Lipsa de livratori în România determină tot mai multe companii să angajeze personal din afara țării. Majoritatea angajaților sunt atât din state asiatice, precum Sri Lanka, Bangladesh sau Pakistan, dar și din țări africane, cum ar fi Etiopia. Cu toate că salariile pe care le primesc și condițiile de muncă nu sunt unele strălucite, străinii spun despre România că „este o țară cu adevărat grozavă”, care le dă posibilitatea să își asigure un trai mult mai bun decât o pot face în țara lor de origine.
Potrivit datelor oferite de Inspecția Muncii, aproape 2.000 de muncitori străini lucrează, în prezent, ca livratori sau curieri în România, dintr-un total de 27.000. Zilnic, aceștia parcurg zeci de kilometri prin București sau alte orașe mari ale României, pe biciclete sau scutere, pentru a livra oamenilor mâncare sau diverse alte servicii.
În medie, un curier livrează o comandă la fiecare 24 de minute, iar în ultimii trei ani, numărul comenzilor pentru mâncare a crescut de 15 ori. Deoarece piața a explodat, iar curierii abia mai pot face față cererii, multe dintre companiile de delivery aduc forță de muncă din Asia și Africa.
„Sunt livrator de mâncare la Bolt și sunt deja de patru luni aici. Lucrez și locuiesc aici, în România. România este o țară cu adevărat grozavă”, susține un bărbat venit tocmai din statul sud-asiatic Bangladesh și stabilit, în prezent, în București.
Întrebat cu cât este plătit pentru jobul pe care îl desfășoară, livratorul a precizat: „Pe lună, cu 2.500 de lei. Compania la care sunt angajat îmi dă salariul în fiecare lună. Dacă îmi fac targetul complet, îmi dau salariu fix. Dacă targetul nu este complet, însă, primesc mai puțini bani”.
În ceea ce privește timpul petrecut în țara noastră, bărbatul a răspuns: „Mă bucur de viața de aici. În România, oamenii, cultura, totul este bine. Îmi place asta. Sunt musulman, Bangladesh este o țară majoritar musulmană. Aici sunt religii mixte, dar nu este nicio problemă”.
Întrebat, de asemenea, dacă ia în calcul posibilitatea de a se întoarce, la un moment dat, în țara sa de origine, livratorul a menționat: „Nu, nu acum, pentru că aici pot câștiga bani, iar familia mea așteaptă să trimit bani”.
Un bărbat venit din statul sud-asiatic Sri Lanka susține că se află de trei luni în România și că „este totul în regulă”: „În țara mea sunt câteva probleme, dar aici este bine. Toată familia mea este în Sri Lanka. În fiecare lună le trimit bani părinților mei”.
„În mod normal, sunt plătit cu 550 de dolari pe lună. Cultura este cu totul diferită. Nu știu exact cum să explic, dar este foarte diferită. Unii oameni sunt buni, alții sunt răi. Este la fel ca la mine în țară”, a mai spus livratorul.
Întrebat dacă românii obișnuiesc să îi lase bacșiș în urma serviciilor pe care le oferă, acesta a recunoscut: „Uneori. Nu toți, însă unii oameni îmi lasă bacșiș. După doi ani, am în plan să mă întorc înapoi în țara mea”.
„Am venit în România să lucrez ca livrator. Câștig între 500 și 700 de lei pe săptămână. Sunt condiții decente”, a afirmat un tânăr venit din statul est-african Etiopia și care locuiește de trei luni în România.
În ceea ce privește traiul în România, acesta a precizat: „Este bine. Îmi place orașul, toate localitățile și orașele. Este o țară frumoasă. Oamenii sunt buni, cu adevărat buni. Românii îmi lasă tips de fiecare dată – online și cash”.
Întrebat dacă și-ar dori ca pe viitor să se întoarcă în țara sa natală, livratorul a specificat: „Nu știu. Familia mea este în Etiopia, ei acolo locuiesc și muncesc. Îmi ajut familia prin faptul că stau în această țară. Muncesc și le trimit bani”.
Un alt tânăr venit din Etiopia, care se află de doar două săptămâni în țara noastră, susține că i se pare „foarte drăguț” în România, iar locația sa preferată este Centrul Vechi din București.
De asemenea, livratorul a menționat faptul că românii i se par oameni „foarte buni”, care îi lasă bacșiș de fiecare dată în urma livrărilor pe care le face. În ceea ce privește timpul pe care plănuiește să îl petreacă în România, acesta a menționat: „Vreau să stau aici o perioadă”.
CITEȘTE ȘI: