EXCLUSIV VIDEO | Noul sistem de reciclare a ambalajelor din sticlă, plastic și aluminiu va scumpi toate tipurile de băuturi vândute în România. ”Protecția mediului este o activitate care costă”

Publicat: 28/01/2023, 10:00

Din toamna acestui an, un nou sistem de reciclare va fi lansat în România, iar toți producătorii și importatorii care pun pe piață băuturi în ambalaje din sticlă, plastic și aluminiu vor fi taxați pentru fiecare recipient în parte.

Cel mai amplu proiect de protecție a mediului lansat în România a intrat în linie dreaptă și până în noiembrie 2023, sistemul de garanție-returnare ar trebui să devină funcțional. Acesta este menit să combată poluarea cu plastic, sticlă și aluminiu, iar România să aibă o rată de reciclare a acestor categorii de deșeuri de până la 90% în următorii ani.

Asociația Berarii României pentru Mediu, alături de Ministerul Mediului, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu s-au reunit într-un Parteneriat Public Privat și au creat ”RetuRO Sistem Garanție Returnare SA” (RetuRO SGR). Compania este responsabilă de implementarea acestui mega-proiect de mediu și asigurarea finanțării pentru toate cele trei etape principale: punerea în piață a recipientelor, perceperea unei garanții la vânzarea lor, reciclare.

Va exista un tarif pe unitate de material, separat: tariful pe sticlă, pe aluminu și pe PET. Așadar, un producător va plăti un tarif diferențiat pe natura ambalajului pe care îl pune în piață. Într-adevăr, ne așteptăm la costuri mai mari față de sistemul din prezent, însă nu există o altă soluție mai bună decât acest sistem de garanție.

Costurile de mediu cresc, e o realitate cu care ne confruntăm, iar protecția mediului, inclusiv în cazul de față prin ambalaje, este o activitate care costă. Dar, este importantă pentru noi toți, ca societate”, a declara Julia Leferman, președintele Asociației Berarii României pentru Mediu, în cadrul unui interviu acordat Gândul.

Așadar, acest sistem este conceput să funcționeze în felul următor:

  • producătorii și importatorii care vor pune pe piață băuturi în recipiente din sticlă, PET și cutii de aluminiu vor plăti o taxă către RetuRO SGR pentru fiecare tip de ambalaj;
  • magazinele care vor achiziționa aceste băuturi vor plăti către producători/importatori o garanție de 50 de bani pentru fiecare sticlă, PET și doză;
  • toți românii care vor cumpăra suc, bere, vin și alte băuturi de la magazin vor plăti câte 50 de bani în plus, sub formă de garanție, pentru fiecare recipient achiziționat;
  • clienții care decid să returneze PET-urile, dozele de aluminiu și sticlele, vor primi câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj în parte;
  • RetuRO SGR restituie comercianților sumele plătite către clienții care au returnat ambalajele.

Toate magazinele care vând băuturi, obligate să colecteze recipiente goale

Practic, sistemul de garanție-returnare este conceput să taxeze, pe de-o parte, producătorii și importatorii care pun pe piață ambalaje dăunătoare mediului înconjurător, iar pe de altă parte să recompenseze cetățenii care reciclează.

”Sticla este un ambalaj reciclabil 100%, aluminiul este un material reciclabil la infinit, deci sunt două categorii de ambalaje care ating niște obiective de mediu prin natura proprietăților pe care le au. În cazul PET-ului, acesta vine cu cele mai multe provocări și aici ne așteptăm ca producătorii să se orienteze către anumite forme de PET 100% reciclabile și să încurajeze partea de inovație în ambalaj”, a explicat Julia Leferman.

Implementarea acestui sistem va fi, însă, foarte costisitoare și presupune construirea de la zero a cinci centre regionale de mari dimensiuni, în principalele zone de dezvoltare economică ale țării, în care să se realizeze sortarea și reciclarea acestor ambalaje.

În plus, toate magazinele care vând băuturi vor fi obligate să devină puncte de colectare a recipientelor goale și primăriile să asigure pentru micii comercianți spații de depozitare a PET-urilor, sticlelor și dozelor.

La acest moment, estimarea de necesar de investiție în infrastructura fizică a sistemului este la 90-100 de milioane de euro. Practic, vom construi de la zero cinci fabrici. Finanțarea RetuRO se va face din trei surse de venit. Aici includem valoarea materialului colectat, care va fi vândut către reciclatori, cea de-a doua sursă de venit o reprezintă valoarea garanțiilor nerevendicate, iar la acestea se adaugă tariful plătit de producători și importatori.

Cum vor fi identificate recipientele reciclabile

Practic, sistemul de garanție și returnare a fost gândit de la început să funcționeze pe principiul «non-profit», prin urmare această companie nu va genera profit prin activitatea sa, nu va da dividende acționarilor, ci va funcționa pe principiul costurilor nete”, a mai explicat reprezentantul RetuRO SGR, pentru Gândul.

Tariful pe care producătorii îl vor plăti nu a fost încă stabilit, dar urmează ca formula de calcul să fie stabilită printr-un Ordin al ministrului Mediului, până la vară. Totodată, se va implementa și un nou tip de etichete cu sigla RetuRO SGR și un cod de bare distinct, astfel încât toate recipientele reciclabile, pentru care se va percepe și se va plăti garanție, să fie ușor de identificat, în funcție de volum și tip de material.

Prima etapă de implementare a sistemului garanție-returnare a demarat deja și tot mai mulți comercianți au primit pliante în care sunt anunțați că, până la finalul lunii februarie, sunt obligați să se înregistreze pe platforma www.returosgr.ro. Ei vor trebui să declare întreaga cantitate de produse în ambalaje din sticlă, PET și aluminiu comercializate în 2022 și să estimeze câte astfel de băuturi vor vinde în 2023.

Altfel, conform HG 1074/2021, comercianții care nu se înregistrează până la data de 28 februarie 2023 riscă să primească o amendă între 20.000 lei și 40.000 lei.

Acest sistem ar trebui să ajute România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european. Astfel, până în anul 2025 ar trebui să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029, rata de reciclare să ajungă la 90%. De asemenea, sistemul este conceput să asigure un procent de colectare de 75% pentru sticlă și 60% la aluminiu, începând cu anul 2030.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Cel puțin patru turiști străini au murit după o otrăvire în masă, în Asia. Ultimul...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
CTP, devăluiri incendiare: Să nu cumva să te iei de Elena
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri