EXCLUSIV VIDEO | Dumitru Nancu, FNGCIMM: ”Impactul fiscal al IMM Invest a fost de 6 ori mai mare de la lansare până în prezent”

Programul IMM Invest, schema de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii pentru obținerea de credite, administrată de FNGCIMM, a avut un impact fiscal de 6 ori de la lansare până în prezent. Anunțul a fost făcut de directorul general al Fondului Național de Garantare pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, Dumitru Nancu, la Gândul Financiar.

54 de miliarde de lei este suma totală cu care au fost creditate întreprinderile mici și mijlocii care au accesat programul IMM Invest.

“Noi, fiind o instituție financiar-bancară supravegheată de Banca Națională, ne referim la raportul de stabilitate financiară al Băncii Naționale. Deci, finanțările acordate cu ajutorul IMM Invest se ridică la 54 de miliarde de lei cu aproape 150% mai mult decât echivalentul creșterii soldului creditelor acordate de întreg sistemul bancar pe ultimul deceniu. Ce înseamnă asta? Schema de ajutor de stat a devenit cel mai de succes program național de finanțare. Deci, cât s-au acordat în ultimul deceniu, a anunțat BNR, pentru IMM-uri vorbim, nu vorbim de alte tipuri de credite pentru persoane fizice sau companii mari, practic, prin programul IMM invest a crescut creditul acordat cu 150%”, a explicat Dumitru Nancu la Gândul Financiar.

Mai mult, plățile făcute de stat către instituțiile financiare în cazul în care nu au mai putut fi returnate creditele de IMM-uirile care le-au accesat au fost de 0.11% din totalul garanțiilor.

“Înseamnă că rata creditelor neperformante este net inferioară ratei înregistrate la nivelul întregului sector bancar, unde avem o rată de performanță de 2,73%. Deci, practic, comparăm acest instrument financiar cu garanția statului din două puncte de vedere. O dată din punct de vedere ca să vedem impactul fiscal – câte credite s-au acordat și câte din ele sunt neperformante. Atâta timp cât ai crescut cu 150% soldul creditelor acordate IMM-urilor iar rata de plată, de default, este 0,11 față de media din sistemul bancar la credite normale, de 2,73, practic arată o sănătate a creditului garantat de stat. Pentru că asta arată practic că acel credit este benefic”, a mai spus directorul general al FNGCIMM.

Prin finanțarea capitalului de lucru, statul a avut de câștigat prin taxe și impozite

Dincolo de rata infimă de default, companiile care au beneficiat de garanții prin IMM Invest în obținerea creditelor au generat valoare economică, după cum au arătat datele auditorului, în raportul de sustenabilitate.

“Companiile  care au beneficiat de garanții prin intermediul IMM Invest au raportat în anul 2021 –  că acolo am avut datele – au raportat o dinamică net superioară numărului de angajați. Deci acele 71.000 de IMM-uri au angajat +5% față de cât aveau înainte deci a crescut și numărul de angajați, deci forța de muncăp a crescut cu 5%, cifra de afeceri a celor 71.000 de IMM-uri  a crescut cu 9%, iar profitul cu 19%. Și marja de profit raportat la vânzări este de7,7% comparativ cu cel înregistrat la întregul mediu de afaceri”, a afirmat Nancu.

În același timp, prin finanțarea capitalului de lucru, statul a avut de câștigat prin taxe și impozite.

“Aceste evoluții reflectă și impactul pozitiv generat prin finanțarea capitalului de lucru, pentru că acolo s-au dus în salarii, s-au dus în plata de impozite, contribuții și taxe. Ce înseamnă crearea de locuri de muncă, deci beneficiarii au crescut de la 650.000 de locuri de muncă la 680.000 de locuri. Această dinamică s-a înregistrat în condițiile în care 8 din 10 firme au raportat creșteri ale numărului de angajați.

Impactul fiscal generat de companiile benficiare ale programului IMM Invest în primul an de la acordarea finanțărilor este de două ori mai mare comparativ cu nivelul garanțiilor acordate. Deci am avut un impact de 1 la 22%

Interviul integral AICI:


Citește și:

Criza despre care nu se vorbește. Un specialist explică de ce au „explodat” prețurile la metale: „Pentru producția telefoanelor e nevoie de aur, argint, crom, wolfram, cobalt”

VIDEO | Inundațiile provocate de vecini reprezintă un sfert din dosarele de daună din ultimii doi ani. Cum ne putem asigura locuința în fața riscurilor suplimentare

Joburi cu salarii de 4.000 de euro în IT, iar munca se poate face „de oriunde”

VIDEO | Ce înseamnă de fapt trecerea către energia verde? Dumitru Chisăliță, AEI: „Trebuie să fim realiști”

VIDEO | Patru consecințe mai puțin pozitive ale pachetului de ajutoare pentru energie. Dumitru Chisăliță, AEI: „Legea a fost făcută pe repede înainte”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...