EXCLUSIV VIDEO | Mănăstirea lui Vlad Țepeș renaște din propria cenușă, după incendiul devastator. “Am scăpat biserica. Mă uitam cu groază cum ardea”
Mănăstirea Turnu din Târgșor, județul Prahova, ctitorită de Vlad Țepeș în urmă cu sute de ani, a trecut prin momente cumplite acum câteva săptămâni, când un incendiu devastator a ars în totalitate chiliile călugărilor și casa parohială. Cea mai afectată a fost Sala tronului, o încăpere cu valoare istorică deosebită, care, spun călugării, va fi refăcută în totalitate pe vechea fundație, din fericire, rămasă intactă.
Părintele stareț Valentin Ieromonahul a povestit pentru Gândul că incendiul ar fi pornit din exteriorul clădirilor, în toiul nopții, de la o bucată de plastic care a luat foc, motiv pentru care senzorii au dat alarma cu o ușoară întârziere, suficient cât să ardă aproape în totalitate partea răsăriteană a așezământului de cult.
„Se pare că a pornit de la o chestie din plastic care a luat foc. Era ora 03:00. Am avut senzori, hidranți, tot ce se poate. Numai că, fiind pe exterior, senzorii au dat alarma un pic mai târziu, din câte ne-am dat noi seama vreo 10 minute, suficient cât să se aprindă toată latura estică. Mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat cu viață. Pe partea răsăriteană, Sala tronului și ce mai aveam noi nu s-a putut salva mai nimic, totul a ars”, a povestit cu lacrimi în ochi părintele stareț Valentin Ieromonahul.
Din fericire, spune părintele, pompierii au ajuns la fața locului într-un timp record și au făcut eforturi supraomenești ca să oprească flăcările. De aceea, fundația construcției a fost salvată și va fi folosită la reconstruire.
“Am promis că voi face o hârtie de mulțumire pompierilor pentru că au venit foarte repede. În 7 minute au fost aici. Nu îmi dau seama exact, dar cred că în jurul a 1.000 de metri cubi de apă au folosit. Mi-aduc aminte, unul din pompieri avea tubul de oxigen, mască exact ca la scafandri, a intrat undeva sus acolo. Au făcut tot ce au putut”, a spus starețul Mănăstirii Turnu.
Dorința acestuia este să poată reconstrui Sala tronului, care a fost cea mai afectată, astfel încât să fie din nou utilă celor opt copii veniți din centre de plasament, pe care mănăstirea îi are în îngrijire. Părintele este foarte bucuros că Mănăstirea Turnu se ocupă și de astfel de copii, tocmai pentru că, spune el, își dorește să păstreze tradiția locului din scrierile vechi: să ajute cât mai mulți oameni aflați în nevoie.
“Avem o mare șansă pentru că fundația a rămas intactă, plus cât au fost descrierile dinainte (ale Sălii tronului – n.r.), în general se știe cam cum a fost. Având amprenta la sol, structuristul a spus că pe fundația practic existentă se va construi. Singurul lucru pe care mi l-aș dori, Sala tronului, pe care o foloseam inițial ca loc de adunare pentru copii, să adaptăm puțin, să o facem să fie utilă la maximum”, a povestit părintele Valentin.
Mesajul lui Vlad Țepeș, ctitorul Mănăstirii Turnu: „Vă conduc, convins că voi răspunde înaintea lui Dumnezeu”
Cunoscut în istorie ca fiind domnitorul care i-a tras în țeapă pe toți cei ce i-au greșit, Vlad Țepeș este cel care a ctitorit Mănăstirea Turnu, la care se închină și astăzi mii de credincioși.
Părintele stareț Valentin Ieromonahul atrage atenția asupra faptului că cei ce ne-au condus în trecut nu au fost însetați de luptă și de vărsare de sânge. Dimpotrivă, domnitorii de altădată căutau să evite conflictele.
“Înaintașii noștri nu erau fricoși cum de obicei se sugerează, nu erau grabnic vărsătorii de sânge cum spune la letopiseț. Doar în situația în care erau atacați și nu mai aveau ce face, doar atunci luptau efectiv. De cele mai multe ori se retrăgeau și în felul ăsta evitau situația în care să ucidă sau sa fie uciși”, a povestit părintele Valentin.
De aceea, toți marii domnitori ai României se pare că preferau Târgșorul, tocmai pentru că era un loc de o importanță strategică deosebită și le oferea protecție. Zidurile cetății înalte de șase metri făceau ca ghiulele să nu le poată depăși, motiv pentru care mulți domnitori nu doar că au ridicat în zonă multe mănăstiri, ci au și locuit efectiv aici.
“Locul în care ne aflăm este un fel de insuliță înconjurată de râul Leaota. Toți marii domni ai Țării Românești foloseau locul aici pentru că era înconjurat de apă și avea o protecție foarte bună. Se vedea și de departe, era și pe drumul care lega Brașovul și Brăila. Zidurile din incintă au șase metri. La vremea respectivă, tunurile nu ridicau mai mult de șase metri și ghiulele lor nu le puteau trece”, a explicat starețul Mănăstirii Turnu.
Dintre domnitorii care au preferat Târgșorul face parte și Vlad Țepeș, care a lăsat o amintire crudă în istoria omenirii, tocmai prin modul brutal prin care își pedepsea poporul: trasul în țeapă. În cazul celor pedepsiți astfel, moartea putea dura chiar și câteva zile, până ce țeapa ajungea să atingă un organ vital. Cu toate acestea, mesajul transmis de Vlad Țepeș poporului la vremea respectivă îl includea, într-un mod surprinzător poate, pe Dumnezeu.
Acesta este și motivul pentru care părintele Valentin îl consideră pe Vlad Țepeș un domnitor care și-a condus poporul așa cum trebuie, reușind să impună oamenilor de atunci o disciplină exemplară.
“La vremea respectivă, împărații, pentru că nu aveau posibilitatea comunicării cu poporul – cum sunt astăzi presă, informații pe internet și așa mai departe -, imprimau mesajul pe monedă, pentru că moneda ajungea până la capătul împărăției. Și pe moneda lui Vlad Țepeș, pe o fațetă, surprinzător, este Mântuitorul, pe verso este Vlad Țepeș care are în mâna dreaptă o cruce mare, iar în mâna stângă are așa-zisul glob crucifer. Mesajul era așa: «Atenție, poporul meu, vă conduc convins că voi răspunde înaintea lui Dumnezeu de modul bun sau rău în care o fac”, a povestit părintele Valentin.
Mănăstirea Turnu oferă servicii medicale gratuite persoanelor cu posibilități materiale reduse și copiilor din centre de plasament
La sute de ani distanță, în locul în care Vlad Țepeș a ales să ridice o mănăstire, o mulțime de oameni găsesc astăzi alinare și sprijin. Călugării, împreună cu toți cei care se ocupă de administrarea și funcționarea Mănăstirii Turnu, fac tot posibilul ca biserica să vină în permanență în sprijinul celor aflați în nevoie.
Așa se face că, pe lângă ajutorarea celor nevoiași, mănăstirea se implică foarte mult și pe parte medicală. A dezvoltat deja un cabinet de medicină internă, unul de stomatologie, un laborator în care se pot face aproape orice fel de analize, iar în viitor părintele speră să dezvolte tot mai mult zona aceasta medicală.
Toate investigațiile care se fac în cadrul acestor cabinete care aparțin Mănăstirii Turnu din județul Prahova sunt gratuite. Acestea sunt oferite copiilor din centrele de plasament și, în măsura timpului disponibil, persoanelor cu posibilități materiale reduse.
„Am început pe partea medicală, după putințele noastre, și unul dintre viețuitorii de aici a ajuns la medicină, și am început un cabinet de medicină internă. Din salariul pe care îl avea atunci, am strâns și am cumpărat un ecograf care a costat vreo 25.000 de dolari. Acum am reușit să mai luăm încă unul, mult mai performant și să sperăm că vom reuși să mărim numărul de cabinete medicale.
Mai sunt două doamne doctor care vor veni și una dintre ele este foarte bun specialist în ecografie pe partea ginecologică. Ne-am dat seama, din discuții cu oamenii, că foarte multe boli sunt la femeile de astăzi pe partea asta și încercăm și noi să facem ceva.
Toate astea sunt gratuite, nu costă nimic. Avem un laborator în care putem face aproape toate analizele medicale. Am mai avut un cabinet de medicină stomatologică. Să sperăm că vom reuși să dezvoltăm această latură medicală”, a explicat părintele stareț de la Mănăstirea Turnu.
Un alt proiect pe care părintele Valentin speră să-l poată duce la bun sfârșit este acela de a oferi în fiecare an câte o casă celor nevoiași. S-a întâmplat deja acest lucru, în urmă cu câțiva ani, când locuința a doi frați a ars, iar mănăstirea a venit în sprijinul lor cu toate materialele de construcții de care aveau nevoie pentru a o reface.
Nu în ultimul rând, Mănăstirea Turnu produce și câteva alimente de bază, precum ulei și făină, iar în micul magazin amenajat în curtea mănăstirii sunt o serie de produse 100% naturale.
Ajutor după incendiul devastator: “Să îi spunem Mănăstirea 10 lei”
Cei care vor să contribuie la reconstruirea Mănăstirii Turnu din Prahova pot dona, după posibilități, în conturile bancare deschise special sau, de ce nu, pot face o vizită la mănăstire, acolo unde vor fi primiți cu multă căldură și vor putea da o mână de ajutor. Așa procedează și oamenii din localitățile apropiate care îl mai vizitează din când în când pe părintele stareț și fie îi oferă bani strânși mână de la mână, fie vin să îl ajute la curățenie ori la reconstruire.
Părintele Valentin povestește cum doamna care se ocupă de activitățile pentru copiii din centrele de plasament a venit cu o idee bună: oamenii să doneze 10, 20 de lei sau cât pot, în conturile de la bancă. Cei de la Mănăstirea Turnu nu vor bani mulți, ci un număr cât mai mare de oameni care să-i sprijine cu tot ce se poate.
“Doamna care se ocupă și de copii a venit cu o idee din aceasta de marketing, care mi se pare haioasă. Au deschis un cont în care să se poată dona 10 lei, 20 de lei și mi s-a părut haios. Aș putea să îi spun «Mănăstirea 10 lei»”, a spus, zâmbind, starețul Mănăstirii Turnu.
Conturile în care pot dona cei ce doresc să contribuie la reconstruirea mănăstirii sunt:
- Lei – RO60BTRLRONCRT0673050101
- Euro – RO10BTRLEURCRT0673050101
- Beneficiar: Mănăstirea Turnu
CITEȘTE ȘI: