EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Energiei: ”România este gata să-și asume un rol de lider, în ceea ce privește securitatea energetică a regiunii”
This browser does not support the video element.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat pentru GÂNDUL, la finalul Forumului de Afaceri al Inițiativei celor 3 Mări, că ”România este gata să-și asume un rol de lider, în special în sectorul nuclear civil, dar în general în ceea ce privește securitatea energetică a regiunii”.
Acesta a menționat și faptul că energia românească joacă un rol ”absolut vital” în Europa, iar din 2027 România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale la nivel de UE, prin proiectul ”Neptun Deep”. Mai mult decât atât, Sebastian Burduja a declarat că în domeniul energiei nucleare civile, în ceea ce privește tehnologia reactoarelor modulare mici, (SMRs), România va putea ”să opereze SMR-uri și în alte state ale lumii” precum Cehia, Slovacia, Republica Moldova, Ucraina și chiar și Georgia.
Una din principalele teme discutate în cadrul panelului de energie, la Forumul de Afaceri al I3M a fost legat de dezvoltarea energiei nucleare civile, domeniu în care ”România este un lider regional” susține ministrul Burduja:
”În ceea ce privește energia nucleară și programul nostru nuclear civil, România chiar este un lider regional și poate mai mult decât atât, să știți că cele două unități de la Cernavodă, deja în operare, unitatea unu și unitatea doi, sunt pe podiumul mondial din perspectiva siguranței și eficienți în operare, între alte 440 de reactoare nucleare. Deci, România are tradiție, are performanță și are acum inovare. Asta înseamnă reactoarele modulare de mici dimensiuni, unde această tehnologie New Scale din Statele Unite ale Americii, o tehnologie probată de zeci de ani pe submarine, pe port, avioane, pe spărgătoare de gheață, este practic pusă pe vertical” a menționat ministrul Energiei.
Din 2029 România va avea o infrastructură nucleară civilă, la cel mai înalt standard, susține Ministrul Energiei
În ceea ce privește tehnologia nucleară de ultimă generație din SUA, România va beneficia de ea începând cu anul 2029, susține Sebastian Burduja:
”În America deja se întâmplă lucrul acesta la cele mai înalte standarde de siguranță. Nu există infrastructură nucleară civilă construită la un asemenea standard și ea va fi în România, probabil începând cu anul 2029.
Încercăm să accelerăm și acesta a fost și mesajul partenerilor noștri strategici. Asta depinde de limitări tehnice, de limitări de reglementare. Cu siguranță voință avem și odată ce avem aceste SMR-uri în România, Nuclearelectrica va putea să împărtășească experiența acestei mari companii românești și către alte state. Există foarte mare interes și din Cehia, și din Slovacia, și din Republica Moldova, și din Ucraina. Chiar și Georgia vrea să aibă această tehnologie, și noi fiind primii, Nuclearelectrica va putea să opereze practic SMR-uri și în alte state ale lumii, ceea ce este un lucru extraordinar și înseamnă de fapt, să ne asumăm un rol de lider” a subliniat ministrul Energiei.
”Din 2027 vom fi cel mai mare producător de gaze naturale din Europa”
Proiectul ”Neptun Deep” va genera cea mai mare producție de gaze naturale din Europa, ceea ce va face ca România să joace un rol ”absolut vital” din punct de vedere al securități energetice regionale, susține ministrul:
”Gândiți-vă pe gaz că din 2027 vom fi cel mai mare producător de gaze naturale din Europa, odată ce gazele din Neptun Deep, 10 miliarde de metri cubi pe an vor intra în sistemul național și de acolo mai departe spre Europa.
De asemenea, în sectorul energiei electrice avem probabil cel mai diversificat, mix sau unul dintre cele mai diversificate. Avem energia hidro, resursă regenerabilă în pondere de o treime. Avem nuclear 20, 20 și ceva la 100%. Avem zona nouă de solar și eolian, cu o creștere spectaculoase și o vedem de la nivelul de prosumatori, românii care își pun panouri solare pe casă până la nivel de producție și foarte multe parcuri solare și eoliene care se dezvoltă în România. De asemenea, vrem să investim mult și în zona de stocare. Acolo trebuie să prindem din urmă alte state europene hidrocentrale cu acumulare prin pompaj. Am vorbit de Tarnița, Lăpuștești și am dat din nou drumul la acest proiect strategic pentru România, pentru că acest sistem energetic național, cu cât adaugi mai multă energie verde, cu atât echilibrul lui este mai greu de menținut și atunci avem nevoie și de stocare, hidrocentrală cu pompaj sau stocare prin baterii”.
Întrebat despre efectele din punct de vedere energetic, dacă se va adopta în Congresul SUA, celebrul Black Sea Security Act, Sebastian Burduja a menționat faptul că ”Marea Neagră e o regiune de interes strategic pentru lumea întreagă”:
”Vom vedea forma finală și atunci vom avea o evaluare proprie. Cu siguranță, regiunea Mării Negre astăzi este validată ca importanță. Marea Neagră e o regiune de interes strategic pentru lumea întreagă și pentru partenerul american. Iată că, prin prisma invaziei rusești în Ucraina, această construcție s-a validat și este parte din Inițiativa celor Trei Mări.
Asta înseamnă, de fapt, importanța României în mijlocul acestei regiuni vitale pentru securitate, pentru dezvoltarea economică și pentru inovare” a transmis Sebastian Burduja.
”România este gata să-și asume un rol de lider, în special în sectorul nuclear civil, dar în general în ceea ce privește securitatea energetică a regiunii”
Ministrul Energiei a menționat că unul dintre cele mai importante aspecte dezbătute în zona de energie, în cadrul Forumului I3M este ”Faptul că România este gata să-și asume un rol de lider, în special în sector nuclear civil și în general în ceea ce privește securitatea energetică a regiunii.”
Acest statut face ca țara noastră să fie gata ”să ajute în continuare Republica Moldova, frații noștri de peste Prut, atât prin prisma energiei electrice, cât și în sectorul gazelor naturale„ a subliniat Burduja.
Recent Transgaz a preluat sistemul național de transport de gaze naturale din Republica Moldova, a mai menționat ministrul.
CITEȘTE ȘI: