EXCLUSIV VIDEO| Expoziția „Lumea fără timp” semnată Sorin Ilfoveanu, întoarcere la origini. „Peisajele, personajele mele sunt inspirate de la Rădești”

Publicat: 01 04. 2023, 09:30

Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai importanți pictori contemporani din România, și-a expus cea mai nouă serie de lucrări în cadrul expoziției intitulate „Lumea fără timp”. Lucrările evidențiază întreaga energie creatoare a artistului și o viziune profund personală asupra lumii, descoperindu-se, totodată, o întoarcere la origini, în locul începuturilor sale, într-un univers al timpului etern.

Sorin Ilfoveanu susține că cele mai noi lucrări ale sale sunt inspirate de peisajele din comuna Rădești, locul unde și-a cumpărat o casă de vacanță, în anii ‘85.

„Cu expoziția aceasta, dacă nu mă înșel a șasea, am încheiat o serie. Eu lucrez în exclusivitate cu Galeria AnnArt. Țin minte că, în anul 2011, în paralel cu expoziția mare de la Dalles, de culoare, am deschis această galerie cu desene în creion. Aceasta este ultima perioadă a mea, în care expun cele mai recente peisaje de la Rădești, personajele mele, care sunt pe culori, într-o perioadă mai exaltată, pe roșu, pe albastru, și toate se adnotează în jurul unei naturi statice mari, din ciclul masa.

Sunt lucrări făcute de curând. Peisajele sunt inspirate de la Rădești, unde mi-am cumpărat o casă de vacanță, în anii ‘85, țin minte, după ce am avut expoziția la Muzeul de Artă, Palatul Regal. Aceste peisaje sunt din această zonă, o zonă de deal, între Pitești și Câmpulung Muscel – eu fiind născut în Câmpulung Muscel și copilărind în Pitești.

Asta este la jumătatea drumului, iar personajele, împreună cu peisajele, lucrările sinoptice, o parte din ele sunt din aceste locuri. Am făcut fotografii, am făcut schițe, desene. Chiar au venit la expoziție o parte din studenții fostului meu asistent, Alexandru Rădvan, căruia i-am deschis o expoziție la Fundația Culturală de la Pitești, și mă bucur când foștii mei studenți, cu care păstrez legătura, vin și mă urmăresc”, a afirmat Sorin Ilfoveanu, la vernisajul expoziției ”Lumea fără timp”.

Întrebat ce mesaj le transmite celor din tânăra generație care vor să urmeze calea artei, pictorul a spus că le recomandă „să își vadă de lucru cât mai mult, să stea în atelier cât mai mult și să lucreze – și lucrurile vor veni de la sine”, precizând că printre artiștii aflați la început de drum care i-au atras atenția se numără Alexandru Rădvan, Simona Vilău și Alexandru Nicolescu.

Sorin Ilfoveanu consideră că arta este apreciată și în prezent la adevărata ei valoare, menționând că „fiecare timp își are felul său de a recepta arta, iar acum este un timp pentru arta de acum”. Artistul este de părere că lucrurile evoluează în mod „ciclic”.

„Fiecare artist, prin stilul lui, spune ceva, însă în ultima perioadă, s-a cam pierdut meseria – nu meseria, ci modul de a lucra în sensul vechi, a desena, a pune culoare, cu uneltele care au rămas tradiționale de mii de ani – creionul, culoarea”, a complet artistul.

Întrebat ce proiecte are pentru anul acesta, Sorin Ilfoveanu a spus: „Să fiu sănătos. Eu merg în fiecare vară la Rădești și lucrez, continui seria de Levant, desene pe hârtie patinată. Ultima expoziție am avut-o la Galeria Artep din Iași și acum continui această serie”.

Iubitorii de artă pot admira cele mai noi lucrări ale artistului la Galeria AnnArt, unde expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 30 martie – 11 mai 2023, de marți până vineri, între orele 13:00 – 19:00, și sâmbăta, între orele 11:00 – 16:00. De asemenea, fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.

În perioada 1953-1964, Sorin Ilfoveanu a urmat cursurile Liceului „I. Brătianu”, în Pitești, și, ulterior, în perioada 1964-1970, cursurile Universității de Artă din București, la clasa maestrului Corneliu Baba. Din 1971, Sorin Ilfoveanu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În anii ‘90, Sorin Ilfoveanu a fost șef al catedrei de pictură din Universitatea de Arte București, în perioada 1996-2000 a fost decan al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă din București, iar în 2004-2006 a fost rector al Universității Naționale de Arte din București.


CITEȘTE ȘI:

GÂNDURI BUNE. Sorin Ilfoveanu, invitatul Cristinei Stănciulescu: „Meseria de pictor este una a singurătății”

GÂNDURI BUNE. Pictorul Sorin Ilfoveanu, invitatul Cristinei Stănciulescu: „Am văzut locul și m-am gândit că într-o zonă ca asta trebuie să-mi iau și eu o casă”

GÂNDURI BUNE. Pictorul Sorin Ilfoveanu, invitatul Cristinei Stănciulescu: „Arta bizantină mi-a plăcut foarte mult. Am avut o apropiere. Nu pot să-mi explic de ce”

GÂNDURI BUNE. Pictorul Sorin Ilfoveanu, invitatul Cristinei Stănciulescu: „Pe mine colecționarii m-au ajutat foarte mult”