EXCLUSIV VIDEO | Poliția Română nu are destule brățări electronice, care să alerteze autoritățile când un agresor se apropie de victimă
This browser does not support the video element.
Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Claudia Benchescu a declarat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că, în acest moment, Poliția Română nu are achiziționate suficiente brățări electronice necesare alertării autorităților în momentul în care un agresor se apropie de victimă. Se fac demersuri pentru a se cumpăra totalul de brățări necesare.
Deși proiectul brățărilor electronice a devenit operațional, numărul acestor dispozitive de supraveghere a agresorilor, achiziționate de Poliția Română, este insuficient. Într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, subsecretarul de stat în MAI Claudia Benchescu recunoaște acest lucru, dar spune că se fac demersuri, la nivel de instituție, pentru ca numărul de brățări să fie suplimentat:
”Legislație există, a devenit operațional proiectul brățărilor electronice, iată, știm că ani de zile colegele mele din comisiile juridice din Parlament s-au luptat pentru acest proiect ca să devină operațional. Încă nu avem suficiente achiziționate la nivelul Poliției, dar facem demersuri și sperăm să ajungem la nivelul necesar cât de curând”
Violența domestică în România
Claudia Benchescu a menționat și câteva proiecte derulate de MAI pentru combaterea violenței domestice.
”Nu doar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, dar și la nivelul Guvernului se organizează în permanență grupuri de lucru și există o permanentă preocupare pentru a pune capăt acestor abuzuri. Ultima astfel de campanie este chiar recent derulată la nivelul MAI prin Poliția Română, a început la sfârșitul lunii octombrie”, a precizat subsecretarul de stat.
Deși există legislație pentru protecția victimelor violenței domestice și nu numai, unul dintre principalele blocaje de care se lovesc autoritățile este faptul că majoritatea victimelor se tem să denunțe agresorul.
”Din păcate, un subiect foarte sensibil și foarte de actualitate. Violența domestică este un fenomen de amploare în România. Zilnic, femei și copii cad victime agresorilor și, din păcate, despre multe dintre aceste cazuri nici nu aflăm, pentru că le este teamă să iasă public, fie de rușine, fie de frică”, a mai declarat Claudia Benchescu pentru Gândul.
Un rol determinat în soluționarea unor astfel de cazuri și protejarea victimelor îl are gradul de încredere în instituțiile statului.
Adesea, victimele se tem atât de tare de agresor încât consideră că posibilul denunț nu face altceva decât să le pună în pericol și mai mult.
”Cel mai important este însă să schimbăm mentalități. Pe termen lung trebuie să intervenim pe partea de educație, pentru a reuși să punem accent pe faptul că acest lucru nu este de tolerat. Succesul constă cumva în a vedea, lună de lună, dacă crește gradul de raportare al acestor cazuri.
Este trist, nu poate fi interpretat ca un succes, dar în momentul în care victimele capătă totuși încredere și anunță, ele pot primi ajutor mult mai repede și pot fi protejate, iar pentru noi este un semn pozitiv, dacă pot spune așa, pentru că se capătă încredere în instituții și atunci împreună putem să combatem acest flagel groaznic”, semnalează Claudia Benchescu, legat de dificultățile pe care le întâmpină autoritățile în a convinge victimele să denunțe agresorii.
Urmăriți interviul integral: