Iulius Marian Firczak, secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a spus, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că refinanțările pentru persoanele care au creditele cu dobândă variabilă nu-și mai au rostul acum, în condițiile în care se estimează că IRCC și ROBOR vor atinge un maximum până cel târziu în luna aprilie.
”Din păcate, perioada refinanțărilor pentru cei care au creditele cu rată variabilă se apropie de sfârșit, în sensul în care IRCC și ROBOR, indicii pe care îi au în contractul de credit românii, se apropie de un maxim în luna februarie și martie, cel târziu aprilie 2023. Este puțin cam târziu pentru refinanțare. Este posibil să crească, cu un punct – două procentuale, și atunci ar mai avea sens, acum, o refinanțare cu dobândă fixă”, a explicat deputatul.
Iulius Firczak precizează că, într-un scenariu negativ, cu inflație care ar crește și după primăvara anului 2023, s-ar schimba datele în ce privește refinanțarea creditului și ar fi de preferat trecerea de la dobândă variabilă la dobânda fixă.
”Este adevărat că poate să se întâmple și scenariul negativ în care să nu se atingă vârful inflației în martie și inflația să continue să crească și după martie, aprilie încolo. Atunci, da, acum ar fi bună o refinanțare”, a spus deputatul.
Secretarul Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților a adăugat că refinanțarea ar fi o soluție mai mult pentru persoanele care au credite legate de ROBOR .
Pentru cei care au credite în ROBOR, acolo într-adevăr soluția este în continuare refinanțarea, fie pe dobândă variabilă IRCC plus marjă, fie pe dobândă fixă.
Astăzi, având în vedere că mai sunt câteva luni de creștere a indicilor, într-adevăr, pentru cei cu creditele în ROBOR, dacă până acum n-au reușit să refinanțeze, soluția trebuie să fie o refinanțare cu dobândă fixă, pentru 3-5 ani”, a explicat deputatul.
Iulius Firczak a menționat că dacă, în jurul lunii martie 2023, inflația va atinge un maxim, ulterior soluția rămâne tot creditul cu dobândă variabilă.
”O regulă importantă din creditare spune că trebuie să iei credit în moneda în care câștigi. Degeaba sunt mai bune dobânzile acum la euro dacă tu nu câștigi în euro. Dacă iei salariul în lei, iei credit în lei. Acolo într-adevăr dobânzile sunt mai mari.
Nu sunt de speriat încă dobânzile, mai are efect încă varianta cu refinanțarea pe dobândă fixă.
Sper eu să se atingă vârful la începutul primăverii 2023, ceea ce ar însemna că soluțiile vor fi din nou creditele cu dobândă variabilă” a declarat Iulius Firczak despre posibilitatea refinanțării creditelor.
Urmăriți interviul integral: