Muzeul Cinematografiei din Transilvania, ale cărui porți s-au deschis în premieră absolută la Cluj cu doar câteva zile în urmă, conține, într-o colecție impresionantă, aparate de filmat cu povești fabuloase despre trei kilometri de peliculă filmate în îndepărtata Africă, episoade halucinante derulate în timpul Revoluției din 1989, pe străzile Clujului, sau despre instantanee cinematografice surprinse de doi cineaști clujeni în mijlocul temuților vânători de capete din ținut Borneo.
Gândul prezintă, în partea a doua a reportajului Povestea filmului românesc, câteva astfel de exponate și poveștile lor unice, istorisite de prof. univ. dr. Gabor Xantus, unul dintre inițiatorii proiectului dedicat primului Muzeu al Cinematografiei din România.
Una dintre piesele de rezistență ale Muzeului Cinematografiei din Transilvania este un aparat de filmat cu o poveste aparte, fabuloasă atât prin țara de origine, cât și prin modul în care respectiva cameră de filmat a ajuns în proprietatea familiei Xantus: un model Bolex din 1930.
Modelul îi amintește regizorului și directorului de imagine Gabor Xantus de aventurile trăite, umăr lângă umărul fiului său Aron, pe îndepărtatele meleaguri ale Africii. Aventuri de pe urma cărora s-a ales cu aparatul respectiv, dar și cu mai bine de trei kilometri de peliculă, filmată în ținutul sălbatic al Africii.
Tot un aparat de filmat Bolex, dar dintr-o generație cava mai nouă, are în spate o poveste nu mai puțin fascinantă decât predecesoarele sale. A fost folosit de cineaștii clujeni pentru a da viață unor reportaje filmate în arealul vânătorilor de capete din Borneo.
De existența acestei camere de filmat sunt legate, însă, și realizarea unor documentare semnate de reputatul vulcanolog Haroun Tazieff, în preajma anilor ’50, în condiții extreme, chiar în imediata vecinătate a vulcanilor, acolo unde temperaturile erau mult peste limita suportabilului.
În reportajul video, vezi poveștile acestor aparate de filmat, dar și pe cele ale peliculelor care au luat naștere prin ochiul fabulos al camerelor de filmat, bătrâne de peste 100 de ani.
CITEȘTE ȘI: