EXCLUSIV VIDEO | Legătura neștiută dintre bătăușul Adrian Ulise și Kostas Passaris, unul dintre cei mai periculoși criminali: „A fost prietenul meu. Știam că e rău, dar nici chiar așa” (Partea a II-a)
Adrian ”Ulise” Gheorghe, fostul boxer profesionist devenit cunoscut în aproape toată țara drept unul dintre cei mai temuți bătăuși de stradă, vorbește deschis, în cea de-a doua parte a interviului acordat pentru Gândul, despre bătăi, recuperări de bani, despre conflictele cu alți lideri interlopi, despre prietenia pe care a avut-o cu ucigașul grec Kostas Passaris, dar și despre alte aventuri care l-au trasformat într-unul dintre cei mai temuți oameni ai acelor vremuri.
- În cursul anului 2000, Konstantinos Passaris, fugar din Grecia, unde omorâse cinci polițiști și evadase ajutat de Paul Popa, considerat de autoritățile noastre, la un moment dat, drept cel mai periculos român, obișnuia să-și facă veacul în cartierul Regie din București.
- Grecul era cunoscut mai mult ca „escroc sentimental”, dar participa și la lupte de stradă. Acesta a mers inclusiv la un scandal cu unul dintre apropiații clanului Cămătaru.
Ulise povestește în prima parte a interviului că în jurul restaurantului Shorley din Regie se coagulase un grup extrem de puternic, format, în principal, din sportivi de performanță, majoritatea încă în activitate. Salariile erau bune pentru acele vremuri, în jur de 400 de dolari pe lună, la care se adăugau bonusuri atunci când responsabilii cu securitatea „nimiceau” pe câte cineva. Aceste prime îi făceau pe sportivi să fie foarte atenți și să intervină imediat, în forță, uneori pentru incidente minore.
Interviul poate fi urmărit și pe canalul de YouTube GÂNDUL.
Pentru că zona era pe atunci un punct de atracție foarte important, asemănător Centrului Vechi de acum, faima „bodyguarzilor” s-a întins repede, iar Ulise și tovarășii săi au început să fie contactați pentru a recupera sume de bani sau bunuri.
”Afacerile” mergeau bine, iar bătăile ca în filme se țineau lanț, mai ales că începuseră să apară din ce în ce mai mulți rivali. Ulise povestește că luptele de stradă aveau loc, de obicei, între grupuri formate din aproximativ 20 de persoane, care foloseau, în mod curent, cuțite și bâte.
În acest mediu brutal a apărut, undeva în cursul anului 2000, un tânăr fugar din Grecia, care omorâse cinci polițiști eleni și evadase ajutat de Paul Popa, care atunci era considerat de autoritățile române drept cel mai periculos român.
Prietenul Passaris, un „escroc sentimental”
Passaris s-a împrietenit cu Ulise, care spune că nu și-a dat seama cât de violent este acesta, mai ales că, atunci când l-a cunoscut, grecul era mai degrabă un „escroc sentimental” decât un criminal.
„Era un escoc sentimental. Știam că e rău, nu trebuia să te rogi de el dacă era un scandal, dar nu credeam că este atât de rău”, povestește Ulise despre autorul dublului asasinat de la casa de schimb valutar Petit Bijou din centrul Capitalei, pe care Passaris a jefuit-o în noiembrie 2001.
Mai mult, Kostas Passaris ar fi participat și la o răfuială pe care grupul boxerilor din Regie a avut-o cu liderul interlop Adrian Mogoș, din orașul Pantelimon, unul dintre prietenii apropiați ai fraților Nuțu și Sile Cămătaru.
Recuperare cu final neașteptat
Pe fondul faimei pe care o căpătase, Ulise a trăit și momente comice, în ciuda contextului violent în care au avut loc. După ce a împrumutat de la o femeie de afaceri apropiată lumii interlope o sumă de bani pe care nu a mai restituit-o, Ulise s-a trezit la ușă cu doi bărbați înarmați cu pistoale cu gaze, care veniseră să recupereze datoria.
Femeia care îi angajase nu le spusese cine este datornicul, în condițiile în care numele Adrian Gheorghe, trecut în contractul de împrumut, nu le spunea absolut nimic.
Ulise i-a poftit în apartament, i-a pus la masă și după o discuție în care s-a prefăcut intimidat, i-a amenințat cu o pușcă de vânătoare, pe care o ținea prinsă sub balustrada balconului. Îngroziți, cei doi au început sî plângă, iar în disperare de cauză, unul dintre ei i-a spus că este prieten cu „Ulise de la Shorley”. Atunci, bărbatul i-a cerut să-l sune pe acest „Ulise”, moment în care mobilul a început să-i vibreze pe masă.
Acest incident arată notorietatea pe care Ulise o căpătase în acele vremuri. O astfel de viață implică însă și riscuri foarte mari. În cea de-a treia parte a interviului, Adrian Ulise va vorbi despre răzbunările unora dintre victime, despre forța nebănuită a omului care se lupta pentru viața lui în momente de maximă tensiune, despre modul radical de negociere al autorităților disperate să prevină izbucnirea unui război fără precedent în lumea interlopă, dar și despre alte peripeții ce par rupte dintr-un film de acțiune.