Hackerii români au inventat un dispozitiv ultraperformant pentru clonarea cardurilor bancare, pe care l-au vândut grupărilor infracționale din toată lumea. Victimele au șanse foarte mici să realizeze că în ATM-ul pe care îl folosesc a fost montat un dispozitiv extern, iar prețul pentru un astfel de aparat ajunge la aproximativ 30.000 de euro. Dezvăluirile au fost făcute de comisarul șef Cristian Gheorghe, adjunctul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.
Infracțiunile informatice au luat o amploare din ce în ce mai mare, la nivel mondial, odată cu dezvoltarea tehnicilor și dispozitivelor folosite de răufăcători. Una dintre cele mai bănoase infracțiuni de această natură este clonarea cardurilor bancare.
Dacă la începutul anilor 2000, bancomatele erau fraudate cu furculița, prin așa-numita ”metodă albaneză”, tehnica a cunoscut un salt uriaș odată cu apariția primelor dispozitive de clonare a cardurilor, supranumite și „pisicuțe”.
Realizate în special de electroniști de origine bulgară, „pisicuțele” au îmbogățit o mulțime de hoți din întreaga lume, care au golit cardurile unui număr uriaș de cetățeni ai statelor bogate din Uniunea Europene, dar au acționat cu succes și în SUA.
Comisarul șef Cristian Gheorghe, adjunctul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române a explicat, în interviu, că multe dintre grupările violente au început să abordeze metode infracționale de tip „guler alb”.
„Profesionalizarea polițiștilor i-a făcut pe majoritatea răufăcătorilor români care acționează în străinătate să lase furturile, în condițiile în care cei mai mulți erau spărgători și să se apuce de infracțiuni informatice. De pe urma acestui gen de fapte se câștigă bine, iar riscul să fie prinși sunt ceva mai mici”, a explicat ofițerul.
Comisarul șef Cristian Gheorghe a afirmat că, în urma investigațiilor făcute de autorități, s-a stabilit că persoane de origine română ar fi realizat o nouă generație de dispozitive artizanale destinate clonării cardurilor de credit.
„Momentan se pot spune puține lucruri despre aceste dispozitive. Este o investigație în curs. Ele se vând cu sume care variază între 20.000 și 30.000 de euro, iar cifrele relevă că numărul victimelor a crescut în ultima perioadă”, a mai spus ofițerul.
Urmăriți interviul integral: