 47 miliarde de lei.
Deci, acestea sunt efectele de multiplicare în economie al celui mai important instrument financiar, aflat în acest moment la dispoziția întreprinzătorilor. Este singurul program pentru IMM-uri care nu merge pe principiul primul venit, primul servit. Nu există decât un singur criteriu de respingere, doar în cazul firmelor cu capital negativ”, a afirmat Dumitru Nancu.
Barometrul și radiografia sistemului financiar sunt prezentate anual de Banca Națională a României. În ultimul raport de sustenabilitate financiară, România apare cu doi indicatori foarte importanți care arată starea economiei, a situației financiare, și anume rata anuală de creștere a creditului către companii, către IMM, și stocul creditelor acordate companiilor.
”Am avut cea mai mare rată anuală de creștere a creditelor pentru IMM-uri, prin acest program IMM Invest. Capitalizarea companiilor înseamnă o capitalizare a mediului de afaceri. Cel de-al doilea indicator este stocul creditelor acordate companiilor în 2022. Din 1990 până în prezent, stocul creditelor acordate IMM-urilor a fost de 150 miliarde de lei, ceea ce înseamnă 15% PIB”, a detaliat Dumitru Nancu.
Directorul general al Fondului Naţional de Garantare a mai spus că, dintre cele 27 de state ale UE, schema de ajutor de stat IMM Invest este pe primul loc ca bugete.
„Noi facem o finanțare pe flux. Pe IMM Invest, garanția fondului statului a crescut de la 80 la 90%, cu aprobarea Comisiei Europene. IMM Invest este cel mai mare instrument financiar aprobat de Comisia Europeană ca buget pentru România. Din cele 27 de state membre, schema de ajutor de stat a României a IMM Invest este pe primul loc ca bugete – 4,3 miliarde de lei. Doar România are garanție pe 90%, restul statelor au 80%.
Mai avem însă o mare problemă cu cultura antreprenorială, 43% din IMM-urile din România având capitaluri negative, ceea ce înseamnă că, practic, jumătate din capitaluri sunt împrumuturi de la asociații. În România, multe IMM-uri se finanțează cu aport de capital al asociaților. Aici trebuie să mai lucrăm. Și această condiție pusă an de an, să nu aibă capitalurile negative, a dus să scădem cu 10 procente”, a explicat Dumitru Nancu.
Directorul Fondului Național de Garantare a vorbit și de Agro IMM Invest, soluția pentru reducerea deficitului, susținând că în 2026 se va vedea efectul acestui instrument financiar.
„Prin Agro IMM Invest, încercăm să schimbăm balanța comercială. Am introdus acea componentă de 10% nerambursabili, opt luni de zile aveai dobânda subvenționată. Dar, atenție, instrumentele financiare nu au efect pe termen scurt. În 2026 vom vedea efectul acestui instrument financiar”, a precizat Dumitru Nancu.
Potrivit directorului Fondului Național de Garantare, s-au primit deja primele solicitări de garanții pe IMM Invest, cel mai mare interes fiind pe programul IMM Prod, pentru că acolo a fost introdusă o componentă de reconversie, cu cea mai mică dobândă.
”Încercăm să reindustrializăm economia românească. Tot ce este pe producție, încurajăm cu o dobândă mai mică. Este 0,75, plus ROBOR.
Dacă până acum, IMM Prod se adresa doar mediului urban, anul acesta l-am modificat, cu acceptul Comisiei Europene și se adresează și urban și rural”, a adăugat Dumitru Nancu.
Directorul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a explicat și cum funcționează creditele-punte.
„Garantăm creditele-punte. Cum funcționează acestea? De exemplu, s-au aprobat pe femeia-manager 780 de proiecte. Un proiect cuprinde două componente: componenta de nerambursabil, de la bugetul de stat, maximum 85% și minimum 15% contribuție proprie. Pe lângă cei 15% contribuție proprie, tu mai ai de plată taxa pe valoarea adăugată, care este 19%, ceea ce te duce undeva în 34%, plus alte cheltuieli care nu sunt eligibile.
Și atunci am zis să garantăm un credit-punte la cele opt instituții financiare, astfel încât proiectele aprobate să fie finanțate de bancă, ca întreprinzătorii să-și facă cheltuiala, noi garantăm cu 80%. Practic, sunt firme noi care nu au garanții, astfel încât să garantăm tot proiectul”, a explicat Dumitru Nancu.
Directorul Fondului Național de Garantare a detaliat și noutățile programului ”Noua casă”.
„«Noua casă», anul trecut a fost primul an, în care am avut practic un grad de absorbție de 92%. Anul acesta, avem același plafon de 1,5 miliarde.
Este singurul credit ipotecar în care poți cumpăra o locuință până în 140.000 de euro cu TVA 5%.
Fără recepție, nu poți cumpăra. Dar ce am făcut? Avem o promisiune de garantare până-n 18 luni. Dacă în alea 18 luni nu s-a încheiat construcția, nu obții creditul. Împiedicăm, să spun așa, intrarea în neplată”, a conchis directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.