EXCLUSIV VIDEO | Echitația, un sport costisitor, dar cu efecte terapeutice uimitoare pentru copii. ”Descoperi libertatea de a trăi”

Publicat: 11/06/2023, 10:00

Fie că este practicat doar din plăcere sau ajunge să se transforme într-un sport de performanță, echitația este o activitate costisitoare, pentru care pasionații ajung să scoată din buzunar sume importante de bani, dar cu beneficii uimitoare. Dincolo de avantajele practicării unui sport în aer liber, echitația are efecte benefice asupra psihicului oamenilor, caii fiind folosiți chiar și în tratarea persoanelor cu sindrom Down sau autism.

La Hipodromul din Ploiești, în cadrul centrului de echitație Luna Horse, Robert Stan predă lecții de călărie copiilor și adulților care vor să guste câte puțin din ceea ce reprezintă echitația. A denumit clubul așa după un cal, pe care l-a crescut de când s-a născut, în urmă cu patru ani.

După cum a povestit chiar Robert pentru Gândul, la centrul său de echitație cererea este destul de mare, astfel că aproape în fiecare zi este la manej, de dimineața până seara. Atunci când nu are ore de antrenament, pune cei 10 cai ai săi la dispoziția unei asociații care îi folosește în scop terapeutic, pentru copiii cu sindrom Down sau cu autism.

“Am și copii cu autism care vin, copii cu sindrom Down vin și fac la noi o dată la două săptămâni plimbări. De exemplu, au venit două fetițe gemene, cred că aveau 4-5 ani, care nu vorbeau și, urcându-se pe Moca, pentru că așa o cheamă pe iapa care face cu ei, la câteva săptămâni, primul cuvânt pe care l-au spus a fost «Moca»”, a povestit Robert Stan, pentru Gândul.

Echitația nu este un sport oarecare, spune instructorul, pentru că, pe lângă anumite abilități motrice, presupune un lucru foarte important: legătura dintre om și cal. Tocmai de aceea, cei care vor să practice călăria trebuie să știe că dacă nu vor investi suficient de multă răbdare, nu vor reuși niciodată să stăpânească un cal.

“Partea cea mai dificilă în ce înseamnă echitația, în primul și în primul rând, cred că trebuie răbdare. Dacă nu ai răbdare, nu o să reușești în echitație. Nu e un sport oarecare, e un sport în care lucrezi cu un animal de 400-500 de kilograme, pe care trebuie să îl și stăpânești. Deci, dintr-o dată faci și efort fizic și mental. Totul se leagă, pentru că trebuie să ai o legătură cu calul respectiv. Dacă nu ai nicio legătură, nu faci”, spune Robert.

Cât costă o ședință de călărie și de ce echitația este un sport costisitor

În ceea ce privește costurile, ședința de călărie pornește de la 90 de lei și poate ajunge până la 150 de lei, aceste sume fiind valabile pentru cei care fac călărie recreativ. Pentru performanță, lucrurile arată complet diferit, caz în care intervin costuri adiacente și, bineînțeles, o serie de sacrificii.

Spre exemplu, cei care vor să cumpere un cal, ajung să scoată din buzunar sume consistente, în unele cazuri costurile fiind echivalente cu cele aferente achiziționării unei mașini sau a unei case.

Robert a povestit că, recent, a vrut să-și cumpere încă un cal, pentru care proprietarul cerea aproximativ 25.000 de euro. Caii mai bine antrenați, care au participat și la competiții de top, pot ajunge să coste chiar și sute de mii de euro.

“Ca să echipezi un cal, este destul de costisitor, pe lângă întreținerea lui, care este destul de costisitoare lunar, harnașamentele (șa, frâu), plus auxiliare (șampon, balsam), potcovitul calului. La 45 de zile se potcovește calul, este foarte important potcovitul corect al calului. Sunt mulți factori care influențează costurile astea.

Dacă vor să vină să facă doar de plăcere, nu sunt costuri foarte mari. Costurile ședințelor variază între 90 de lei și 150 de lei, depinde de perioada de timp în care face, de la jumătate de oră la o oră, depinde ce vrea să facă”, a explicat Robert Stan, pentru Gândul.

”În primul rând, câștigi libertate”

Înainte de toate, însă, instructorul de echitație le recomandă tuturor oamenilor, curioși de ceea ce ar putea însemna echitația, să pășească în arenă și să încerce. Dar, să nu se gândească la performanță sau să-și creeze așteptări nerealiste, ci să privească echitația ca pe o relaxare. Până la urmă, spune Robert Stan, indiferent de frecvența cu care practici echitația, cel mai mare câștig este sentimentul de libertate.

“Eu spun tuturor care vin la început că trebuie să o ia ca pe o relaxare. Nu trebuie să o ia ca pe obligație, ca pe un sport. Este un sport în aer liber, diferit deci de sala de fitness. În primul rând, câștigi libertate, libertatea de a trăi pur și simplu”, spune Robert.

Despre libertate vorbește și Mara, una dintre fetițele care se antrenează cu Robert de câteva luni și care este foarte atrasă de călărie, hobby care s-a născut în urmă cu câțiva ani, într-o tabără. Deși are și alte pasiuni, precum tenisul de câmp sau pianul, deocamdată călăria se află în topul preferințelor ei.

“Mi s-a părut mereu interesant să călăresc, nu știu, de când eram mică. Am fost într-o tabără când eram mai mică și atunci cred că am descoperit plăcerea aceasta. Deocamdată este destul de complicat, pentru că nu fac de foarte mult timp. Nici de un an. Este foarte plăcut, pentru că mi se pare că mă eliberează, practic”, a spus Mara.

Cei care sunt curioși să descopere echitația trebuie să știe că acest sport se practică în condiții de maximă siguranță. Robert Stan îi asigură pe toți doritorii că nu li se poate întâmpla nimic rău, tocmai pentru că în primele ore vor fi supravegheați în permanență pe toată durata ședinței de echitație. Mai mult decât atât, caii sunt special antrenați să asculte de comenzile pe care le dă atât Robert, cât și cel sau cea care se află în șa, astfel încât experiența să fie una de neuitat.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cât costă să construiești o casă în 2023 față de 2020. Diferențe uriașe de preț la materiale și mâna de lucru

EXCLUSIV VIDEO | Istoria uitată a micului oraș din România unde mergeai pe stradă și te puteai întâlni cu George Enescu, Nicolae Iorga, I.L. Caragiale și chiar cu regele

EXCLUSIV VIDEO | Constantin Ghinea Dumitrache, artistul comparat cu marele Tudor Gheorghe, și-a transformat atelierul de lucru într-un mic muzeu al satului – GALERIE FOTO

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri