Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Mircea Geoană, despre momentul de ”renaștere a industriei de apărare” a României, sprijinită de NATO

EXCLUSIV VIDEO | Mircea Geoană, despre momentul de ”renaștere a industriei de apărare” a României, sprijinită de NATO

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit pentru GÂNDUL despre ”o renaștere a industriei de apărare și a industriilor inovative cu dublă întrebuințare, civilă și militară”, în România, în contextul creșterii la nivelul tuturor aliaților a investiției în apărare la cel puțin 2% din PIB. Astfel, acum este momentul pentru realizarea unei renașteri a industriei de apărare românești, a transmis reprezentantul NATO oficialilor români și nu numai.

În urma deciziei luate de către statele NATO în cadrul Summit-ului de la Vilnius, de a investi cel puțin 2% din PIB în apărare, Mircea Geoană a atras atenția, în cadrul interviului la GÂNDUL EXCLUSIV, că acesta poate fi momentul renașterii industriei de apărare a României. Secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice a menționat faptul că această ocazie poate fi văzută ca o culegere a dividendelor contribuției României de 2,5% din PIB pentru apărare.

Deși a punctat potențialul fantastic al acestei perioade pentru România, Mircea Geoană a atenționat și asupra faptului că ”Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în desagă”, referitor la demersurile pe care oficialii români trebuie să le inițieze pentru ca și țara noastră să se numere printre beneficiari.

Ceea ce facem noi acum sunt măsuri de apărare, dar în principal reprezintă un mesaj de descurajare la adresa Rusiei sau a altora care ar dori aibă gânduri mai puțin prietenoase față de noi. Faptul suntem atât de robuști, că investim atât de mult, suntem atât de puternici este în sine un mesaj de descurajare.

Prima noastră sarcină este descurajăm orice atac și, evident, dacă lucrurile nu se opresc acolo, putem apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu aliat, inclusiv de teritoriul românesc. Al doilea pachet de măsuri este reprezentat de decizia luată de către toți aliații investească cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Este nevoie de acest lucru timp de câteva decenii, după Războiul Rece.

Când lucrurile erau mai calme, am colectat cu toții ce numim noi dividendele păcii, în sensul nu trebuia investim prea mult în apărare, pentru riscurile nu erau foarte mari. Lucrurile s-au schimbat, lumea este complicată, Rusia este imprevizibilă și agresivă. Sunt și alte lucruri care se întâmplă. E nevoie investim mai mult. Atunci, liderii noștri au decis cu toții investim”, a explicat Mircea Geoană care au fost discuțiile din cadrul Summit-ului NATO, care au facilitat acest context cu potențial de înarmare pentru România. 

Printre țările care investeau sub 2% din PIB în apărare se numără Germania, Italia, Olanda, Danemarca, Suedia și Finlanda

Noua reglementare NATO ridică plafonul contribuției și pentru statele dezvoltate, dar care nu se simțeau în mod direct amenințate. Odată cu creșterea amenințării rusești la adresa securității regionale, țări precum Germania, Olanda, Danemarca, Suedia sau Finlanda se vor alinia la plafonul de 2% din PIB investiții pentru apărare, bani din care va fi securizat și flancul țărilor estice, printre care și România.

”România deja investește 2,5% din PIB pentru apărare. Foarte bine! Polonia merge către 4, chiar 5%, dar Germania vine la 2%, Italia vine la 2%, Olanda vine la 2%, Danemarca vine la 2%, Suedia vine la 2%, Finlanda. Deci, deodată, vedem avem o irigare cu resurse a ceea ce înseamnă apărare la nivel NATO. Liderii noștri au aprobat și un plan de acțiune pentru industria de apărare, și aici vine, ceea ce am spus de multe ori, și încurajarea mea pentru cei de acasă și în general pentru aliații de pe flancul estic. Și noi am fost timp de decenii în Pactul de la Varșovia.

Avem în continuare echipamente de tip sovietic, trebuie scăpăm de ele, trebuie mergem și noi, nu doar ucrainenii, la noua generație de echipamente, dar, știți cum este vorba aceea: Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în desagă. Este foarte important profităm de această situație.

Mai multe resurse, mai mult interes, o nevoie mai mare de producție industrială, de echipamente, de muniții, nevoie foarte mare de tehnologii cu dublă întrebuințare. În zona cibernetică, în zona spațială sunt foarte multe oportunități de investiții și ceea ce eu numi – și ceea ce sunt convins și cei de acasă o vor face, cu toată energia și cu toată priceperea – o renaștere de fapt a industriei de apărare și a industriilor inovative cu dublă întrebuințare, civilă și militară. România are capacitate inginerească de prim rang, are talent în zona de inovație și cercetare-dezvoltare, inovare” a transmis Mircea Geoană care ar trebui să fie prioritățile în apărare și cercetare.

”Vor fi mai mulți bani și cred acum este momentul de a veni cu o renaștere a industriei de apărare”

Mircea Geoană a vorbit chiar despre ”o invitație” pentru țările de pe flancul estic să-și refacă industria de apărare și nu numai. Secretarul general al NATO a menționat și planul de reconstrucție a Ucrainei.

Vor fi mai mulți bani și cred acum este momentul de a veni cu o renaștere a industriei de apărare, pentru dacă vrei fii o țară influentă – și România are toate atributele strategice fie o țară foarte influentă, o țară pivot în mai multe regiuni, într-o logică de 360° în jurul nostru -, ai nevoie de o armată puternică, ai nevoie de o industrie puternică, ai nevoie de un model economic în care, evident, industriile civile, ramurile economice civile se îmbine în mod organic și cu zona de apărare, pentru va fi un premium pentru securitatea economică în perioada următoare, și în apărare, și în lanțul de aprovizionare, și în infrastructuri.

De aceea, cred este o invitație ca țările de pe flancul estic, România, în particular, este țara noastră, evident, ne gândim cu mult interes la România, dar toate țările din estul Alianței, va trebui să profităm de această situație, mai ales că Ucraina va continua să primească sprijin din partea noastră.

Echipamentele din Ucraina devin tot mai mult echipamente NATO post-sovietice. Baza industrială a Ucrainei va fi și ea dezvoltată în planul de reconstrucție. Deci, cred că sunt toate condițiile create pentru a putea să avem și în acest domeniu mai multe dividende.

Și dacă tot investim din banul contribuabilului pentru apărare, mi se pare firesc ca fiecare să încerce să întoarcă puțin din acești bani, în locuri de muncă mai bune, în investiții proaspete și într-o industrie de apărare de ultimă generație. Este perfect posibil și sunt convins că și România va încerca să profite de această nouă situație”, a punctat Mircea Geoană importanța acestui context geostrategic pentru România.

Urmărește interviul integral:

Jurnalist Politic vezi toate articolele