Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), o instituție financiară nebancară, aflată pe piață de 20 de ani, a vorbit într-un interviu la GÂNDUL FINANCIAR despre importanța programului „Prima Casă”, actualul program „Noua Casă”, un produs etalon al Fondul, cu o istorie de peste 15 ani.
Potrivit informațiilor directorului Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, trei din patru locuințe au fost achiziționate prin acest program, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei disponibil pentru 2023.
”De 20 de ani, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii a fost singura instituție financiară dedicată întreprinderilor mici și mijlocii, cea care are singura continuitate de fond de garantare pentru IMM-uri și, bineînțeles, programul pentru persoane fizice «Prima casă», actualul «Noua casă», cu o istorie de peste 15 ani.
335.000 de români au achiziționat un imobil prin programul «Prima casă», practic un produs etalon al Fondului Național de Garantare”, a precizat Dumitru Nancu.
Directorul Fondului Național de Garantare a detaliat și ce aduce nou programul ”Noua casă”.
„«Noua casă», anul trecut a fost primul an, în care am avut practic un grad de absorbție de 92%. Anul acesta, avem același plafon de 1,5 miliarde.
Este singurul credit ipotecar în care poți cumpăra o locuință până în 140.000 de euro cu TVA 5%.
Fără recepție, nu poți cumpăra. Dar ce am făcut? Avem o promisiune de garantare până-n 18 luni. Dacă în alea 18 luni nu s-a încheiat construcția, nu obții creditul. Împiedicăm, să spun așa, intrarea în neplată”, a explicat directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii.
CITEȘTE ȘI: