EXCLUSIV VIDEO | Mamaia, pustie în plin sezon, dar cu prețuri ridicate. Cât a ajuns să coste un weekend pentru două persoane la ”perla litoralului”

Publicat: 27 06. 2023, 17:00

Sezonul estival a început deja de aproape o lună, dar stațiunea Mamaia, cea mai populară de pe litoralul românesc, care în trecut mustea de turiști în această perioadă, acum este plină de scaune și șezlonguri goale. Cu toate acestea, tradiția prețurilor piperate încă se păstrează.

Ca niciodată, la o lună după startul sezonului estival stațiunea Mamaia este pustie. În comparație cu anii trecuți, când la orele prânzului, de exemplu, era greu să prinzi un loc la o terasă, acum, abia dacă zărești două-trei mese ocupate. Nici pe malul mării nu se înghesuie oamenii, chiar dacă temperatura apei este ideală, ajungând la 22-23 de grade Celsius.

”Acum câteva zile, când am venit aici să mâncăm la prânz, eram doar noi și ospătarii. Astăzi, sunt trei mese ocupate, deci deja putem spune că e arhiplin. Așa e peste tot, pustiu și pe plajă, și la terase”, spune Ștefan, un turist care a venit la Mamaia pentru câteva zile, împreună cu fiul său.

La mai toate terasele sunt afișate oferte, unii reduc nota de plată cu 20%, alții au meniul zilei la preț special, sunt și cei care au ”happy hours”, adică anumite intervale orare în care totul este mai ieftin.

În speranța că doar-doar o mai apărea un client, chelnerii stau la intrarea teraselor, pe aleea de promenadă, iar când în sfârșit trece cine cineva, îl îndeamnă să se oprească și să servească prânzul, cina sau măcar o băutură.

Pentru un meniu complet, prețurile pot urca, în medie, până la 100 de lei de persoană

Prețurile sunt pe măsura renumelui stațiunii. De exemplu, o ciorbiță de legume (300 g), costă la una dintre terase aproape 25 de lei, în timp ce un storceag este 40 de lei.

La o altă terasă, salata bulgărească este aproape 30 de lei, iar cea cu pui costă 40 de lei. La felul principal, pomana porcului sau saramura de pui costă 50 de lei, în timp ce un șnițel de pui cu cartofi ajunge la aproape 65 de lei.

La aceste terase, o bere costă cel puțin 13-15 lei, dar ajunge și la 23-25 de lei, în timp ce un cocktail este de la 30 de lei în sus.

Oamenii pot opta, însă, și pentru „Meniul zilei”, care pornește de la 30 de lei și poate ajunge până la 40 de lei, în funcție de ceea ce conține, dar aceste prețuri nu includ băuturile.

Nici desertul nu este inclus în „Meniul zilei” peste tot, așadar turiștii trebuie să plătească în plus. O porție de clătite de 120 de grame, de exemplu, costă, la unul dintre restaurante, 21,5 lei. Dacă porția este ceva mai generoasă, prețul poate crește până la 23,5 lei.

Pe de altă parte, la o altă terasă de pe esplanada din Mamaia care vinde numai clătite și înghețată, prețul unei „Clătite uriașe” variază între 10 lei și 22 de lei, însă cea mai scumpă are aproximativ 300 de grame, deci porția este mai mare decât la restaurantele unde se servește și mâncare.

Așadar, dacă facem o medie a prețurilor, pentru o masă care include o ciorbă, un fel principal și o bere, un turist plătește, în general, între 80 și 100 de lei, adică aproximativ 20 de euro.

La hotelurile de 3 stele din Mamaia, cazarea costă peste 300 de lei pe noapte

Chiar dacă nu au turiști, prețul cazărilor a rămas ridicat, astfel că, pentru o noapte într-un hotel de 3 stele din stațiunea Mamaia, costul mediu este de 300-400 de lei, cu mic dejun inclus. Însă, este foarte probabil ca prețurile să crească în perioada următoare.

”Am plătit 350 de lei pe noapte pentru o cameră, iar doamna de la recepție mi-a zis că am prins un preț foarte bun, mai ales că am micul dejun inclus. Mie mi s-a părut mare, mai ales că nu sunt decât vreo 3-4 camere ocupate, dar doamna a zis că o să crească la aproape 500 de lei. Mi se pare ciudat, cum să mărești prețul în condițiile în care și așa nu ai clienți”, se întreabă retoric Ștefan, considerând că serviciile sunt de proastă calitate, iar prețurile nejustificat de mari.

Dovadă a celor spuse de el stă afișul lipit pe ușa liftului de la hotelul în care s-a cazat împreună cu fiul său. Angajații au restricționat folosirea acestuia, rugându-i pe turiști să folosească liftul doar dacă este absolut necesar, așa încât cei care sunt cazați la etaj sunt nevoiți să urce și să coboare scările de fiecare dată când intră sau ies din hotel.

„Vă rugăm să folosiți liftul doar dacă este strict necesar. Liftul poate fi folosit de cel mult două persoane odată”, au scris angajații hotelului pe afișul lipit pe ușa ascensorului.

Un hotel din Mamaia își anunță clienții să nu folosească liftul decât dacă este strict necesar

Dacă facem un calcul, un weekend în stațiunea Mamaia pentru 2 persoane poate ajunge să coste, în medie, aproximativ 2.000 de lei, socotind aici doar banii pentru cazare și mâncare. Dacă adăugam costul transportului și al altor activități care pot fi făcute la malul mării (plimbare cu barca, cu skijet-ul sau achiziționarea unor suveniruri), turiștii pot ajunge să scoată din buzunar sume considerabile de bani.

Reamintim că taxa de pod de la Fetești-Cernavodă este suspendată până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului peste brațul Borcea, așa că cel puțin deocamdată cei care merg la mare cu propria mașină au scăpat de plata acestei taxe de trecere.


CITEȘTE ȘI:

BAC 2023 | Avem subiectele de la matematică. Exercițiul care i-a pus în dificultate pe elevi

BAC 2023 | Subiectele de la istorie, de astăzi. Ce a dat mari bătăi de cap elevilor

Femeia care a câștigat cel mai mare premiu din istorie la Loto 6/49 și-a ridicat banii după numai câteva ore. Ce va face cu suma colosală