EXCLUSIV VIDEO | Livratorii de mâncare străini, în număr tot mai mare: „România este o țară cu adevărat grozavă. Aici pot câștiga bani”

Publicat: 27/08/2023, 10:15

Lipsa de livratori în România determină tot mai multe companii să angajeze personal din afara țării. Majoritatea angajaților sunt atât din state asiatice, precum Sri Lanka, Bangladesh sau Pakistan, dar și din țări africane, cum ar fi Etiopia. Cu toate că salariile pe care le primesc și condițiile de muncă nu sunt unele strălucite, străinii spun despre România că „este o țară cu adevărat grozavă”, care le dă posibilitatea să își asigure un trai mult mai bun decât o pot face în țara lor de origine.

Potrivit datelor oferite de Inspecția Muncii, aproape 2.000 de muncitori străini lucrează, în prezent, ca livratori sau curieri în România, dintr-un total de 27.000. Zilnic, aceștia parcurg zeci de kilometri prin București sau alte orașe mari ale României, pe biciclete sau scutere, pentru a livra oamenilor mâncare sau diverse alte servicii.

În medie, un curier livrează o comandă la fiecare 24 de minute, iar în ultimii trei ani, numărul comenzilor pentru mâncare a crescut de 15 ori. Deoarece piața a explodat, iar curierii abia mai pot face față cererii, multe dintre companiile de delivery aduc forță de muncă din Asia și Africa.

„Sunt livrator de mâncare la Bolt și sunt deja de patru luni aici. Lucrez și locuiesc aici, în România. România este o țară cu adevărat grozavă”, susține un bărbat venit tocmai din statul sud-asiatic Bangladesh și stabilit, în prezent, în București.

Întrebat cu cât este plătit pentru jobul pe care îl desfășoară, livratorul a precizat: „Pe lună, cu 2.500 de lei. Compania la care sunt angajat îmi dă salariul în fiecare lună. Dacă îmi fac targetul complet, îmi dau salariu fix. Dacă targetul nu este complet, însă, primesc mai puțini bani”.

„În România, pot câștiga bani, iar familia mea așteaptă să trimit bani”

În ceea ce privește timpul petrecut în țara noastră, bărbatul a răspuns: „Mă bucur de viața de aici. În România, oamenii, cultura, totul este bine. Îmi place asta. Sunt musulman, Bangladesh este o țară majoritar musulmană. Aici sunt religii mixte, dar nu este nicio problemă”.

Întrebat, de asemenea, dacă ia în calcul posibilitatea de a se întoarce, la un moment dat, în țara sa de origine, livratorul a menționat: „Nu, nu acum, pentru că aici pot câștiga bani, iar familia mea așteaptă să trimit bani”.

Un bărbat venit din statul sud-asiatic Sri Lanka susține că se află de trei luni în România și că „este totul în regulă”: „În țara mea sunt câteva probleme, dar aici este bine. Toată familia mea este în Sri Lanka. În fiecare lună le trimit bani părinților mei”.

„În mod normal, sunt plătit cu 550 de dolari pe lună. Cultura este cu totul diferită. Nu știu exact cum să explic, dar este foarte diferită. Unii oameni sunt buni, alții sunt răi. Este la fel ca la mine în țară”, a mai spus livratorul.

Întrebat dacă românii obișnuiesc să îi lase bacșiș în urma serviciilor pe care le oferă, acesta a recunoscut: „Uneori. Nu toți, însă unii oameni îmi lasă bacșiș. După doi ani, am în plan să mă întorc înapoi în țara mea”.

„România este o țară frumoasă, iar oamenii sunt cu adevărat buni”

„Am venit în România să lucrez ca livrator. Câștig între 500 și 700 de lei pe săptămână. Sunt condiții decente”, a afirmat un tânăr venit din statul est-african Etiopia și care locuiește de trei luni în România.

În ceea ce privește traiul în România, acesta a precizat: „Este bine. Îmi place orașul, toate localitățile și orașele. Este o țară frumoasă. Oamenii sunt buni, cu adevărat buni. Românii îmi lasă tips de fiecare dată – online și cash”.

Întrebat dacă și-ar dori ca pe viitor să se întoarcă în țara sa natală, livratorul a specificat: „Nu știu. Familia mea este în Etiopia, ei acolo locuiesc și muncesc. Îmi ajut familia prin faptul că stau în această țară. Muncesc și le trimit bani”.

Un alt tânăr venit din Etiopia, care se află de doar două săptămâni în țara noastră, susține că i se pare „foarte drăguț” în România, iar locația sa preferată este Centrul Vechi din București.

De asemenea, livratorul a menționat faptul că românii i se par oameni „foarte buni”, care îi lasă bacșiș de fiecare dată în urma livrărilor pe care le face. În ceea ce privește timpul pe care plănuiește să îl petreacă în România, acesta a menționat: „Vreau să stau aici o perioadă”.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Import-exportul legal de imigranți, o super-afacere în contextul crizei forței de muncă din România. Câți rămân și câți fug în Occident

Gestul ȘOCANT pe care l-au făcut doi tineri din Buzău care au comandat pizza. Livratorul a sunat imediat la poliție

VIDEO | Ce a pățit un livrator de pizza care a înjurat o clientă, nemulțumit de bacșișul primit. Câți bani îi oferise femeia

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Propunerea care-l scoate pe Geoană din turul II. Putere absolută pentru funcționarii ANAF
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...