VIDEO EXCLUSIV | Ioan Mircea Pașcu despre ”problema noului regim de securitate în Marea Neagră la încheierea războiului”
This browser does not support the video element.
Ioan Mircea Pașcu a vorbit pentru GÂNDUL despre ”problema” României în privința ”noului regim de securitate în Marea Neagră, la încheierea războiului”. Ministrul a menționat și îngrijorarea sa referitoare la lipsa colaborării Rusiei ”în relația de descurajare reciprocă nucleară cu SUA”.
Fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu susține că România are o unică șansă de a fi relevantă în context global: să se promoveze bine atunci când are ocazia să conteze, datorită poziției strategice:
”Noi suntem o țară din categoria celor mici și mijlocii și singura noastră șansă de a intra în jocurile mari, ale politicii mari este în momentul în care zona noastră devine importantă pentru marile puteri. Așa a fost toată istoria noastră.”
Importanța strategică a României în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei sporește atât capacitatea de negociere, cât și gradul de responsabilitate în ceea ce privește atingerea obiectivelor naționale și regionale:
”Suntem într-o zonă extrem de importantă, care atrage, focalizează interesele tuturor marilor puteri. Vedeți că este războiul din Ucraina și în acest context România este o țară importantă, într-o zonă devenită importantă.
În momentul de față avem avantajul că suntem în situația de a avea reflectoarele deasupra noastră.
Avem posibilitatea să ne promovăm mai bine punctele de vedere, interesele și în același timp reversul medaliei este că trebuie să avem mai multă responsabilitate”, a declarat Mircea Pașcu.
Tunurile vorbesc și diplomația așteaptă
Un moment-cheie în dinamica desfășurării războiului din Ucraina l-a avut întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping din luna martie, în cadrul căreia președintele Rusiei și liderul de la Beijing au pus bazele unei cooperări strategice.
Cu toate acestea, Beijingul și-a declarat imparțialitatea în ceea ce privește războiul.
Summit-ul dintre Putin și Xi ”nu a justificat așteptările grandioase care fuseseră pompate înainte. El a consfințit statutul de junior al Rusiei comparativ cu China”, a conchis Ioan Mircea Pașcu.
Fostul vicepreședinte al Parlamentului European a sintetizat situația globală la acest moment:
”Când tunurile tac, diplomații încep să vorbească. Deocamdată tunurile vorbesc și diplomația așteaptă.
Ioan Mircea Pașcu și-a prezentat convingerea că ”Rusia fiind decuplată puternic de Europa, pentru că exportul de gaze și energie s-a redus aproape la 0, se va orienta tot mai mult spre zona Orientului Îndepărtat, spre zona Asiei de Est și spre zona Indo-Pacific.”
”Politica mondială se făcea și se desfăcea în Europa, între puterile europene. În momentul de față, nu mai e așa”
Un alt motiv strategic de decuplare a Rusiei față de puterile europene ține de faptul că Europa nu mai are aceeași relevanță în politica globală, susține Ioan Mircea Pașcu:
”Politica mondială se făcea și se desfăcea în Europa, între puterile europene. În momentul de față, nu mai e așa. Nu mai e așa și atunci Rusia nu mai are un interes politic să rămână la masa de joc a europenilor. Ea se mută la masa care va fi principala masă, respectiv zona indo-pacific.
Să nu uităm că acolo va fi marea bătălie, pentru că acolo avem resursele din Siberia care devin accesibile datorită schimbărilor climatice. Avem ruta de Nord, care trece prin oceanul înghețat și care devine și ea practicabilă și numai aia reduce cu 7 zile drumul din partea respectivă a Asiei și Europa și ca atare jocurile încep și confruntarea cea mai mare este între China și SUA.
Jocurile încep să se facă la masa aceea, ori Rusia decuplată de Europa pentru că nu mai poate să exporte gaz și energie, nu mai are nici interesul să participe la aceste jocuri, dar este și ostracizată de europeni și atunci probabil se va muta acolo.
Dacă se va muta acolo, lucrul ăsta cred că i-ar conveni Chinei și cred că își vor atrage de partea lor și Coreea de Nord. Coreea de Nord care este agentul provocator perfect. Când au nevoie să creeze o dandana roagă pe dictatorul nord coreean și el mai dă drumul la vreo 2 rachete și creează o criză” a radiografiat Mircea Pașcu interesele Rusiei în plan extern și prefigurarea unui nou bloc de forțe militare.
Problema noului regim de securitate în Marea Neagră la încheierea războiului
Indiferent de deznodământul războiului din Ucraina, acesta va genera în zona Mării Negre un nou regim de securitate susține Ioan Mircea Pașcu, ceea ce are un impact extrem de puternic asupra României, interesul Rusiei pentru accesul la Dunăre și la Marea Neagră fiind unul pregnant de-a lungul istoriei:
”Noi avem aici războiul, să vedem cum se încheie. Avem de rezolvat problema noului regim de securitate în Marea Neagră la încheierea războiului, avem de rezolvat problema reconstrucției Ucrainei și mai ales problema sistemului de securitate care va fi încetățenit după terminarea războiului.
Toate aceste lucruri rămân pe agendă și sunt foarte importante, iar pentru o țară ca a noastră sunt cruciale.
Dincolo se echilibrează cu ce începe să se întâmple tot mai mult în zona indo-pacific” a subliniat fostul ministru schimbarea polilor de putere.
Dacă Putin apasă pe butonul nuclear, și Rusia dispare
Întrebat fiind asupra posibilității începerii unui al III-lea Război Mondial, Ioan Mircea Pașcu a amintit faptul că pericolul atacului nuclear nu este unul real, ci mai degrabă o retorică agresivă din partea Rusiei:
”Nu există interes să aruncăm totul în aer să ajungem ca în Planeta Maimuțelor, când personajul principal descoperă statuia libertății într-o grotă.
Multă lume pleacă de la premisa că Putin are libertatea de acțiune completă și el poate să apese pe buton. Dacă el apasă pe butonul nuclear, și Rusia dispare. Garantat.
De aici, cel mai mult de pierdut ar avea China. Pentru că ea nu susține amenințări nucleare, utilizarea armelor nucleare. Ea are un rol restrictiv în raport cu acțiunile Rusiei.
Lucrul acesta s-a văzut recent, după ce a plecat XI de acolo și Putin a mutat armele nucleare tactice și în Belarus. A anunțat că face lucrul acesta și imediat China a protestat.”
Lipsa de cooperare pentru descurajarea nucleară
Dacă fostul ministru al Apărării nu consideră că pericolul nuclear este unul real, acesta a vorbit însă despre îngrijorarea pe care o are din cauza faptului că Rusia s-a retras din Tratatul START și nu mai cooperează în ceea ce privește descurajarea militară nucleară:
”Ce mă îngrijorează totuși, într-o oarecare măsură, este că rușii au început să nu mai colaboreze în relația de descurajare reciprocă nucleară cu SUA, nu mai dau date, au înghețat tratatul START, nu l-au denunțat.
Lucrurile astea nu sunt de bun augur, dar occidentalii, mai ales SUA au posibilitatea să monitorizeze toate mișcările pe care rușii le fac legat de arsenalul lor.
Până acuma, retorica a fost destul de agresivă, dar în fapt, pe teren, ea nu a fost urmată de măsuri concrete din partea rușilor, ceea ce a fost un lucru pozitiv”, a menționat Ioan Mircea Pașcu la GÂNDUL EXCLUSIV.
Urmăriți interviul integral: