Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | VIDEO Magda Urse, pictorița care folosește în lucrările proprii pigmentul Albastrului de Voroneț și-a expus tablourile în cadrul vernisajului ”Ra”. Expoziția poate fi admirată la Galeria Simeza

EXCLUSIV | VIDEO Magda Urse, pictorița care folosește în lucrările proprii pigmentul Albastrului de Voroneț și-a expus tablourile în cadrul vernisajului ”Ra”. Expoziția poate fi admirată la Galeria Simeza

Galeria Simeza a devenit neîncăpătoare vinerea aceasta, cu ocazia vernisajului expoziției ”RA”, a picturilor Magdei Urse și a sculpturilor lui Virgil Suciu. Magda Urse este singurul pictor care folosește în lucrările proprii pigmentul Albastrului de Voroneț, pierdut de peste 600 de ani.

 

Galeria Simeza, de pe Bulevardul Magheru a devenit neîncăpătoare vineri, cu ocazia Expoziției RA, a pictoriței Magda Urse și a sculptorului Virgil Suciu. Numeroșii iubitori de artă, care și-au dorit să admire vernisajul au umplut unul dintre bulevardele centrale ale Capitalei.

Magda Urse, pictor consacrat, cu notorietate între iubitorii de artă, a participat activ în mari proiecte de restaurare, atât a a monumentelor, cât și a numeroaselor lucrări aflate în colecții particulare și muzee.

Unicitatea tablourilor Magdei Urse rezidă și în faptul că aceasta este singurul pictor care folosește pigmentul din care a fost creat Albastrul de Voroneț și a cărui rețetă de preparare a fost pierdută de peste 600 de ani. Dorința Magdei, de a reproduce acest pigment unic s-a născut în perioada în care aceasta a făcut parte din colectivul care a restaurat Voronețul.

 

”Noi pictorii nu vindem obiectul in sine, noi transmitem o părticică din noi, un întreg conglomerat de gânduri și sentimente, amestecate în culori așezate pe un suport”

Provenind dintr-o familie de artiști, unde muzica, pictura, arta în general a fost mereu prezentă, Magda Urse a început să picteze în jurul vârstei de 5 ani, sub îndrumarea profesorilor Costin Neamțu și Elena Surdu Stănescu. Ulterior, a urmat un liceu de specialitate, Liceul Nicolae Tonitza și apoi cursurile Universității de Artă din București.

”Primii beneficiari, colecționari promotori ai picturilor mele au fost chiar părinții mei, urmați de cunoștințele apropiate. Am apreciat mereu bucuria pe care o generează lucrările mele și faptul că prin pictură, obiectul în sine, tabloul capătă o viață foarte lungă alături de cel care l-a cumpărat sau alături de cel căruia i-a fost dăruit” mărturisește artista.

Inspirația pictoriței și-a schimbat de-a lungul timpului valențele. După cum ea însăși afirmă ceea ce a îndemnat-o spre pictură a fost  inițial ”contemplarea naturii specifică fiecărui copil, urmată de contemplarea creației divine în ansamblu, dorința de a traversa timpul cu o trăire de moment pe care să o pot transmite celorlalți, peste ore sau ani.

Noi pictorii nu vindem obiectul în sine, noi transmitem o părticică din noi, un întreg conglomerat de gânduri și sentimente, amestecate în culori, așezate pe un suport.”

”Imaginea în sine poate să transmită altceva în funcție de starea privitorului”

Referitor la motivele centrale ale tablourilor sale, Magda Urse plasează pictura ”în zona sentimentelor, a trăirilor de multe feluri, a amintirilor și a imaginației. Ele pot să apară și să fie surprinse în multe feluri și multe momente, mai mult, imaginea în sine poate sa transmită altceva în funcție de starea privitorului, de modul în care cade lumina pe lucrare, de locul în care este așezată, de capacitatea fiecăruia, de dorința de a se lăsa purtat spre trăiri sufletești, spre imaginație.

Am folosit în lucrările mele peisaje, portrete, animale, celebrități, personaje dragi, marea, nuduri, flori, simboluri iconografice.”

Despre materialele pe care le utilizează, pictorița a povestit că a experimentat mult în privința materialelor suport, a șasiurilor, culorilor și ustensilelor folosite, trăsătură imprimată și de meseria sa de restaurator:

”În acest moment folosesc cele mai bune pânze suport pe care le-am putut găsi, șasiuri profesionale de restaurare, făcute într-un atelier specializat, care le execută la comandă special pentru mine. Folosesc culori de ulei de cea mai buna calitate și mă asigur de rezistența în timp a lucrărilor, inclusiv dacă este cazul, folosind rame profesionale.”

 

Magda Urse, unicul pictor care folosește pigmentul celebrului Albastru de Voroneț, pierdut de peste 600 de ani

La vremea la care a făcut parte din echipa care a executat lucrări de restaurare la Mănăstirea Voroneț, în afara cadrului tehnic specific, artista s-a gândit la momentul pictării bisericii la cei care au lăsat posterității Albastrul de Voroneț:

Acum peste 650 de ani acești oameni nu aveau magazine specializate de la care să-și procure materialele, pensule, pigmenți, lianți. Ei foloseau materiale locale și în cazul Albastrului de Voroneț. Fiind o lucrare ctitorită în timpul domniei lui Ștefan cel Mare a fost folosită o piatră semiprețioasă. Este vorba de azurit. Azuritul trece printr-un proces tehnologic laborios, până la momentul la care devine un pigment cu granulație extrafină. Diferențele de nuanță între fresca și pictura în ulei sunt date de liantul folosit” dezvăluie pictorița secretul Albastrului de Voroneț.

 

”Știu și simt când pictez, că lucrarea va ajunge la cineva care o apreciază enorm, simt că este a lui sau a ei, fără să știu numele sau chipul”

Fiind apreciată de colecționari de artă, care au în portofoliu lucrările sale, de elevi din liceele de artă sau universități, de profesorii lor, artiști și critici, Magda Urse a surprins o legătură inexplicabilă, dar foarte puternică, între pictor și privitor:

Tot ce știu este că am pictat și pictez cu plăcere întotdeauna. Pentru mine pictura nu este muncă. Este un fel al meu de a-mi exterioriza trăirile, gândurile, bucuria de a încremeni în timp momente, pe care cu ajutorul vorbelor nu aș fi reușit. Este un schimb de energie. Știu și simt când pictez, că lucrarea va ajunge la cineva care o apreciază enorm, simt că este a lui sau a ei, fără să știu numele sau chipul. Undeva cred că exista o comunicare subconștientă. Pictura da liber imaginației. Așa cum se așază pe pânză straturi de culoare, nuanțe, texturi, tot așa gândurile privitorilor nasc trăiri diferite, stări diferite, momente în care se întrepătrund.”

Tablourile Magdei Urse sunt apreciate de tineri, de vârstnici, de oameni cu pregătire și profesii diverse. ”Sunt poate cel mai frumos cadou, deoarece vor străbate timpul și vor transmite acel ceva mistic, mulți ani de acum încolo” mărturisește artista.

Picturile Magdei Urse, alături de sculpturile lui Virgil Suciu pot fi admirate gratuit, până pe 02 martie în cadrul Galeriei Simeza de pe Bulevardul Magheru, nr 20.

 

Jurnalist Politic vezi toate articolele

Citește și